ONLINE CHAT
Jak se leci rakovina hrtanu ? (jirka )
Foto
Dobrý den. Jsou dva základní přístupy - prvním je chirurgický výkon u rizikových pacientů následovaný radioterapií nebo radiochemoterapií, druhý přístup je konzervativní se snahou pacienta ochránit před chirurgickým mutilujícím výkonem a pacient je léčen radioterapií nebo radioterapií v kombinaci s chemoterapií. Chirurgický výkon je rezervovaný až pro případ selhání konzervativního postupu.
Můžu předejít rakovině zdravým životním stylem? Podle mě ne, vždyť ji mají i děti. A ty žijí většinou zdravě, nekouří... (Rak)
Foto
Zdravý životní styl (absence kouření, snížení konsumpce alkoholických nápojů, zdravá výživa, pohyb) určitě doporučuji a lze jím pravděpodobně zabránit vzniku některých nádorů. Bohužel ani zdravý životní styl není zárukou, že nádorem neonemocníte.
Pokud je pacient 59 let po odstranění prostaty ( rakovina) a bylo mu řečeno že nádor byl ohraničený je šance na celkové uzdravení ? To že nemá chemoterapie znamená že je to lepší varianta a není nikde žádný skrytý problém ?(ala)
Foto
V případě léčby ohraničeného nádoru prostaty není chemoterapie standardní součástí léčby.
Proč se někdy při rakovině po chemoterapii ozařuje a jindy ne? Kdo o tom rozhoduje a jak?(I.S.)
Foto
O indikaci radioterapie rozhoduje onkolog. Rozhodnutí záleží na mnoha okolnostech, tuto otázku nelze paušalizovat.
Co myslíte jako odborník o ozařování protony? Je pro pacienta lepší než běžné ozařování?(Pawouk)
Foto
Protonová terapie má své místo v určitých přesných indikacích, ve kterých nejsme schopni pacienta ozářit konvenční fotonovou radioterapií. Nelze proto hovořit o lepším či horším ozařování. Jedná se o ozařování vhodné jen pro určitou skupinu pacientů.
dobry den .manzel je po operaci krku rakovina misnich uzlin před týdnem u vas v nemocnici ukoncil ozarovani spatne mluvi stala kasle prestane nekdy ten hrozny kasel krmi se peg.dekuji(ivana)
Foto
Dobrý den. V řádu týdnů až měsíců po skončené radioterapii přetrvávají časné následky léčby ozařováním, ke kterým patří i příznaky, které popisujete. Tyto časné nežádoucí účinky s časovým odstupem od skončení radioterapie ztrácejí svou intenzitu. Kašel je způsoben většinou poradiačním edémem hrtanu.
Dobrý den, tatˇkovi 52 let byla vyšetřena hodnota PSA 47. Cca od září trpěl obtížným a častým močením i v noci. Nyní byl na biopsii a čeká na výsledky. Prostata je normálního tvaru avšak tvrdá. Všechny vyšetření krve jsou dobré včetně UTZ. Je zde možnost, že se nejedná o rakovinu? Už dříve prodělal onkologické onemocnění.(Bela)
Foto
Vzhledem k vysoké hodnotě PSA je pravděpodobnost nádoru prostaty vysoká.
Dobrý den, manžel je dva roky po ozáření cyber knife - karcinom prostaty, uzliny prý nezasaženy. PSA zatím dobré (nikdy ale není úplná 0,0 ale tak 0,5 - zatím setrvalý stav. Co mě zaráží, kontroly jsou jen jednou za rok a žádné CT od operace. Z rodiny vím, že v MOU v Brně jsou kontroly první rok po třech měsících od léčby, potom snad po půl roce. Nemůže se něco zanedbat, když další kontrolu máme vždy po roce? Předem děkuji za odpověď(Kateřina)
Foto
I na našem pracovišti jsou kontroly v prvních 2 letech po skončení léčby častější. Doporučuji otázku položit přímo pracovišti v Ostravě. CT v odstupu od léčby není standardní součástí poléčebného sledování.
Dobrý den, můžete mně, prosím, blíže popsat jak probíhá fotonové ozařování při léčbě nádoru prostaty? A ve kterém místě na těle se vlastně ozařuje? Za odpověď děkuje Petr Chalupa(Petr Chalupa)
Foto
Ozařování prostaty fotonovými svazky probíhá dnes nejčastěji technikou IMRT (radioterapie modulovanou intenzitou svazků). Pacient je ozařován mnoha poli z různých směrů tak, aby bylo dosaženo maxima dávky v požadovaném objemu (nádor a rizikové oblasti jeho šíření) a minima dávek v okolních zdravých tkáních.
Dobrý den pane primářiByl mi diagnostikován invazní karcinom N grade2 s příměsí DCIS G1,bez angioinvaze.SR pozitivní/ER,AR100%,PR 0-20%/ při střední profilakci.HER 2 neg.SNB 1x neg.DG:C505,p1Tc/13MM/,NO,LO VO.Nádor byl odeslán na Oncotype-nízké riziko rekurence - 13%-nebyla indikována chemoterapie,"pouze"operace a radioterapie 32x/2M/.Chtěla jsem se zeptat,jestli jsem vyléčena a jaké je riziko metastáz? Moc se bojím.Moc Vám děkuji za odpověď.(hani)
Foto
Dobrý den. Vaše prognóza je dobrá, to ale neznamená, že by nádor nemohl recidivovat. Nutné jsou pravidelné kontroly v rámci poléčebného sledování.
Dobry den, muze nadtat poskozeni prsu pri ozareni? Kdy se od ozareni ustoupi uplne, ci behem lecby? Jaka jsou pak reseni?(Polinka)
Foto
Při dávkách záření, ve kterých se při ozařování prsu pohybujeme, jsou negativní dopady radioterapie spíše kosmetického rázu. Indikace radioterapie je závislá na rozsahu nádoru a rozsahu provedeného chirurgického výkonu. Od léčby zářením můžete vy sama ustoupit kdykoli, je to Vaše svobodné rozhodnutí. Pokud ale ze strany onkologa indikace k radioterapii je, pak doporučuji ozařování podstoupit.
lecim se rakovinu prostaty ozarovanim mam apsolvovat 40 krat metastaze nemam jakou mam nadeji na vileceni dekuji(zdenek fac)
Foto
Dobrý den, nemám dostatek informací o Vašem nádorovém onemocnění, abych mohl stanovit Vaši individuální prognózu. Takže obecně - pokud nádor nemetastazoval, naděje na trvalé vyléčení je reálná, závisí ale na mnoha dalších parametrech.
Dobrý den, manžel je 3 měsíce po operaci prostaty , nebylo zapotřebí chemoterapie ani žádných léků. Zajímá mě jak se nyní bude pacient hlídat aby se nemoc nevrátila a nebo jaký je teď vlastně postup po takové operaci . Nevím jestli to píši dost srozumitelně - jen mám strach aby něco manžel nezanedbal je totiž v ponuré náladě. Děkuji moc za odpověď Iva(Iva)
Foto
Po operaci jsou pacienti standardně dlouhodobě sledováni - součástí sledování je klinické vyšetření a sledování hladiny prostatického specifického antigenu.
Dobrý den, maminka onemocněla v 67 letech rakovinou prsu po předchozích prodělanych zanetetech prsu po porodech. 2 roky po nálezu zemřela ( metastaze do mozku), její sestra take prodělala v 65 letech rakovinu, ca. Před 4 lety, zatím po léčbě v pořádku. Jsem já a moje dcera a sestřenice v rizikové skupině? Dekuji moc za odpoved LP (Dasa)
Foto
Vzhledem k opakovanému výskytu karcinomu prsu v blízkém příbuzenstvu, může být riziko karcinomu prsu u Vás vyšší.
Dobrý den, manželova diagnóza je : Ca prostatae cT2b-c NxMx GS 3+3 7/16 PSA6,53, doporučují rape s LYE event. cyberknife, operace vhodnější. Manžel jde tedy na operaci. Zajímalo by mě, o jakou rakovinu jde, prognózu ( zda je agresivní, metastázy a pod. ) a zda po operaci může nastoupit chemoterapie a ozářky. Děkuji.(Matějíčková)
Foto
Dobrý den, vzhledem k neúplnému uváděnému stagingu NXMX nedokážu určit, zda je onemocnění omezeno jen na oblast prostaty nebo zda nebyly potvrzeny metastázy v lymfatických uzlinách či vzdálených orgánech. Pokud byl manžel dovyšetřen k jejich vyloučení a nádor je ohraničen jen na oblast prostaty, pak je jeho prognóza dobrá. Co se týká následné léčby po operaci, chemoterapie není standardně podávána po RAPE a je užívána až v případě selhání.
Pěkný den prosím o info co je přesně S-PSA c:5,97 ug/1 f -PSA c:1.04 ug/1 F/T PSA:*0,174 pry asi nádor :-) dík za odpověď(Majda Majda)
Foto
Dobrý den. S-PSA je sérová hladina prostatického specifického antigenu, tedy markeru, jehož zvýšená hodnota může signalizovat přítomnost nádoru prostaty.
Dobrý den. Prosím, jaká je šance na úplné uzdravení a přežití 5 let u triple negativního nádoru prsu, G3, bez metastáz a při negat. postižení uzlin? A jaká je nejvhodnější léčba. Je mi 53 let.(Daniela)
Foto
Dobrý den. Na tuto otázku jsem již odpovídal.
DOBRY DEN, MOHU SE ZEPTAT CO ZNAMENÁ CYSTA V PRSU,NA MANOGRAFU NIC NENAŠLI A LEKAŘ SI DOPORUČIL KREM A TVAROH.NEKDY PRSO ZTVRDNE ,TROCHU BOLI.DEKUJI......(JANA NOVÁKOVA)
Foto
Cysta prsu není rakovina, je to benigní (nezhoubný) nález.
Co si myslíte o metodě nádor vyhladovět (půst, hladovka, Breussova metoda)? Můžete s jistotou říct, že nefunguje?(Půst)
Foto
Dobrý den. Jako onkolog mám postoj spíše opačný. Vhodná nutriční podpora je v současné době standardním postupem u onkologicky nemocných, hladovění naopak může stav pacienta i možnosti onkologické léčby komplikovat.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké jsou příznaky rakoviny hrtanu a plic může se to preventivně dát vyšetřit? Děkuji (Marta)
Foto
Signalizujícím příznakem časného nádoru hrtanu bývá chrapot (dysfonie). Proto by měl být každý nemocný s přetrvávající dysfonií vyšetřen ORL specialistou k vyloučení takového podezření. U pokročilejších forem pak mohou přistupovat - kašel, bolestivé polykání, zhoršené dýchání, uzlinový nález na krku, krvácení z hrdla.
Dobrý den, pane doktore, co si myslíte o užívání marihuany k potlačení nežádoucích účinků chemoterapie? Díky(Novakova)
Foto
Dobrý den. V současné době nemáme žádné jasné vědecké doklady, že tomu tak opravdu je. Na druhou stranu, některé vlastnosti marihuany (potlačení nevolnosti při chemoterapii, zvýšení chuti k jídlu, analgetické účinky) jsou potencionálně v onkologii využitelné. Standardně bych ale za této absence vědeckých podkladů užívání marihuany nedoporučil.
Dobry den jaka je sance preziti s agresivnim nadorem zaludku dekuji za odpoved(milca)
Foto
Obecně mají nádory žaludku špatnou prognózu obzvláště u pokročilých stádií. Léčba je vedena kombinací léčebných modalit - chirurgie, radioterapie, chemoterapie, cílené biologické léčby. U generalizovaných (metastazujících) forem onemocnění pak naděje na trvalé vyléčení prakticky neexistuje.
dá sá vobec rakovina hrtana vyliečit navzdy? stalo sa to? čo je pri liečbe po chemo a radioterapii najdolezitejsie?(robert goldrich)
Foto
Rakovina hrtanu se dá vyléčit navždy. Čím je nádor hrtanu diagnostikován dříve, tím jsou šance na jeho úplné vyléčení větší. U nádorů hrtanu I. klinického stádia (tedy nádoru, který je omezen pouze na oblast hlasivek) jsme schopni úplně vyléčit přes 90% pacientů. U pokročilých stádií pak naděje na trvalé vyléčení klesají. Při intenzifikovaných léčebných postupech jako je radiochemoterapie je nejdůležitější spolupráce pacienta. Léčba je provázena výraznými nežádoucími účinky, které lze za předpokladu dobré spolupráce s pacientem výrazně ovlivnit.
Přibývá rakoviny, nebo ubývá? Všude čtu, že lidé žijí zdravěji, ale rakoviny je tolik moc.(Bibi)
Foto
Z údajů našeho Národního onkologického registru vyplývá, že celková incidence (výskyt nových nádorů) stoupá. Pozitivním momentem je, že mortalita (tedy úmrtnost na nádorové onemocnění) klesá. V naší populaci je tak stále více pacientů, kteří přežívají s prodělaným nádorovým onemocněním (stoupá tzv.prevalence nádorů). Tyto statistiky ukazují, že léčba nádorových onemocnění je úspěšnější než např.v období před 2 dekádami.
Dobrý den. Jsem po ablaci prsu ( triple negativní karcinom) bez metastáz a bez postižení uzlin. Je mi 52 let. Prosím, jaká je u tohoto agresívního nádoru doba přežití, mám ještě podstupovat chemoterapii,ale nevím, zda mi ještě více neuškodí. Děkuji předem za odpověď.(Diana)
Foto
Dobrý den. Ke stanovení Vaší individuální prognózy nemám dostatek informací. Obecně triple negativní karcinom prsu se vyznačuje vyšší agresivitou a horší prognózou. Vzhledem k tomu, že se jedná o nádor, u kterého nelze očekávat účinnost hormonální manipulace nebo léčby herceptinem, je chemoterapie zcela na místě. Stejně jako každá cytostatická léčba, je i chemoterapie podávaná u karcinomu prsu zatížena nežádoucími účinky.
Mám na těle asi 3 zatvrdlá místa, již v mládí mi vyoperoval lékař jeden nádor tukový na zádech. Je mi 8O let, je to nebezpečné, je třeba je také vyoperovat?(Zuzana)
Foto
Dobrý den. Pokud se jedná rovněž o tukové nádory (lipomy), pak operační výkon není nutný. Zda se ale opravdu jedná o tyto nezhoubné nádory, musí posoudit odborný lékař.