ONLINE CHAT
Můžete mi prosím od oka spočítat, kolik měsíčně bych měl splácet, pokud bych si chtěl půjčit zhruba 60 - 70 tisíc Kč? Kolik let bych mohl splácet? Je to nějak omezeno počtem let? Třeba maximálně 7 let? Nebo tak nějak? Jak si vlastně můžu splátky nastavit? Jsou nějaká omezení? (MIchal Koukolíček)
Foto
60 - 70 tisíc korun můžete získat na 7 let zhruba za necelou tisícikorunu měsíčně. Unikátním kouzlem stavebního spoření je však možnost modelace variant. Omezením je maximální počet let, který vychází z konkrétního tarifu a pohybuje se výrazně nad zvykem klasických spotřebitelských úvěrů. Klient si tak může zvolit různou délku splácení podle svých finančních možností. Výhodou navíc je i možnost splatit úvěr ze stavebního spoření kdykoliv a bez sankcí.
Půjčila by mi stavební spořitelna na následující investice: - výměna skel u okem (z důvodu snížení hlučnosti) - solární panel na ohřev teplé vody i vytápění - zateplení garáže, která je v rámci domu (není mimo dům) - vířivka, která by měla být součástí domu Děkuji, sice rozumím, že stavební spoření půjčí v zásadě na všechno, co je spojeno s bydlením, ale mohli byste ty výše zmíněné varianty lehce rozebrat? (Michal Koukolíček)
Foto
Záleží na výkladu konkrétní stavební spořitelny, která ponese za něj také odpovědnost. Výměna skel je určitě zástupcem financovatelné skupiny. Solár pro potřeby domu rovněž ano. Zateplení garáže - samostatné nelze, ale zateplení domu ano. Půjde tedy o konkrétní stavební řešení, kdy zateplení uspoří náklady na bydlení. Vířívka je příkladem toho, kde záleží opravdu na konstrukčním řešení a druhu investiční akce.
Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc. Synovi jsme po narození založili stavební spoření s tím, že jej hodláme v budoucnu použít na rekonstrukci domu - předělání tak aby v něm mohla žít vícečetná rodina. Nyní podle nových pravidel - jednostranně změněných - s penězi nemůžeme manipulovat (lze to skrze soud, ale to asi moc lidí nepodstoupí). to opravdu musíme platit spoření až do jeho 18 let? Jaké budou nadále podmínky? Nemyslím si, že by to bylo nadále výhodné. Jak se lze vyvázat? Děkuji moc Karel(Karel Polák)
Foto
Nejlepší postup mi přijde podstoupit řízení u opatrovnického soudu. Je zdarma a zpravidla proběhne rychleji, než uplyne výpovědní lhůta stavebního spoření. Rekonstrukce domu, kde syn také bydlí, je jistě i v jeho zájmu.
Dobrý den,mohu si naspořenou částku vybrat jako celou finanční hotovost, aniž bych doložila doklad účelu platby. Děkuji(oldova@seznam.cz)
Foto
Ano, můžete. Ale pozor, nejdříve po šesti letech, abyste měla nárok na státní příspěvek. Další podmínky účelového využití se v případě výplaty uspořené částky nepožadují.
Dobrý den, st. spořitelna mi z důvodu přespoření cílové částky vypověděla smlouvu. Přitom ve VOP při podpisu stojí, že v případě přespoření cílové částky se tato automaticky navyšuje a poplatky se zúčtují k tíži účastníka. Jaký je Váš názor na postup stavební spořitelny? Navíc mi st. spořitelna uzavřela účet a naspořenou finanční částku odeslala z důvodu, že jsem ji nedal k dispozici účet, kam by mi naspořenou částku mohla zaslat, poštovní poukázkou na mé náklady. Jaký je Váš názor na postup stavební spořitelny a co byste mi doporučoval, jak postupovat? Děkuji. (Jan Hovorka)
Foto
Ekonomická sitiace se od doby, kdy jste smlouvu uzavíral jistě významně proměnila. Ani stavenbí spořitelna nemůže dotovat své klienty, neboť její i zákonnou povinností je tvořit zisk a zachovávat stabilitu banky. Proto dochází i k výpovědím smluv, které osobně považuji za krajní řešení, neboť ani stavební spořitelna se doborovolně nezbaví klienta, se kterým měla dlouhodobý obchodní vztah. Ale dotovat drahou smlouvu donekonečna jednoduše nelze. Možnosti a způsob výplaty zůstatků smluv upravují podmínky jednotlivých stavebních spořitelen. Použití poukázky patří mezi standardní nástroj. Doporučuji si peníze vybrat.
dobrý den, mám stavební spoření založeno v roce 2003 na cílovou částku 300 tis. Kč. tuto částku budu mít letos naspořenu. jaký další postup byste mi doporučoval. muže mi banka spoření vypovědět, sebrat příspěvky apod. v tuto chvíli peníze nutně nepotřebuji. snad časem. spoření mám u modré pyramidy. děkuji za odpověď. Jana(Jana)
Foto
Nemohu než doporučit zeptat se stavební spořitelen na konkrétní postup v situaci, kdy by nestačila nastavená výše cílové částky. Určitě vám nikdo nemůže sebrat státní příspěvek ani úroky, pokud se na tom nedohodnete. Možností je založit smlouvu novou, převést část zůstatku a podobně. To je ale prostor pro obchodníky, nikoliv rada o možnostech a rozhodnutí je plně ve vaší režii.
Dobrý den, je možné použít stavební spoření na rekonstrukci stávající vodovodní a kanalizační přípojky do RD.(Petula)
Foto
Možné to je. Ale samozřejmě jen pro "cestu k domu" od hlavního vedení.
Dobrý den, stavební spoření mám pro sebe,manžela i dceru,které je 11 let.Bohužel,když jsem smlouvu uzavírala,tak mě nikdo neupozornil na to,že jeji stavební spoření nemůžu zrušit a peníze vybrat,že to může ona až v 18 letech.Přijde mě to trochu divné,že já tam dávám peníza a pak je nemůžu ani vybrat.Např.kdyby se něco přihodilo a já je potřebovala nutně apod.Chystá se v tomto směru nějaká úprava?Děkuji.(Helena)
Foto
Před 11 lety nemohl nikdo tušit, že bude jiný občanský zákoník a nedá stavebním spořitelnám jinou možnost, než posílat klienty k opatrovnickému soudu. Budete-li peníze potřebovat použít v zájmu dcery, opatrovnický soud to posvětí. V současnosti je navržena úprava zákona tak, že by se výpověď stavebního spoření nezletilce považovala za běžnou záležitost. O osudu úpravy bude rozhodovat parlament.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda pojišťovna může sama od sebe ukončit stavební spoření. Spořím již 12 let. Děkuji. (Bílá)
Foto
Stavební spořitelna je jednou ze smluvních stran a zpravidla jsou podmínky nastaveny tak, že výpověď mohou podat obě strany. Detailně jsou možnosti výpovědi upraveny ve všeobecných obchodních podmínkách a dány též zákony.
Dobrý den, synovi jsem založila stavební spoření v 5ti měsících. Teď se vzhledem k novému občanskému zákoníku bojím, aby své peníze v pubertě nerozházel, takže musím k soudu, abych mu peníze vybrala a případně uložila na jiný účet?(Novotná)
Foto
Do doby synovy zletilosti musí výpověď posvětit opatrovnický soud. Záleží tedy na tom, zda případná puberta přetrvá i do 18. roku věku.
Dá se úvěr ze stavebního spoření použít i na zahradní jezírko, cestičku, nebo vybagrování místa pro bazén?(MARIKA kALAGOVÁ)
Foto
Jedině jakou součást výstavby jako celku a ještě v objektu určeném k bydlení.
Mohla bych ze stavebního spoření zrekontruovat třeba půdu, abych na ní mohla bydlet. (Lala)
Foto
Určitě byste mohla, pokud je půda v domě určeném k bydlení, nebo pokud rekonstrukcí objekt k bydlení vznikne, tedy bude rekolaudován.
Dobrý den, jak je definováno u chalup, že je "objekt užíván k bydlení"? (Dana)
Foto
Záleží na tom, jak je objekt zapsán v katastru nemovitostí. Jde-li o objekt určený k trvalému bydlení, pak úvěr použít lze. Vodítkem může být i existence popisného čísla. To rekreační objekty nemívají.
Dobrý den. Od loňského roku bydlím, mám trvalé bydliště na chatě. Mohu použít finance ze stavebního spoření na úpravy (například nová okna atd.)? Děkuji za odpověď. Jiří Novák.(Jiří Novák)
Foto
Záleží na tom, jak je objekt zapsán v katastru nemovitostí. Jde-li o objekt určený k trvalému bydlení, pak úvěr použít lze. Vodítkem může být i existence popisného čísla.
Dobrý den, pane Šedivý. V minulých letech docházelo ke změnám stavebního spoření a myslím si, že už není tak výhodné. Proč by si měli lidé zřizovat stavební spoření i dnes? A je možné následně peníze použít i na něco jiného, než jen bydlení a přestavby? Díky, Petr(Petr)
Foto
žádný spořicí produkt není tak výhodný jako byl před několika málo lety. Stavební spoření si i nadále drží základní rysy: úročení na trhu mírně nadstandardní, bezpečnost vkladů a možnost výhodného úvěru na bydlení. Proto by o něm měli lidé uvažovat i dnes. Státní příspěvek je také výrazem uznání jeho smyslupnosti. Podle zákona můžete úspory po uplynutí tzv. vázací lhůty (6 let) použít na cokoliv a nikdo se vás nebude ptát na co. Naopak u úvěru musíte účelové využití na bydlení prokázat.
Dobrý den. Žijeme v Anglii a máme v Česku 2 stavební spoření založené na jména našich dcer hned po jejich narozeni. Rozhodli jsme se s manželem odstěhovat v záři na Novy Zéland za praci a budeme potřebovat peníze na koupi bytu. Spoření u u české sporitelny vyprší v záři a druhé u modré pyramidy az v roce 2018. Do ceska jedeme za 3 týdny a chtěli bychom obe spoření zrušit a peníze použit na nové bydlení. Nemám vůbec tušení jake doklady potřebuji doložit a zda se to da vyřídit za tyden. Protože po našem odletu se uz do české republiky asi několik let nedostaneme. Dekuji(Andrea)
Foto
Vaše situace je z hlediska daného časového prostoru velmi složitá. Doporučuji okamžitě kontaktovat obě stavební spořitelny a ptát se na možnosti a lhůty. Komplikací je především nezletilost dcer (kterou v dotaze neuvádíte, ale lze ji předpokládat). Týden je určitě prakticky nemožný.
Dobrý den, pro koho je stavební spoření vhodné? A kolik musím zhruba měsíčně šetřit, aby stavebko mělo vůbec smysl? Předem děkuji za odpověď. (Ladislav)
Foto
Stavební spoření je vhodné pro každého, kdo chce pravidelně odkládat i pětistovku měsíčně. Při solidním zhodnocení a minimálním riziku se můžete po několika letech radovat z naspořené hromádky. Navíc je integrální součástí také možnost využít úvěr na bytové potřeby. Proto stavební spoření smysl má a pomáhá každému odpovědnému člověku.
Reaguji na dotaz Marka. Stačí když je užíván v bydlení jen v průběhu chalupářské sezony, nebo tam musím být celý rok? Či jde pouze o to, jak je stavba zkolaudována a zapsána?(Jiří M.)
Foto
Záleží právě na kolaudaci a zápisu v katastru.
Dobrý den, pane Šedivý, jaké stavební spoření máte třeba Vy? Zajímalo by mě rovněž, jak se liší podmínky při sestavování smlouvy (úroky, délka spoření, možnost předčasného výběru, poplatky, pokuty apod.) - je to řízeno nějak centrálně, nebo si určují banky samotné? Děkuji za informaci, mějte se hezky. (Tereza)
Foto
Stavební spoření mám. S ohledem na mou pozici mezi všemi stavebními spořitelnami bych to dále nerozváděl. Paramtery smluv centrálně řízeny nejsou. Nicméně, všeobecné obchodní podmínky schvaluje ministerstvo financí. Základní prvky produktu jsou pak dány zákonem, tedy pro všechny stejně. Jde o 10% státní příspěvek a šestiletou vázací dobu. Rovněž například rozdíl mezi sazbou úvěru a vkladu nesmí přesáhnout 3 procentní body. I vy se mějte hezky.
Dobrý den, chtěla bych si zřídit stavební spoření, co byste mi doporučoval? Moc se v tom nevyznám, takže ani netuším, kde začít. Děkuji za radu. (Petra)
Foto
Pro základní oritnaci v problematice doporučuji webové stránky AČSS. Pak se dá pokračovat na stránky jendotlivých stavebních spořiteln. Porovnání jednotlivých produktů je vhodné z hlediska poplatků a výnosů, tedy úročení. Nicméně, rozdíly mezi jednotlivými stavenbími spořitelnami nejsou díky jasnému zákonnému rámci relativně malé.
Pokud spořím pro dítě, kdo je kromě dítěte oprávěnou osobou? Kdybych zemřela, může vybrat peníze ze stavebního spoření třeba můj bývalý partner, otec dítěte?(Roza Kacova)
Foto
Oprávněnou osobou je vždy zákonný zástupce, který má povinnost jednat v zájmu dítěte, což ohlídá opatrovnický soud.
CHtěl bych si ze stavebního spoření postavit u chalupy malé stání pro auto. Žádné zdi, jen dřevěná konstrukce na zemních vrutech. Je to možné?(Jarda Strohar)
Foto
Možné to je, ale jen s využitím úspor bez použití úvěru. Vzhledem k popisované nízkonákladové konstrukci stání by se úvěr nejspíš ani nevyplatil.
Jsou za ukončení stavebního spoření nějaké sankce? Mohu tím přijít o uložené peníze?(Marcel H.)
Foto
Dotaz je potřeba rozdělit na dvě části. Předčasné ukončení (dříve než za 6 let) vede ke ztrátě státní podpory a bývají i sankční poplatky. Naopak standardní výpověď po více jak šesti letech je u všech stavebních spořitelen bezplatná.
Rozvádím se a momentálně nemám peníze, abych ve spoření pokračovala, můžu ho přerušit a pak, až se situace stabilizuje, v něm zas pokračovat?(Alžběta)
Foto
Každopádně doporučuji kontaktovat stavební spořitelnu, vysvětlit situaci a zeptat se na konkrétní možnosti. Přerušení stavebního spoření se používá.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je nezbytné využít stavební spoření vyloženě na stavbu/rekonstrukci? Nové bydlení si pořizovat nehodlám, raději bych finance použil jinak. (Roman)
Foto
Úspory lze použít po uplynutí šesti let jakkoliv. Naopak úvěr je možné použít výhradně na bytové účely, a toto použití prokázat. Často se stává, že si lidé spoření uzavírají bez konkrétního cíle, ale v průběhu času se jim vyskytne dobrá příležitost bytové investice. Uvidíte, zda bude časem výhodnější použít úspory jinde, nebo třeba rekonstruovat bydlení i s úvěrem.
Podle mě ano, pokud je objekt určen k trvalému bydleni, tedy, pokud je vyjmutý rekreačního fondu . Mne spíš by zajímalo, proč nelze SS využít třeba na vybavení domácnosti nábytkem - neboť dle info - SS spoření se dát využít jen na to, co /obrazně řečeno/ se při otočení vzhůru nohama nevysype - tudíž vestavěné spotřebiče. přilepený koberec....ale proč třeba je ložnice, nábytek vyjmuto ? Copak vybavení nepatří k bydlení ?(Jitka)
Foto
Věci, které lze snadno odnést by klient nemusel použít v souladu se zákonem, tedy k vylepšení svého bydlení, a proto je financovat nelze. I když už se objevují případy, kdy se jako součást komplexní rekonstrukce akceptují i prvky, které by jednotlivě nešly. Důvodem je skutečnost, že celková rekonstrukce je evidentním zlepšením bydlení v souladu se zákonem.
Dobrý den, máme stavební spoření pro syna, které mu vyprší po skončení zákl.povinné školní docházky. Je možné použít stavební spoření na studia aniž bychom přišli o státní příspěvek, děkuji.(Chlumová)
Foto
Podmínkou pro výplatu státního příspěvku je trvání smlouvy minimálně po dobu šesti let. U nezletilce je nadále potřeba schválení opatrovnickým soudem,které stavební spořitelna musí požadovat. Finacování studia syna je jednoznačně v jeho zájmu a opatrovnický soud by měl tento účel posvětit.
Je potřeba spořit na stavebko pravidelně? Nebo můžu uložit čas od času větší částku(Libuše)
Foto
Ve smluvě se obvykle zavazujete k pravidelnosti, ale jisté jednorázové předplacení většina stavebních spořiteln akceptuje.
Platím synovi stavebko, které jsme jim ještě založili s exmanželkou. Klukovi je 17. Mohu peníze vybrat, když je syn potřebuje na studium v zahraničí bez souhlasu bývalé ženy?(Karel)
Foto
Souhlas bývalé ženy nutný není, avšak s ohledem na nezletilost syna bude případ posuzovat opatrovnický soud a může klást požadavky ke schválení.
Můžu stavební spoření ukončit dřív, než je domluveno? Chci rekonstruovat chalupu a nemám hotovost.(Jana Kulhánková)
Foto
Principielně spoření ukončit dříve můžete, ale nedodržením minimální šestileté doby spoření přijdete o státní podporu. Řešením by mohl být úvěr, ale záleží na tom, zda je chalupa vedena jako rekreační objekt nebo objekt k trvalému bydlení. Na rekreační objekty úvěr poskytnout bohužel nelze. V případě rekreačního objektu se nejspíš vyplatí vyčkyt na uplynutí šesti let a použití úspor včetně úroků a státní podpory.
Musím mít v objektu, na který stavební spoření použiju, trvalé bydliště, nebo stač, když je objekt v mém majetku a je trvalé obýván?(Marek)
Foto
Dobrý den všem chatujícím. Trvalé bydliště není podmínkou, stačí, že je objekt užíván k bydlení.
;