Co musím udělat, abych zabránil svým dětem po mé smrti dědit?

Máte dvě možnosti. Buď před svou smrtí převést veškerý majetek na ty osoby, které chcete, aby po vás majetek jednou měly, případně je můžete vydědit, avšak nezapomeňte, že vydědění je možné pouze ze šesti důvodů striktně uvedených v zákoně, a z žádných jiných. Je tedy na vás, abyste posoudil, zda některý z těchto důvodů na straně vašich dětí nastal.

Rodiče se rozhodli darovat veškerý majetek jen jednomu ze sourozenců. Dědit tak není co. Mohou se ti neobdarovaní jakkoli domoci »svého podílu«?

V zásadě ne, pokud je již obdarovaný uveden jako majitel nemovitosti na listu vlastnictví. Můžete se pouze domáhat toho, aby hodnota daru byla započítávána do hodnoty jeho dědického podílu, a tím dosáhnout toho, že už nic dalšího dědit nebude.

Dědeček měl dvě děti. Jedno zemřelo, druhé žije. Kdo bude dědit v případě dědečkovy smrti? Obě jeho děti (zemřelé i žijící) mají rodiny.

U zemřelého dítěte budou dědit jeho děti, tzn. vnuci dědečka, a budou se dělit o podíl zemřelého dítěte. U žijícího dítěte bude dědit žijící dítě.

Chtěla bych se zeptat, jestli platí tvrzení, že jsem neopomenutelný dědic, a musím tedy z majetku aspoň nějakou část zdědit.

Pokud jste potomek zůstavitele, tak ano, za předpokladu, že vás zůstavitel nevydědí. Velikost toho, co podědíte, záleží na tom, zda budete v době smrti zůstavitele zletilá. Zletilý nepominutelný dědic musí zdědit minimálně čtvrtinu svého zákonného podílu, nezletilý minimálně polovinu.

Jsem občan USA, mé 2 děti z prvního manželství žijí v ČR. Mají nárok na dědictví?

Ano, samozřejmě mají.

Je možné, abych se vzdal v dědickém řízení dědictví, aniž by přešlo na mé děti? Co to obnáší?

Ano, samozřejmě to možné je, musíte tak učinit v průběhu dědického řízení do protokolu a samozřejmě je dobré výslovně uvést, že nechcete, aby dědily i vaše děti.

Musí notář při dědickém řízení zjišťovat finanční prostředky, které zemřelý naspořil u finančních ústavů, aby byly předmětem dědického řízení?

Pokud dědici oznámí notáři, že zůstavitel měl nějaké účty, pak i když neví jaké, nejsou schopni je identifikovat, notář provede oficiální dotaz na všechny bankovní a finanční instituce a zjistí, jestli nějaké účty zůstavitel má, včetně stavu těchto účtů.

Vlastním byt a s partnerem napůl dům. Je možné napsat do závěti, že byt odkazuji dětem (z prvního manželství, společné děti nemáme) a polovinu domu odkazuji partnerovi? A je možné nějak ošetřit, aby s bytem nemohl do dospělosti dětí disponovat jejich otec, můj bývalý manžel, který by se stal zřejmě poručníkem dětí v případě mé smrti?

Ano, je to možné udělat, jak navrhujete. Pokud jde o disponování bytem, nemůže tak otec činit, i kdyby byl určen poručníkem bez předchozího souhlasu soudu. I tak je určitě dobré vaše přání do závěti napsat.

Autor: Blesk

Objednat lze i přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: NOVINKY mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ Příklad: NOVINKY Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.