ONLINE CHAT
Jak bych se měl o auto starat, abych ho po letech prodal za co nejvíc?(MIlda)
Foto
Zde je několik tipů, které pomůžou hodnotu vozu udržet a oddálí tak pomyslné stárnutí: 1. Zdokumentovaná servisní historie - je potřeba pravidelně vést servisní knížku, uchovávat faktury ze servisu za opravy a výměny dílů. Když vůz utrpí na parkovišti škrábanec na blatníku, který je nutno přelakovat, je potřeba vše zdokumentovat a při prodeji auta být schopen doložit, že vozidlo nebylo bourané, ale jen přelakované kvůli kosmetické vadě. 2. Pravidelné mytí karoserie je nejlepší způsob, jak zachovat nejen povrchovou úpravu vozidla a zabránit vzniku koroze. Právě vnější kosmetické vady na exteriéru a v interiéru automobilu mají zásadní vliv na kupní cenu. 3. Péče o problematické partie vozu – Stejně jako člověk, i automobil má svá slabá místa. Typickým příkladem je tzv. brzdný prach, který při brždění dopadá na disky kol, které znečišťuje a má na ně neblahý vliv. Žhavé částice jsou nebezpečné zejména u hliníkových kol, na kterých vytvoří žlutohnědý spálený povlak, který je důsledkem dlouhodobého zanedbávání disků. Pravidelné používání kvalitní leštěnky disků tento problém pohodlně vyřeší. 4. Mytí motoru přenechte odborníkům. Vzhledem k vzrůstajícímu množství elektronických systémů pod kapotou automobilů se nedoporučuje. Neodborná manipulace s vysokotlakými přístroji může motor poškodit. 5. Skvrny v interiéru patří do kategorie absolutního základu péče o vůz. Koneckonců se jedná o prostor pro řidiče i posádku. Zanedbávání čistoty, ale i funkčnosti interiéru může způsobit neodstranitelné funkční i vzhledové vady. 6. Zápach v interiéru, ať už je způsobený čímkoliv, představuje obdobné znehodnocení. Pouhé vyvětrání vozu či použití sprejů nebo aromatických doplňků a autokosmetiky tento problém řeší jen krátkodobě. 7. Důkladnější péče o dražší auta se vyplatí dvojnásob. Je obecně známé, že pokles hodnoty u dražšího zboží klesá daleko rychleji. Právě proto se doporučuje majitelům nových či zánovních vozů starat se o svého „miláčka“ daleko pečlivěji.
Hlava mi nebere, že si u vás někdo ještě kupuje vůz. Novější je přeci vždycky lepší.(David Kolomý)
Foto
V posledních letech zaznamenáváme nárůst zájmu o zánovní automobily, které již pár let prodáváme přes naši značku Mototechna. Naši zákazníci mají na vozy různé požadavky, ale stále více z nich si uvědomuje, že zánovní vůz do 3 let stáří lze pořídit o 30 až 40 % levněji než vůz nový, což znamená ušetření desítek tisíc korun. Zákazník si tak může pořídit vůz ve stavu jako nový a ve vyšší kategorii, než kdyby si kupoval vůz nový.
Žádné auto aktuálně kupovat nechci, ale měl jsem špatnou zkušenost se zabezpečením ojetých aut, když mi dvě ukradli přímo před barákem. Zajímá to jen mě, nebo i vaše zákazníky? (Petronius)
Foto
Zabezpečovací zařízení se stávají stále častější součástí požadované nadstandardní výbavy ojetých automobilů. Oproti roku 2012 se v roce 2014 prodalo o 327 % více vozů vybavených lokátorem nebo mechanickým zabezpečovacím zařízením. Obzvláště při rostoucí oblibě zánovních vozů, které stojí i několik stovek tisíc, je zabezpečení pro zákazníky zásadnější.
Prodáváte hodně aut s klimatizací? Vedete si třeba data o nejstarším kousku s klimatizací?(Karel Malý)
Foto
Podíl vozů s klimatizací každým rokem roste. Jen letos jsme prodali 85% vozů s manuální nebo automatickou klimatizací. Klimatizace je již v podstatě standardem, bez které spousta zákazníků ani vůz nekoupí. Za posledních pár let byl nejstarší prodaný vůz s klimatizací z roku 1987 a šlo spíše o sběratelský kousek Porsche 911 Targa.
Vy si fakt myslíte, že nestačí auto dát do pucu až při prodeji? Přece nebudu lítat s hadrem po každé jízdě!(Jarek)
Foto
Hodnota každého spotřebního zboží klesá jak jeho rostoucím stářím, tak i způsobem, jakým s ním jeho majitel zachází. Nejinak tomu je i u ojetých vozů, které lze v dnešní době ve velké většině případů za spotřební zboží považovat. Při správné péči a dodržování určitých postupů však lze vysokou hodnotu automobilu udržet i o několik let déle. Některé estetické závady způsobené dlouhodobým zanedbáváním vozu nelze snadno schovat a po letech bez viditelnějších stop zamaskovat.
Dobrý den, když se od Nového roku nebude kouřit v restauracích, myslíte, že začnou lidé více kouřit ve svých autech? To by se pak nedalo jeté auto koupit.(Pavlina Dočekalova)
Foto
Dobrý den, nemyslím si, že by změna zákona měla vliv na rostoucí počet majitelů aut, kteří by kouřili ve svých vozech. Zaznamenali jsme ale na našich pobočkách, že se zákazníci více zajímají o to, jestli je vůz po kuřákovi či nikoliv. Nevedeme si statistiky vozů po kuřácích, nicméně díky údržbě, která následuje po výkupu automobilu, je stav prodávaného automobilu, jehož předchozí majitel byl kuřák, na výborné úrovni.
paní ředitelko sám se v autě nevyznám al dá se vám věřit?po tom co člověk slyší jak u vás koupil křáp?neberteto osobně jen se ptám.děkuji(milan)
Foto
Náš autobazar je na trhu již 23 let a to hlavně díky našim zákazníkům, kteří se k nám vracejí. Proto také neustále vylepšujeme naše služby, všechny vozy vlastníme a dáváme na ně např. doživotní garanci na právní původ. Vždy zákazníkům doporučuji, aby si s sebou brali vlastního mechanika, kterému důvěřují. Solventní autobazar Vám umožní dát vůz na zvedák, připojit se na diagnostiku i dostatečně dlouhou testovací jízdu.
Chci prodat auto. Dáte mi nějaké typy, jak auto upravit, aby se prodalo za co nejvíce peněz?(Danek)
Foto
Pokud se rozhodnete prodat auto, je vždy dobré dát ho do pořádku po technické stránce, pokud víte o něčem, co už by bylo potřeba vyměnit (například tlumiče, obvodový řemen, prasklé žárovky apod.). Vůz určitě před nabídnutím zájemci důkladně vyčistěte nejen z venku, ale i zevnitř. Obecně je nejlepší věnovat vozu dostatečnou péči po celou dobu, co s ním jezdíte. Díky tomu můžete navýšit hodnotu vozu i o desítky tisíc.
Co kdybyste raději nabídla dětem práci? Těch pár šušňů z nadace jim stejně moc nepomůže.(Gabina)
Foto
Všechny děti dostaly nabídku, aby se v případě zájmu neváhaly obrátit na kolegy z personálního oddělení, kteří jim přednostně najdou práci odpovídajícím jejich představě a oboru. Jsem ráda, že se to již v několika případech povedlo a získali jsme tak cenné pracanty. Co se týká finanční podpory, děti nebo jejich opatrovníci mají volnou ruku v tom, co s finanční podporou z Dětské dopravní nadace udělají. Většinou rodiny využívají získané prostředky na studium – tedy nákup školních pomůcek, knížek nebo MHD legitimací. Některé děti pak mohou díky tomu dosáhnout na počítač, na který by jinak neměli, přestože to v dnešní době je skoro povinnost, nebo například na vybavení do jejich pokojíčku.
Jaká je Vaše úloha v Dětské dopravní nadaci, kterou spravujete?(Johana)
Foto
V Dětské dopravní nadaci jsem předsedkyní správní rady a již na začátku jsem si dala za cíl hlavně sehnat dostatečné množství finančních prostředků, abychom mohli vyhovět všem žádostem dětí, kteří přišli o jednoho nebo oba rodiče při dopravní nehodě. Jsem ráda, že se mi to zatím úspěšně daří a nadace tak může uspokojit všechny žadatele.
V autě kouřím a moc jsem neřešil nějaký odlítnutý nedopalek. Nicméně teď mám auto novější a celkem rád bych si ho udržel v čistotě, i když v něm budu kouřit. (David)
Foto
Jsem zásadní odpůrce kouření a pokud si chcete vůz udržet v pořádku, abyste nesnižoval jeho prodejní hodnotu, doporučuji v automobilu nekouřit. Přeci jen i při sebevětší opatrnosti se jen těžko vyhnete propálené sedačce nebo plastu. Navíc odfouknutá část žhavého může ovlivnit i vaše soustředění při jízdě, což může ohrozit nejen Vás, pokud zrovna řídíte.
Koupil jsem si ojeté auto přímo od majitele za slušnou cenu a to i přes to, že se dva moji známí slušně napálili. Prostě jsem si dal bacha a asi měl i trochu štěstí. Auto je v pohodě, ale mělo být nekuřácké a moc jsem to nezkoumal. Nicméně to je z auta cítit a navíc jsem našel propálená místa na sedačkách i plastu. Dá se to vůbec nějak odstranit?(Tomas N.)
Foto
Ke koupi Vám blahopřeji, protože bohužel riziko nákupu vozu od soukromníka je poměrně vysoké a nespokojených zákazníků bez dovolání se množí. Zápach se z vozu dá celkem dobře odstranit profesionálním čistěním, které vás ale na pár tisíc korun vyjde. Propálené plasty a sedačky jsou opravit jen velmi těžko, ale některé části lze vyměnit, jen do toho musíte investovat. Zajeďte si do profesionálního servisu, kde se zabývají čištěním a jistě Vám pomohou odstranit co nejvíce následků po kouření.
Zajímalo by mě, jestli se více prodávají cabria s benzínem nebo naftou a jak je to se střecho.(Pivoda)
Foto
Zatímco mezi vozy všech kategorií je poměr vyrovnaný, a to 13 ku 12 ve prospěch automobilů se zážehovým motorem, u kabrioletů vychází toto srovnání výrazně ve prospěch automobilů se zážehovým motorem, konkrétně se jedná o 89 %. Naše statistiky také ukazují, že noví majitelé ojetého kabrioletu kupují častěji vůz s pevnou stahovatelnou střechou než automobil s plátěnou střechou. Za prvních šest měsíců roku 2015 se pro takový vůz rozhodlo 63 % zákazníků.
Jaké typy kabrioletů jsou u vás k mání? Prodáváte i nějaké zajímavé kouksy?(Jarda)
Foto
Dlouhodobě nejvyhledávanější jsou vozy typu Mercedes SLK, Volkswagen Eos či Peugeot 206. Zákazníci si k nám chodí také pro skutečně jedinečné automobily. Z těch nejzajímavějších vozů prodaných v první polovině roku lze uvést například Bentley Continental GTC, Porsche 911 nebo Mini Roadster John Cooper Works.
Dobrý den paní Topolová. Hledám práci. Nabíráte lidi?(Jonas)
Foto
Letos budeme nabírat až 200 nových zaměstnanců. Podívejte se, prosím, na náš web na stránku http://www.aaaauto.cz/cz/jobs.php, momentálně nabízíme téměř 90 pozic.
Nabízí se vůbec v autobazarech kabria? Kdysi jsem to měl jako sen, ale na nový jsem neměl, přes inzerát jsem našel jen vraky a do bazaru mě vůbec nenapadlo jít.(Pavel)
Foto
Ano, ačkoli kabriolety nepatří k nejprodávanějším typům automobilů v našich prodejnách, jsou velmi důležitou součástí naší nabídky, kvůli které se k nám vrací mnoho zákazníků. Obzvláště v letních měsících je poptávka po kabrioletech výrazně vyšší. Dle statistik jsme v druhém čtvrtletí letošního roku prodali téměř třikrát tolik kabrioletů oproti stejnému časovému období na začátku roku.
Co teréňáky? Jsou čám dál více vidět, prodávají se více? (Simca)
Foto
Podle statistik AAA AUTO vůči zimní sezoně také překvapivě stouply prodeje terénních vozů o 5,4 %, a to na celkový počet 452 od března letošního roku. Jedná se tak o prozatím nejvyšší podíl, pokud jde o historii prodaných terénních vozů. Čeští zákazníci si přitom tento druh automobilů nepořizují zdaleka jen kvůli zdolávání náročného terénu. I přes skončení zimní sezony segment SUV zaznamenal mírný nárůst, což dokazuje popularitu těchto vozů v běžném silničním provozu.
Jaká auta si čeští řidiči pořizují na dovolenou? (Jana Fridrichova)
Foto
Čeští řidiči zdaleka nevyhledávají u dovolenkových automobilů pouze prostor a užitné vlastnosti, ke kterým v první řadě patří objem zavazadlového prostoru a komfort (např. klimatizace). Vzhledem k rostoucí standardní vybavenosti vozidel se majitelé vozů SUV a MPV začali zaměřovat také na vzhled a spotřebu. Víceúčelové vozy sice nabízí svým majitelům pohodlnější nastupování, lepší výhled, komfort či bezpečnost, nicméně negativní vlastností jsou oproti tomu zpravidla vyšší provozní náklady. Právě typ paliva u SUV a MPV se proto stává v dnešní době čím dál více zásadnější při výběru vozu. Letos tento trend ovládly vozy LPG.
Mám dotaz, jak se auta MPV? Jaké MPV vozy se nejčastěji prodávají?(Jan Patera)
Foto
Vzrůstající oblibu velkoprostorových automobilů v době dovolených potvrdil nárůst jejich prodejů od konce března, který ve srovnání se zimním obdobím letos činí 56,2 %. AAA AUTO prodalo od 1. března do konce května 2015 již přes 600 takových vozů. Absolutními lídry ojetých rodinných vozů jsou letos Renault Scénic a Škoda Roomster.
Dobrý den, jak se prodávají auta na LPG? Čím vysvětlujete zvýšený zájem o auta s pohonem na plyn?(Radek)
Foto
Nárůst zájmu o automobily s pohonem LPG si vysvětlujeme třemi faktory. I přes fakt, že se ceny benzínu a nafty za poslední rok snížily o více než pět korun za jeden litr, postupně vzrůstá počet zakoupených velkoprostorových aut s alternativním pohonem. Řidiči tak vidí, že toto zlevnění je možná jen krátkodobou záležitostí, a hledají trvalou garanci pro úsporu. Druhým faktorem je rostoucí důvěra k vozům s tímto pohonem. Posledním kritériem je pokračující trend rozevírajících se nůžek mezi cenami nových a zánovních vozů, kdy zejména u SUV lze zakoupit roční či dvouletá auta výrazně levněji než nová.
Dobrý den, sháním nějaké málo jeté, novější auto - ideálně Škodovku (Octavia), najeto ovšem málo kilometrů. jak často taková auta prodáváte, jak velká je sleva oproti novému autu? Nemám moc čas řešit výběr auta na internetu. Chci přijet , koupit a odjet. Může si dnes vůbec laik vybrat ojeté auto, které bude úplně bez problémů? (Jaromir)
Foto
Škodovky obecně dlouhodobě tvoří zhruba třetinu naší nabídky. Vzhledem k tomu, že se zaměřujeme na málo ojeté vozy po jednom nebo dvou majitelích, je výběr takového auta, o jaké máte zájem, velmi široký. Pokud nechcete hledat na internetu, je nejlepší kontaktovat naše call centrum, kde je k dispozici 200 operátorů, kteří poradí s výběrem nejlepšího vozu dle vašich požadavků. Nebo rovnou přijeďte na vám nejbližší pobočku. Vyznat se ve všech tricích, které různí obchodníci s ojetinami zkouší, vyžaduje opravdu tvrdou školu. U nás na výkupu běžně odmítáme 65-70 % aut, která jsou nám nabízena. To je obrovské množství - letos jsme kvůli různým právním či technickým závadám nevykoupili kolem 110 000 aut. Proto doporučujeme, aby si zákazníci s sebou na koupi vozu v bazaru, jak už jsem psala, vždy brali svého automechanika. Z bazaru, který vašemu automechanikovi neumožní důkladnou prohlídku vozu včetně napojení na diagnostiku, bych doporučovala hned odejít.
dobrý den, potřebuji poradit s výběrem auta, 20 let jezdím s jedním autem, potřebuji teď jiné auto, ale vím, že to bude zase na 20 let. Jsem sama, takže velké auto to být nemusí, ale aby to nemělo miniaturní kufr jak občas vídám, prostě auto pro ženu:-) jsem ochotna za něj dát 200 000,-, ale potřebuji vědět, že je to auto s velkým A. (AAAAA)
Foto
Dobrý den, pokud vám auto vydrželo dvacet let, tak před vámi smekám, jistě se o něj dobře staráte, ale určitě by to již chtělo vyměnit za jiné. Nejlépe uděláte, když se spojíte s naším call centrem na bezplatné lince 800 110 800 a tam vám poradí co se současným vozem a jistě i s výběrem toho s velkým A :-) Budeme rádi, pokud to bude v AAA AUTO.
Chtěl bych si vybrat auto v Mototechně. Jaká auta se nejvíce prodávají ve vaší Mototechně?(Petr K.)
Foto
Jen Mototechna již prodala zánovních ojetin přes deset tisíc. Nejčastěji si zákazníci odvážejí vozy Škoda, zejména modely Fabia, Octavia, Rapid, Roomster či Yeti. Na nejvyšších místech žebříčku prodejnosti se objevují také modely značek Hyundai (i20, i30 a ix35) a Kia (Ceed a Sportage). Vozy z Mototechny jsou dostupné v celé síti AAA AUTO ve 21 městech v Česku. Mototechna současně nabízí všechny běžné služby autosalonu, jakými jsou výkup vozů protiúčtem, poskytování finančních produktů na nákup vozu, pojištění, služby servisu, prodej náhradních dílů a vlastní kreditní kartu.
Chci si u AAA koupit ojetý vůz. Dovedete mi z celého Česka mnou vybraný vůz, nebo musím koupit jen z nabídky prodejny v místě bydliště? (Zlín) Děkuji.(Petr Pobuda)
Foto
Ano, na našich internetových stránkách www.aaaauto.cz si můžete vybrat vůz i z jiné pobočky a my Vám ho přivezeme na Vámi preferovanou pobočku. Doporučuji při výběru kontaktovat naše call-centrum na telefonu 800 110 800, kde Vám operátoři ochotně poradí a v případě zájmu zařídí převoz vybraného vozu.
Chci v nejbližší době vyměnit auto a nemám ani moc velké nároky. Kolik vozů máte třeba s klimatizací? Řeší to lidí vůbec u ojetin?(samoživitelka)
Foto
Bezpečnostní prvky i prvky výbavy, které se ještě v roce 2008 řadily k nadstandardní výbavě, patřily v roce 2014 mezi běžnou výbavu prodávaných ojetých vozů. Klimatizaci mělo ve výbavě 83 % prodaných vozů oproti 49 % v roce 2008. Lidé tráví v automobilech během dne mnoho času, a tak lidé mají stále častěji zájem o vozy s bohatší výbavou, než tomu bylo před několika lety.
Dobrý den, jak se prodávají terénní auta teď v létě?(Honza1)
Foto
Dobrý den, podle našich statistik prodeje terénních vozů vůči zimní sezóně překvapivě stoupají. Velký vliv má samozřejmě popularita těchto vozů, ale i to, že jde o dostupné vozy s větším zavazadlovým prostorem a ne tak vysokou spotřebou jako v minulosti. Podle statistik AAA AUTO vůči zimní sezoně také překvapivě stouply prodeje terénních vozů o 5,4 %, a to na celkový počet 452 od března letošního roku. Jedná se tak o prozatím nejvyšší podíl, pokud jde o historii prodaných terénních vozů. Čeští zákazníci si přitom tento druh automobilů nepořizují zdaleka jen kvůli zdolávání náročného terénu. I přes skončení zimní sezony segment SUV zaznamenal mírný nárůst, což dokazuje popularitu těchto vozů v běžném silničním provozu.