ONLINE CHAT
Dobrý den, manžel měl u banky úvěrovou kartu.Tu doplatil a již nepoužil. Bohužel si nezrušil její automatickou obnovu, a banka si za výrobu a nepoužívání karty odečetla poplatek. Nikdo ho neupozornil, že je karta k vyzvednutí. Tím se dostal manžel do dluhu, aniž by o tom věděl.Kartu nepoužívá a ani ji nemá, ležela v bance. Může toto banka udělat? Děkuji za odpověď (Barbora)
Foto
Hezké odpoledne. Vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. Na jedné straně záleží na tom, co přesně měl Váš manžel s bankou ve smlouvě ujednáno, na druhou stranu mohou být některá smluvní ujednání v rozporu se zákonem, a tudíž neplatná. Doporučuji Vašemu manželovi nejprve kontaktovat banku s výzvou k vysvětlení a nápravě a pokud nebude s postupem banky spokojen, může se následně obrátit na finančního arbitra s návrhem na zahájení řízení.
Dobrý den, u Unicredit banky jsem si vzal půjčku 208 000,-. Pak jsem se rozhodl tuto půjčku spolu s jinými co mám konsolidovat u Equa banky. Je to již půl roku co mám úvěry zkonsolidované. Nyní mi došel od Unicredit bank výpis k 31.12.2014, kde píší, že přijali na můj účet 208.000,-, že si z něj měsíčně strhávají splátky, po mě chtěli abych jim odsouhlasil, že mi zbývá ke strhnutí z toho účtu ještě 170.000,- a prý jim ještě dlužím nějakých 10.000,- za to, že jim nedošla celá částka. Právní oddělení Equabanky od toho dává ruce pryč, že prý oni udělali vše správně. Můžete mi prosím poradit, jak se tedy mám bránit, abych nemusel těch 10.000,- hradit, když mi ani nejsou pořádně schopni říct za co to je? Děkuji moc.(Zdeněk Vít)
Foto
Hezký den. Z Vašeho popisu usuzuji, že se jedná o předčasné splacení spotřebitelského úvěru. Pravidla pro předčasné splacení jsou přesně upravena zákonem, záleží však na tom, kdy byla smlouva o spotřebitelském úvěru uzavřena. Stejně tak je důležité, zda jste své původní bance sdělil, že máte zájem spotřebitelský úvěr předčasně splatit. V tento okamžik doporučuji vyzvat Vaši původní banku k nápravě (případně i vysvětlení jejího postupu), pokud s kroky banky nebudete spokojen, můžete následně podat návrh na zahájení řízení u finančního arbitra.
Jak vnímáte potřebnost směrnice ADR a snahu leckterých trhu o vlastního sektorového arbitra? Mají na to právo a prospěje sektorový ombudsman spotřebiteli? Díky.(Andrej)
Foto
Hezký den. Účastníkům trhu nic nebrání a ani posledních více než 25 let nebránilo si vlastního sektorového ombudsmana zřídit. Zatím k tomu však nedošlo, i když třeba v zahraničí to je obvyklé. Pokud se takovému sektorovému ombudsmanovi podaří zachovat si nezávislost na finančních institucích a bude řešit spory skutečně nestranně a nebude některé případy "zametat pod koberec", není důvod proti tomu cokoliv namítat. Spotřebitel by měl být ale vždy jasně informován, že se může obrátit na finančního arbitra, který mu garantuje opravdu nestranné, nezávislé, spravedlivé a navíc závazné rozhodnutí sporu.
Dobrý den přeje Václav Doubrava z Rychnova nad Kněžnou. Prosím Vás, Okresní soud požaduje stále nějaká doplnění, máte možnost doporučit právní zástup do sporu s GMB. Bance se někde zatoulalo 41 000,Kč. Je to rok a neustále se to táhne. Podal jsem žalobu k soudu a mám znova doplnit žalobu. Děkuji - lavdou@seznam.cz - hezký den. Doubrava.(Doubrava)
Foto
Hezké odpoledne. Finanční arbitr nezastupuje strany v soudním řízení, ani nemůže doporučit vhodného zástupce, takže Vám v tento okamžik bohužel nemohu nijak pomoci. Do budoucna však doporučuji případné spory s bankami a jinými finančními institucemi, pokud spadají do působnosti finančního arbitra, řešit naším prostřednictvím. Řízení u nás je rychlejší než soudní řízení, v případě potřeby je finanční arbitr ze zákona povinen poskytnout navrhovateli pomoc, navrhovatel nepotřebuje právní zastoupení a navíc je řízení před finančním arbitrem pro navrhovatele zcela zdarma.
Dobrý den, obracím se na pana zástupce s následujícími dotazy: - zda se lze obrátit na arbitra s návrhem na určení, že navrhovatel nemá vůči instituci povinnost, k jejímuž splnění jej instituce vyzvala, pokud ano, pak, - zda vyhovující nález brání soudu projednat žalobu instituce proti navrhovateli podle části třetí o.s.ř.na uložení oné povinnosti. Dále, -jaké následky pro řízení o návrhu má najevo vyšlá vědomá nepravdivost prohlášení navrhovatele, že nepodal v téže věci žalobu k soudu, - zda v případě navrhovatelova podání žaloby v téže věci soudu podle části třetí o.s.ř. po podání návrhu představuje pro soud řízení před arbitrem či dokonce již vydaný nález překážku věci zahájené, resp. rozhodnuté; pokud nikoli, pak - jak bude probíhat neskončené řízení o návrhu u arbitra poté, co se dozví , že 1) navrhovatel podal žalobu, a následně, že o ní (a jak) soud rozhodl. Děkuji a přeji hezký den. (Pavel Bartoš)
Foto
Hezký den. Ano, vedle žaloby na plnění je možné u finančního arbitra podat i tzv. určovací žalobu. Podmínkou však mimo jiné je, aby v téže věci neprobíhalo řízení před soudem, nebo se nejednalo o věc, kteoru již soud dříve rozhodl. Pokud v řízení před finančním arbitrem vyjde najevo, že v téže věci již probíhá řízení u soudu, finanční arbitr je povinen řízení zastavit. A zpět na začátek Vašeho dotazu - pravomocné rozhodnutí finančního arbitra je vykonatelné, má tedy stejné účinky, jako např. soudní rozhodnutí.
Dobry den, mam problem, koupil jsem si auto a ted nemam na splatky,pomuzete mi?(Petr Bostik)
Foto
Hezký den, v dotazu je řada neznámých skutečností, takže odpovím obecně. Záleží na tom, zda jste auto koupil jako podnikatel ("na IČO") anebo jako spotřebitel. Pokud by se jednalo o spotřebitelský úvěr, finanční arbitr by mohl např. posoudit, zda došlo k řádnému posouzení Vaší schopnosti splácet spotřebitelský úvěr ze strany věřitele a zda je vůbec smlouva uzavřena platně. Pokud chcete svůj dotaz upřesnit, položte nám ho prosím prostřednictvím těchto stránek: http://www.finarbitr.cz/cs/ptejte-se-arbitra.html
dobry den chci zrušit žívotní pojištění u banky čsob je už to pul roku a asi to nejde pořad mi posilají složenky ipenale ja od nich nic nechi a taky jim nechci nic posíat .dekuji za odpověd DENISA (denisa beranova)
Foto
Hezký den. Tuto záležitost se pokuste řešit nejdříve s příslušnou pojištovnou. Pokud nebute úspěšná, můžete podat návrh na zahájení řízení u finančního arbitra.
Znáte firmu KLV ? Už volali třem lidem od nás z rodiny, že máme špatné pojistky a že nás budou zastupovat u finančního arbaitra.. Vůbec nechápu, kde na nás vzali čísla. Jak je to možné ? říkali, že to bude zadarmo, ale na konci, když pro nás něco dostanou spátky, tak že jim budeme muset dát dvacet procent . To jsou lidi od vás? není to pak o ničem ?(Marie z Pardubic)
Foto
Hezký den. Ke konkrétním společnostem se nebudu vyjadřovat, ale rozhodně se nejedná "o lidi od nás". Finanční arbitr nikoho předem nekontaktuje, je vždy na zákazníkovi finanční instituce, když s ní má nějaký spor, aby se rozhodl, jestli případný spor bude řešit soudní cestou, nebo prostřednictvím finančního arbitra. Řízení před finančním arbitrem je zcela bezplatné a jak jsem už psal v odpovědi na předchozí dotazy, není potřeba být kýmkoliv zastoupen. Návrh na zahájení řízení má podobu velmi jednoduchého formuláře. Když se na něj podíváte, zjistíte, že k jeho vyplnění nepotřebujete žádné "pomocníky".
Potřeboval jsem rychle peníze, zavolal jsem na číslo, tkeré jsem našel v novinách v supermarketu. Slíbili, že mi peníze pujčí, ale že musím zaplatit 8000Kč. Půjčil jsem si od matky a peníze jsem jim dal. A oni mi žadne peníze nepujcili, porad cekam a uz to trva skoro mesic. Co mam dělat ? Frantisek Nejedly, Ostrava (Frantisek Nejedly)
Foto
Hezký den. Záleží na tom, jakou smlouvu a s kým jste vlastně uzavřel. Ze zkušenosti z obdobných případů, které finanční arbitr řeší, však doporučuji od takové smlouvy odstoupit a vyzvat finanční instituci, aby Vám peníze vrátila. Pokud Vám je nevrátí, můžete se následně obrátit na finančního arbitra s návrhem na zahájení řízení. Obecně bych chtěl v této souvislosti před obdobnými praktikami varovat. Pokud potřebujete půjčit peníze, je vždy podezřelé, když naopak někdo chce zaplacení nějakého poplatku po Vás. Před takovými společnostmi je nutné se mít na pozoru a doporučuji s nimi žádné smlouvy neuzavírat.
Dobrý den, zajímalo by mě, kdy bude rozhodnuto v kauze RPSN? Mám stejný problém a nevím, kde je pravda.(Jiří, Praha)
Foto
Hezký den, vydání prvních prvoinstančních rozhodnutí v případech RPSN lze očekávat v nejbližší době, odhaduji to tak zhruba do měsíce. I přestože tyto případy vypadají podle prezentace v některých médiích na první pohled velmi jednoduše, finanční arbitr se musí v každém z případů vypořádat se stovkami stran podkladů předložených oběma stranami a vypořádat se se všemi navrhovanými důkazními prostředky. Proto si to vyžádalo určitý čas.
Dobrý den, zaznamenal jsem v médiích, že řešíte spory o ceny půjček (autobazar uvedl špatnou RPSN u úvěru). Bylo už vydané nějaké rozhodutí v takovém sporu a bylo pro zákazníka autobazaru příznivé? Děkuji za odpověď.(Ladislav, Praha)
Foto
Hezký den. Finanční arbitr v této věci zatím žádné rozhodnutí nevydal. Část sporů skončila smírným řešením a zpětvzetím návrhu ze strany navrhovatele.
Jakou mám záruku, že nejste jen další rozhodčí firma, která jde na ruku silnější bance?(vilma)
Foto
Hezký den. Finanční arbitr je státní orgán, který byl zřízen zákonem o finančním arbitrovi. Finanční arbitr je zcela nestranný a nezávislý na bankách nebo jiných finančních institucích, do funkce ho jmenuje vláda České republiky na pevně stanovené 5leté funkční období.
Dobrý den, může podat k finančnímu arbitrovi návrh i právnická osoba? Třeba když se mi nebudou líbit poplatky na firemním účtu?(P.Novák, Louňovice)
Foto
Hezký den, v oblasti platebního styku, kam spadají např. běžné účty, se v současné době může na finančního arbitra obrátit jakýkoliv uživatel platebních služeb, tedy nejen spotřebitel - nepodnikající fyzická osoba, ale i právnická osoba či podnikatel. Upozorňuji však na skutečnost, že toto se může zhruba za půl roku změnit, neboť v legislativním procesu je novela zákona o finančním arbitrovi, která by měla možnost obrátit se na finančního arbitra omezit jen na fyzické osoby - spotřebitele.
Dobrý den, mám problém s pojišťovnou. V prosinci minulýho roku jsem si zlomil nohu a doteď kvůli tomu nemůžu do práce. Měl jsem ve svojí životní pojistce i zajištěnou výplatu denního odškodnýho, k tomu ale vůbec nedošlo. Můžu se na vás obrátit? (Martin Vostál)
Foto
Hezký den, zde Vás bohužel budu muset zklamat. Finanční arbitr je ze zákona příslušný pouze k řešení sporů z životního pojištění. Finanční arbitr však nemůže řešit spory z neživotního pojištění (tedy např. úrazového pojištění), a to ani tehdy, když bylo sjednáno jako doplňková služba k životnímu pojištění. Vámi popsaný případ tedynemůže finanční arbitr řešit, nezbývá Vám, než jej řešit přímo s pojišťovnou a pokud nebudete úspěšný, tak případně podat žalobu u soudu.
Dobrý den, co když se mi nebude líbit, jak finanční arbitr rozhodl, můžu se nějak bránit?Může se bránit taky protistrana - banka? Může mi to nějak uškodit, když se budu bránit proti rozhodutí finančního arbitra? Děkuji.(Květoslav Oplt, Hodonín)
Foto
Hezký den. Pokud není kterákoliv ze stran sporu spokojená s rozhodnutím finančního arbitra, může proti němu podat námitky. O námitkách rozhoduje opět finanční arbitr. Pokud ani po rozhodnutí o námitkách není některá ze stran spokojená s výsledkem řešení sporu, může podat žalobu u soudu. Zatímco řízení před soudem je pro navrhovatele zcela bezplatné, případné navazující soudní řízení již je zpoplatněno, případně může soud straně, která ve věci nebyla úspěšná, uložit povinnost nahradit náklady řízení druhé strany.
Dobrý den, řešíte i spor ohledně vícenásobného zaúčtování nákupu u obchodníka při platbě kartou? Jaký je v tomto případě postup, když se toto stane? (Běla, 33 let, Tábor) (Bělaa)
Foto
Hezký den, ano i tento typ sporů může finanční arbitr řešit. Pokud takováto situace nastala, je nutné se nejprve obrátit s reklamací na svou banku. Pokud reklamace nebyla vyřízena kladně, je možno podat návrh na zahájení řízení před finančním arbitrem.
Hezké dopoledne, rady zdarma jsou opravdu zdarma, nebo se dozvím, že si účtujete třeba procenta ze získané částky nebo tak? V naší republice totiž zdarma bývá často hodně drahé. Děkuji za reakci. (H.K., Příbram)
Foto
Hezké dopoledne. Jak jsem již uvedl, řízení před finančním arbitrem je zcela bezplatné, neplatí se žádný poplatek, ani nehrozí riziko placení náhrady nákladů. Pokud budete ve sporu úspěšný a finanční instituce Vám bude muset zaplatit nějakou finanční částku, budou to pouze Vaše peníze. Stejně tak i odpovědi na dotazy jsou zcela zdarma.
Dobrý den, nejsem právník a neumím se v paragrafech téměř vůbec orientovat. Musela bych se tedy v řízení před vámi nechat zastupovat právníkem? Jestli je to u vás zadarmo, jak jsem si přečetla, co to pro mě znamená ? Že si toho právníka musím zaplatit ze svého nebo mi ho zaplatí banka, se kterou mám spor, když ten spor u vás vyhraju? Děkuji za odpověď.(Věra, Praha)
Foto
Hezký den. K řízení před finančním arbitrem nepotřebujete být zastoupena právníkem. Stačí vyplnit jednoduchý formulář dostupný na našich stránkách a poslat nám jej. Nemusíte znát jediný paragraf, stačí, když vyplníte vlastními slovy, co se přihodilo, a čeho se proti bance domáháte (např. aby Vám vrátila nějaké peníze apod.). Neplatí se žádný poplatek za vedení řízení. Současně žádná ze stran nemá nárok na náhradu nákladů řízení. Ani když vyhrajete, nebude Vám muset banka hradit náklady řízení, stejně tak, pokud byste nebyla ve sporu úspěšná, nemusíte mít obavu, že byste musela platit náhradu nákladů právníků najatých bankou.
Tohle asi bude služba jen pro pražáky, že? Nebo máte pobočky i někde jinde? Nerad bych utratil víc za cestu než za radu.(Nývlt, Karviná)
Foto
Kancelář finančního arbitra má sice sídlo v Praze a nemá žádné pobočky, ale obrátit se na nás může kdokoliv. Návrh na zaházejí řízení je možné poslat poštou, online prostřednictvím formuláře dostupného na webových stránkách www.finarbitr.cz nebo do naší datové schránky. Během řízení je možno s Kanceláří finančního arbitra komunikovat opět prostřednictvím dopisů, anebo emailem či telefonicky, takže není potřeba nikam jezdit. Pokud máte jen dotaz, můžete se na nás obrátit opět prostřednictvím webového formuláře dostupného na prokliknutí na naší hlavní stránce.
Dobrý den, trochu nechápu, jak arbitr funguje. Pokud už něco řeším soudně, tak mi nepomůžete? Děkuji za informaci.(Jana, Kladno)
Foto
Hezký den. Finanční arbitr představuje mimosoudní řešení sporů. Zákazník finanční instituce má na výběr, zda svůj spor bude řešit soudně, nebo prostřednictvím finančního arbitra. Pokud se však již rozhodl řešit spor u soudu, finanční arbitr nemůže takový spor řešit.