ONLINE CHAT
Dobrý deň p.Doktorka,poznám Vás osobne zo slovenských "Chyb a omylov v mamodiagnostike",ste skvelý odborník!Vaše prednášky vždy boli a sú prínosom pre nás!Výborne sa číta Vaše odpovede na všetký otázky.Sama sa venujem mamodiagnostike na Slovensku už vyše 15 rokov a mýslim,že je to jeden z najťažších diagnostických odborov. Držím Vám palce.Pozdravujem so Slovenska. Dr.Dimova(Dimova)
Foto
:o) Hezky zdravím, MIrka Skovajsová
Dobrý den, paní Primářko, nejprve Vám chci poděkovat za všechny ženy, kterým léčíte rakovinu prsu. Chci se zeptat, kolik je stádií rakoviny prsu a jak moc je vážné 2. stadium s vícečetnými mikrometastázemi.(Hana )
Foto
Moc děkuji za milý začátek Vašeho dotazu. Položila jste mi však otázku, kterou musí umět odpovědět medik při státnici a jsou na to celé učebnice. To této rubriky se nám to nevejde. Druhé stadium s vícečetnými metastázami je jistě pro léčbu složitější, ale ne beznadějné. České ženy dostávají bez rozdílu kvalitní a stavu odpovídající léčbu. Na úzdravě se vždy podílí i sama nemocná, záleží s jakým nasazením do léčby jde, nakolik po léčbě změní svůj život. Nemoc totiž bývá varováním, je to vzpoura těla a každá žena nakonec ví, proč taková vzpoura nastala.
Dobrý den, paní doktorko, zajímalo by mne, zda je možné chodit na mamografické vyšetření prsu preventivně 1x ročně a nikoli jedenkrát za dva roky. Vím, že je to i kvůli proplácení vyšetření pojišťovnou, ale pokud je v rodině (matka) rakovina prsu (i rakovina vaječníků), ráda bych pro prevenci dělala co nejvíce. Nemám problém zaplatit si mamograf, když vím, že patřím mezi rizikovou skupinu.Spíš mě zajímá, jestli ozařování mamografem není ze zdravotního hlediska rizikové, když by bylo častější než jedenkrát za dva roky. Je mi 47 let. Děkuji a Vám přeji vše dobré, Šárka.(Šárka)
Foto
Ve věkové kategorii 40-50let se každoroční vyšetření mamografem doporučuje. Může se také střídat mamografie s ultrazvukem, to záleží na typu žlázy. Co je však podstatné : vyšetření by mělo probíhat v akreditovaném centru : www.mamo.cz - tam jsou uvedena
Dobrý den moje maminka dostala rakovinu prsu v 70 letech.Je tady genetické riziko,že onemocním také?/50let Děkuji za odpověď.(Irena)
Foto
Vaše genetické riziko je nízké, skoro stejné jako střední populační riziko.
Paní doktorko, je mi 24 let, babička měla rakovinu prsu a ta druhá čípku. Přesto můj gynekolog na žádost o vyšetření mých prsů mávl rukou s tím, že jsem mladá a nádor mít nemůžu. neudělal mi ani ultrazvuk a řekl mi, že pokud chci vyšetření, ať si zajdu do mamacentra a vyšetření si zaplatím. Je to opravdu tak?(Karolína)
Foto
Preventivní vyšetření jsou pojišťovnami hrazené od 45 roku, nikde ve světě to není jinak. U nás se dokonce hradí do konce života. Do 30let věku v ČR onemocní asi 30 žen z celého počtu 6 500 ročně . Vyšetření v mladším věku než 45 let hradí pojišťovny pouze tehdy, je li genetikem stanoveno vyšší riziko podle Clausových tabulek. UZ prsu stojí 400-500 Kč, ve srovnání s jinými službami je málo. Nemusíte mít žádanku. Po vyšetření, pokud prokáže, že jste opravdu zdravá, se ihned začněte samovyšetřovat. Film najdete na www.buprague.cz Základem samovyšetření je úplné poznání své vlastní pohmatové normy. Když ji budete umět poznávat, psk jistě najdete, kdyby se dělo něco nového.
Dobrý den, děkuji za příležitost zeptat se, je mi 30let, rakovinou prsu diagnostikovali 10 měsíců po porodu syna, prošla jsem chemoterapií a chirurgickým odstraněním mléčné žlázy včetně bradavky se zachováním kůže, nádor byl velikosti do 1cm, G3, triple neg., hormonální ani biologickou léčbou neprocházím, otázka dalšího těhotenství podle ošetřujícího lékaře nejdříve 3 roky po ukončení léčby. Otázka dalšího těhotenství je pro mě citlivá, zvažuji pečlivě rizika, zajímalo by mě zda je možné provést i subkutánní mastektomii na druhém prsu - z preventivních důvodů a pak se snažit znovu otěhotnět? setkala jste se s tím? je to možné? předpokládám že takové těhotenství a následné období by mělo být bezpečné. VELICE DĚKUJI(Hanka)
Foto
Preventivním odstraněním druhého prsu jistě posílíte pravděpodobnost, že se nemoc neobjeví znovu, ale nezaručíte si to. Bylo by ale vhodné si nechat udělat genetické testy, což by u ženy Vašeho mladého věku mělo být samozřejmostí - měl je by indikovat onkolog. Víte, v životě nikdy nic není stoprocentní. Ani zdravá žena si nemůže být jistá, že neonemocní v průběhu těhotenství. Žádný novorozenec nemá vloženou do vínku jistotu, že se jeho mamince nic nestane. Osobně jsem zastáncem toho, aby každý člověk měl sourozence. Život pak vypadá jinak, ať se stane cokoli. Při Alianci žen s rakoviou prsů existuje skupina mladých žen se zkušenností jako vy. Říkají si Bellis, možná by pro Vás kontakt s nimi měl význam.
Chtěla bych se zeptat, jestli je škodlivé jít na mamograf častěji než 1x ročně.(Fojtová)
Foto
Všechna screeningová centra zacházejí s mamografií velmi spolehlivě, co se týče ochrany zdraví. V tomto existují opravdu přísná kriteria. Pokud je vyšetření v kratším intervalu nezbytné z hlediska diagnóz a nejde ničím nahradit , jistě se musí provést.
Dobrý den, mám velikost prsou G a mám hodně velké strie na prsou, proto se mě i špatně prohmatávají, je možné někde udělat odborné vyšetření? Je mě 32let. Děkuji (Evelína)
Foto
Určitě bych zkusila ultrazvukové vyšetření ( akreditované centrum www.mamo.cz), vyšetření stojí 400-500Kč.
Dobrý den paní doktorko, včera mi dcera, 40let s brekem sdělila, že na mamografu nebylo vše v pořádku, ihned jí poslali na ultrazvuk, tam ale nic nenašli a posílají jí na další vyšetření. Dcera chodí pravidelně již 10 let na kontroly. Moje maminka a sestra jejího otce měly rakovinu prsu. Mám se obávat , že by dcera tuto nemoc mohla také mít. Děkuji za odpověd. (Hanna)
Foto
Těžko Vám mohu takto na dálku slíbit, že Vaše dcera je v pořádku. Věřte zdravotníkům, že dělají vše, aby - pokud je dcera nemocná, na to přišli včas, pokud je zdravá, aby jí to mohli říci s velkou jistotou. Budu Vám držet palce.
Dobrý den, má gynekolog během prohlídky vyšetřovat i poprsí? Dříve jsem chodila k lékaři, který to dělal a nynější lékař toto vyšetření nedělá. Děkuji a přeji hezký den(Janča)
Foto
Vyšetření prsů jinou osobou, která Vaše prsy nezná, nemá valný přínos. Vy sama sobě vždy budete lepším vyšetřujícím, neboť si můžete stav porovnávat každý měsíc(ideálně po menstruaci)
Dobrý den. Je mi 44 let a moje sestra ve 42 letech onemocněla rakovinou prsu. Nyní po 10 letech má již podruhé recidivu.Je vhodné abych se nechávala vyšetřit častěji mamografem, nebo stačí pravidelné prohlídky u gynekologa? Můj gynekolog má názor, že je to zbytečné a genetické testy mi také odmítl udělat. Hezký den (JanaB)
Foto
Zcela uritě byste měla mít každoroční kontroly zobrazovacími technikami, například jeden rok mamografii, druhý rok ultrazvuk. nezbytnou součástí prevence je samovyšetření.
Dobrý den. Zajímalo by mne, zda se tlak desek při vyšetření na mamografu dá regulovat podle stavu pacientky. Jsem po operaci prsu (rakovina) a operovaný prs mne při tomto vyšetření velmi bolí. A ještě jeden dotaz: může odběr tkáně z prsu způsobit nebo urychlit rakovinové bujení? Při prvním odběru bylo vše v pořádku a za půl roku jsem už měla zhoubný nádor. Jak je to možné? Děkuji a přeji hezký den.(Miroslava)
Foto
Prsní žláza zažívá v životě mnohem více úrazových situací, než si uvědomujeme. Tlak na prsní žlázu není zpouštěčem zhoubného onemocnění. V tom se angažují zcela jiné faktory.
Dobrý den paní doktorko, je mi 67 let, nikdy jsem nebyla onkologicky nemocná ani já ani nikdo z mé rodiny. Pár měsíců cítím pnutí v celém pravém prsu, je to jako bych měla celou oblast až do podpaždí zduřelou a oteklou a na pohmat bolestivou a zatvrdlou..... Žádnou bulku se mi zatím nepodařilo nahmatat, domnívala jsem se zprvu, že je to příznak namožené ruky od nošení těžkých nákupů právě v pravé ruce, ale tím, že to trvá již delší dobu a mám otoky i v uzlinách v podpaždí jsem znejistěla. Mohlo by se jednat o onkologické onemocnění? Poslední mammografické vyšetření jsem absolvovala cca před 4 lety. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den ! Tazatelka ze Žatce(Lexová Eva)
Foto
prosím, nechejte se mamograficky vyšetřeit, následovat by mělo i sono vyšetření. V Mostě je screeningové cetrum, neodkládejte to.
Dobrý den můžu se prosím zeptat na toto co to znamená a co to může být, je možné, že to mám z toho, že před 7 měsíci jsem tam měla modřinu po nárazu?? Děkuji. Vpravo v CC proj. ve VK nápadnější zahuštění v sumaci se žlázou.,vlevo bez lož. změn. Jinak se rozložení žl. v porovnání s předchozím vyšetření zásadně nemění.Axil.uzliny nezachyc.Závěr: Pomalu reduk. typ žl. v MG obraze vlevo bez přesvědčivých znám. malig.Vpravo zahuštění v CC proj. ve VK. Nález ověříme UZ do 6m (Petra)
Foto
Úraz prsu se většinou v mamografii neprojeví žádnou změnou. Může ale jít o zcela nevýznamné zahuštění, který se prostě ve žláze občas nachází. Nebojte se, pokud jde o něco závažného, je to velmi malinké.
Dobrý den,před rokem se mi udělala v podpaží bulka.Nic neděla nebolí,nezvedčuje se.Skor mám pocit,že to byl takový ten váček po holení plný hnisu,ale už fakt nevím.Teď dobírám duomox 750 a bulka mě zčervenala a bolí mě i ruka.Ale je pravda,že na to fzrt šahám.Dostala jsem docela strach.Objednala jsem se na ultrazvuk a chtěla jsem se vás zeptat zda se dá na ultrazvuku zjistit vše jako na mamografu?Mám 31let,5tiletou dceru a mám docela strach.Myslíte,že by to bylo něco vážnějšího.Děkuji Šárka(šárka)
Foto
Dobrý den paní doktorko,je mi 56 let,jsem rok po hysterektomii a poslední dobou mí pobolívá pravý prs z vnější strany.Na pohmat jsem si tam nic nenašla.Bolestivé je to víc z vrchu a mírněji postupuje dolů.Mám strach,aby to nebylo něco vážného.Na konec března jsem objednána na mamograf,kde chodím pravidelně po dvouch letech.Taky mám vážné problémy s páteří a jsem po operaci.může to s tím souviset,nebo jde spíš o hormonální změnu.Moc vám děkuji.D.Veselská(Drahoslava Veselská)
Foto
Bolest nepatří ke známkách onenocnění prsu zhoubným nádorem. Předpokládám, že na pravidelnou preventivní mamografii docházíte.
Dobrý den. Proč lékaři nechávají žít ženy v omylu, že mamograf je tak báječná věc? Když lékaři a konečně někteří lidé vědí, že právě mamograf rakovinu způsobuje? Drcení a ozáření žláz...už jen zde z logiky věci vyplývá, že úkon NENÍ v pořádku. Zde nejde o zdraví pacientů, vždy jde jen o peníze a o to, zastrašit. Mamograf je nebezpečný a vůbec všechny pokusy, které se na lidech provádí. Prevence a léčba spočívá v jiných postupech, které se ovšem nehodí "státu" do kšeftu. Děkuji.(Kateřina)
Foto
Dobrý den, je mi 41 let, jsem 9 měsíců po operaci prsu pro karcinom, pak chirurgická kastrace. Nyní beru Tamoxifen. Jak časté by měly být následné kontroly a jaké? Mamograf, krev? Od skončení ozáření (v létě) jsem na krvi nebyla. Děkuji a přeji hodně úspěchů.(Alice)
Foto
Léčená žena Vašeho věku je obvykle sledována jednou za půl roku (nemusí to být úplně přesně). Obvykle bývá mamografie jednou zarok, a ultrazvukové vyšetření jednou za 6 měsíců. Vyšetření krve bývá obvykle jednou za rok. I já Vám přeji, ať se Vám dobře daří, začněte žít normálním životem, klidně na plný plyn.
Cim to ze popularni osoby se z rakoviny prsu vzdy vyleci? Neni v tom neco?(eleanor)
Foto
Populární osoby se léčí úplně stejně jako všichni ostatní. Veřejnost totiž nic neví o tisících uzdravených anonymních žen, nikde se se svou nechlubí.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli na mamografu jsou vidět i tukové bulky a jaký je přesně rozdíl mezi vyšetřením na mamografu a sonografií prsu. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. (Jana )
Foto
Čím více je v prsech výplňového tuku, tím lépe mamograf zobrazuje. Ultrazvuk naopak lépe prokreslí hutnější žlázu, a proto se jako primární metoda užívá u žen do 40 let věku.Pokud bychom chtěli zobrazit lipom, jakožto ohraničenou tukovou bulku, která má svůj vlastní obal, pak je lépe vidět v ulrazvulu. Vyšetřování prsů a používání vyšetřovacích přístrijů tak, aby to bylo oravdu precizní vůči každé ženě, je umění, které se lékař učí několik let, není jednoduché takto v kostce odpovědět.
Dobrý deň. V septembri 2014 mi na mamografii zistili mikrokalcifikátne zhluky na prsníku. Lekár povedal, že sú zatiaľ stacionárne a že mám prísť za rok na mamografiu. Odvtedy mám zlý pocit a neviem, či mi nemali nič viac zisťovať. Mám 47 rokov. Presne ten nález nemám pri sebe, ale asi v takomto znení to bolo. Povedal mi ešte, že môže byť z toho rakovina. Ďakujem (Werona)
Foto
Lepším postupem je odebrat ze shluku mikrokalcifikací vzorek a ten nechat vyšetřit. Pokud vím, tak například v Bratislavě mají speciální stůl na tyto odběry, docentka Lehotská, Onkologický ústav.Tak budete mít jistotu: buď nebudou zapotřebí včasné kontroly, nebo se okrsek nebezpečných mikrokalcifikací chirurgicky následně odstraní.
dobry den, mam konkretni dotaz mam tak rok v horni casti prsu tvrdou bulku, jakoby uzlina, ktera se nemeni, je stale stejna....lekar pohmatem rekl, ze to nic neni..dale se mi obcaas v pravem podpazi, jinde, nez je boule..objevi takovy jakoby zdurely val - nahmatam primo v doliku podpazi a spise dole, jakoby zhutnela slacha...,,jedna se o uzliny nebo uzlina v podpazi kdyz je zdurela znamena jen boulicky...dekuji moc za dotazy...(jarmila)
Foto
Jediná odpověď může být : Najděte si na www.mamo.cz akreditované centrum v okolí a nechejte se vyšetřit i za cenu, že byste si měla vyšetření uhradit ( pravidelný screening hradí pojišťovny od 45 nebo dokonce od 40 let věku). Do 40 let stačí ulrazvuk.
Prosim muzete mi vysvetlit zda bolestive lisovani prsu s implantatem neni skodlive?Pri poslednim vysetreni mi bolesti tekly slzy. Obsluha mmg pouziva na vsechny stejny automaticky tlak ,,lisu,, prestoze jsem presvedcena ze prsy s implantatem potrebuji jine zachazeni a velky tlak, ktery bych prirovnala k tomu kdy vam stokilo nekdo postavi na prsa a domačkne a ozaří mi pripada vic nebezpecny nez prospesny. Vyzkumy navic ukazuji ze vynalez mmg umrtnost nesnizil. Co si o vysetreni implantovanych prsu myslite?(Marie)
Foto
V ČR snížila mamografická vyšetření úmrtnost o nejméně 30%, ve Švédsku deklarují téměř 40% snížení úmrtnosti. V ČR máme data vedená od roku 1977, jde o Národní onkologický registr, tento registr nám závidí celá Evropa. Pokud z někeré země, která nemá registr ani plošný mamografický screening přijde zpráva, že mamografie není účinná, není vůbec žádný důvod jako zprávě věřit, hodnotila bych jí jako zprávu polašnou a cosi sledující. Prs s implantátem se vyšetřuje jinak, s menší zátěží, než u prsu bez implantátu. Vaše žláza si zaslouží stejnou péči jako žláza žen, které augmentaci nepodstoupili, proto je mamografie bežnou součástí Vaší prevence. Z mé praxe nemám žádné pozorování, že v prsech s implantátem vzniká zhoubný nádor častěji, vyžaduje však větší erudici umět prs dobře vyšetřit. Po mamografii by vždy měl následovat ultrazvuk, který může vyhodnotit, zda již implantát neprosakuje.
Dobrý den,je mi 48 let,mám odstraněny vaječníky,i dělohu,v prsou mám už 8 let cysty a i uzlíky,každý 2 roky chodím na kontrolní mamograf,je možné,že právě tímto ozařováním,se mi udělá z banálních tukových uzlikú rakovina,?děkuji.Jiřina(Jiřina Nová)
Foto
Nezhoubné útvary v prsech nemají schopnost se zvrhnout působením žádného činitele - ani mamografie, ani špatná strava, ani málo spánku, ani špatný vzduch nemůže způsobit přeměnu nezhoubného ve zhoubné. Pokud chodíte na kvalitní pracoviště a "útvary" ve Vašich prsech Vám byly dobře ohodnoceny, nemáte se čeho bát. Samosřejmě ale, že i v prsu s nevýznamnými cystami může vzniknout - bez návaznosti na tyto cysty - zhoubný nádor.
Dobrý den, paní primářko! Je mi čerstvých 40 let a při nedávném vyšetření prsu sonografem mi bylo řečeno, že od 40-ti let bych měla začít docházet cca 1x za 2 roky na mammografii a přijít ideálně hned po narozeninách (t.č. tedy už za 3 měsíce po sono). Má to smysl takto brzo po sono vyšetření (s neg. výsledkem) zvláště, když mi paní doktorka řekla, že pro mamograf bude moje žláza zatím určitě "neprůstřelná" ? Děkuji předem za odpoveď.(Jolana)
Foto
Mamografie přináší oproti ultrazvukovému vyšetření další informace navíc . Například umí nalézt mikrokalcifikace, které jsou velmi často zdrojem in situ karcinomu - tedy takového, který ještě neprostupuje do svého okolí a nikdy není hmatný. Ultrazvukové a mamografické vyšetření se doplňuje. Zda zvolíte termín brzy po narozeninách nebo později není tak důležité, je chvályhodné že se o prevenci nejčastějšího zhoubného onemocnění žen - rakoviny prsu - zajímáte.
Dobrý den, mohla by jste mi prosím odpovědět, jaké jsou vedlejší účinky i ty , které mohou vzniknut až po létech při ozařování prsu? Momentálně ho absolvuji, uzlina se neozařuje. Proč všechny pacientky automaticky dostávají 25 dávek na celé prso a 5 dávek na místo, kde byl karcinom. Může ještě v současné době lineárních urychlovačů ( v Liberci není nic nového) dojít k poškození např. plic, srdce atd?Může po ozařování vzniknout neuropatie? Má se během ozařování provádět nějaká rehabilitace? Po kolika dávkách a čím se má mazat ozařované místo? Děkuji I.Polejová(I.Polejová)
Foto
Radioterapie je běžnou součístí léčby rakoviny prsu, postupy jsou celosvětově stejné. Ve své ordinaci jsem v posledních letech u svých stovek pacientek, kterým jsme v centru diagnostikovali nádor, po ukončené léčbě nezažila význanější lokální poškození kůže, ale ani hlouběji uložených orgánů.V mém seznamu také není pacientka, u které by bylo podezření V celé ČR se užívají lineární ozařovače na stejné úrovni, září se jen lůžko, kde byl nádor uložen, proto před každou léčbou probíhá tzv. plánování. Neuím Vám dobře poradit, jak je to s promazáváním ozařovaného pole kůže, takovou informaci Vám nnejlépe předá laborant, který u Vás léčbu bude aplikovat.
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na bezbarvý sekret z bradavky. Tento sekret mám již kolem deseti let. V roce 2011 jsem měla z téže prsa krvavý, podstoupila jsem operaci - papilom. v prsu byly zjištěny také mikrokalcifikace a podstoupila jsem vakuovou biopsii (špatně se kalcifikace lokalizovala, takže proběhlo moc snímků), ale nález v pořádku. Je mi nyní 35 let a sekrece přetrvává - bezbarvá. Mamograf před cca 1,5 roku. Jsem bezdětná. Je možné nějaké řešení, nebo zatím jen pravidelná kontrola mamografem každé 2 roky (dle pana doktora pouze sono je vzhledem k mým "vyvinutým" prsním žlázám nedostatečné). Děkuji za odpověď. (Romana)
Foto
Některé ženy mají , stejně jako vy, opravdu cloživotní trápení se sekrecí. Čilá sekrece je úplně bezvýznamná, pokud se objeví krvavá příměs, nezbýá, než dále vyšetřovat. V lepším případě z toho vyjde nezhoubný papilom, jindy může být hůře. Je vždy vhodné vyšetřet hladiny prolaktinu, existuje i lék, který se při sekreci s určitým dobrým výsledkem podává, je to nehormonální Agnucaston. Úplně bych ze sledování nevylučovala ultrazvuk, málokterá prsa jsou touto metodou nevyšetřitelná.
Dobrý den, zajímalo by mě jaká je prevence rakoviny. Jak se ji vyhnout. Děkuji.(Petravoj)
Foto
Žádnému druhu rakoviny se nelze vyhnout, lze jí jen včas objevit. V primární prevenci se jistě uplatní dobrý životní styl, celková pohoda. V rámci "západní" mediciny zatím umíme jen sekundární prevenci, což jsou vyhledávací (screeningové) programy.
Dobry den,co si myslite o MMS,dakujem.(Jan Zilina)
Foto
Velmi se omlouvám, ale nevím co tato zkratka znamená.
Dobry den,prosim proc nas nechrani pri mamografu ?Myslim,ze by se mel davat jakysi ochranny limec-nebo se pletu?Dekuji.(Miloslava)
Foto
Při mamografii prochází paprsek měkkého záření jen prsem, nikoli ostatními orgány nad vyšetřovací deskou ani pod ní. Límec je zbytečný. Nedávno jsme o tomto opět diskutovali v odborné společnosti a výsledkem je, že límec je nejen zbytečný, ale navíc někdy dokonce brání v dobrém provedení projekce. Laborant, který vytváří obrázek prsu ve dvou projekcích, musí žlázu rozložit tak, aby byla vidět pěkně celá. Nedokonalé vyšetření je totiž zbytečné vyšetření. Límec může do snímku vyčnívat, a pak je jeho využití opravdu jen kontraproduktivní.Mamografie je celkově metoda velmi málo zatížená rizikem. Všimněte si, že ani vyšetřující laborant nemá na sobě žádnou ochranou pomůcku, přestože v místnosti tráví celý den. U jiných rentgenových metod musí zdravotníci nosit ochranný oděv i dozimetry, které jim kontrolují dávky záření, které při výkonu svého povolání obdrželi. Vždy mne velice udivuje a nechápu, odkud vítr vane, že v otázce záření je vždy osočována jen mamografie - se svými bezpečnými malými dávkami měkkého záření, ale v palbě kritiky se neocítají jiné metody.
Dobrý den,paní primářko, často slyším, že vyšetření mamografem je škodlivé, dokonce sílí hlasy i ze zahraničí. Mnoho žen toto vyšetření odmítá. Děkuji za odpověď Kučerová (Alena Kučerová)
Foto
Žádné vyšetření ve zdravotnictví není bez rizika, protože skoro žádná lidská činnost není bez rizika. Při mamografii se využívá měkké záření, které je v běžném životě součástí všeho okolo nás. Záření přichází z kosmu, vychází ze země, září počítače, prakticky všechny elektronické výrobky. Při vyšetření mamografem dostane žena dávku záření, jako v běžném životě za 4,5 dne. Pro srovnání jedno CT vyšetření vydá záření za 4,5 roku. Toto jsou oficielní tada. Zatím neexistuje jiná metoda, která by kvality mamografie dostihla. Díky zavedení mamografie a mamografického screeningu se v ČR snížila úmrtnost na rakovinu prsu o více, než o 30%. Druhý v pořadí, co se týká senzitivity je ultrazvuk, sono , nemůže sice mamografii nahradit zejména u žen středního věku, ale dává lepší výsledky než jiné metody, které se různě nabízejí. Našim klientkám říkáme. Pokud chcete absolvovat mamografii bezpečně, musíte ubrat jinde - nedívejte se zbytečně na televizi, v létě se neopalujte celý den na slunci.
Dobrý den paní primářko,chci vám jen moc poděkovat za pomoc,kdy mě bylo nejhůře a zároveň děkuji i za Mudr Zachardovou ,která se u vás zaučila a ted nám skvěle pomáhá v Klatovech(Hana Hulcová)
Foto
Děkuji za milý vzkaz z mého rodného města. Všechny známé zdravím.
Dobry den, pravidelne chodim na mamograf na kontroly a stejne se mi rakovina nevyhla. Mam za sebou castecnou operaci, chemoterapii ted prave podstupuji, mimochodem je to hruza, a ještě me ceka ozarovani. Je nejaka sance na uplne uzdraveni, vzdyt jsem opravdu nic nezanedbala. Dekuji M.(Marie )
Foto
Preventivní vyšetření nedokážou zabránit žádné nemoci, jen ji včasněji objevit. Proto se používá název sekundární - druhotná - prevence. Primární prevenci prostě neumíme. Pravděpodobnost úzdravy se odvíjí od toho, jak byl nádor agresivní. V ČR dostávají všechny nemocné ženy zcela "světovou" léčbu. Rakovina prsu - obecně - není ta, která se neumí léčit a vyléčit, naopak výsledky z posledních let ukazuji významné zlepšování úzdravy českých žen. Budu Vám držet palce, ať léčbu zvládnete a právě Vy se úplně uzdravíte.

DOPORUČUJEME