ONLINE CHAT
Dobry den,muj muž má od svych 44 let PN je to už 11 let.Trápí mě jedna věc,ma diky lekum velmi časté libido,a tim se narušuje naše soužití,jsou nejake leky,ktere by chutě tlumily? Moc děkuji.(Alena)
Foto
Ano, to je relativně častý problém. Promluvte o tom s ošetřujícím neurologem. Pomoci může úprava antiparkinsonských léků nebo hluboká mozková stimulace.
Dobry den, rada bych vedela, jake jsou psychicke problemy spojene s Parkinsonem? Deprese? Spatna nalada? Nevrazivost? Muj otec se leci na Parkinsona uz 5 let a psychicky se stale zhorsuje.Da se s tim neco delat?(Linda)
Foto
Depresi má více než 60% pacientů s Parkinsonovou nemocí. Deprese se dá i u této nemoci léčit a obvykle úspěšně.
Dobrý den ,chcela by som sa spytať či PN može mať aj dieťa alebo či trasenie ruk u dieťaťa ukazuje na tuto chorobu(Mária)
Foto
Ve velmi vzácných případech ano, ale spíše půjde o jiné onemocnění, např. o esenciální třes. Doporučuji vyhledat neurologa.
Dobry den. Muj milovany manzel 38let ma PS,jiz rok o tom vime a Buh vi jak dlouho to ma,vzdy bylo na nem videt ze leva strana tela je jina az pote co dostal tres v ruce nam rekly ze to je PS. Chci se zeptat.. Bere 4x denne Levomed 100mg,mame pocit ze nezabiraji a naopak se to zhorsuje... Existuje jiny lek? Jak zhruba se siri nemoc? Priblizne? Vime ze kazdy je jiny. Je nejaka nadeje ze nekdy bude vylecitelny lek? Je to strasny.. Je tak mlady a nemocny.. Nedokaze jist priborem nozem a vydlickou,knofliky,kanicky.. Jak muzeme zpepsit situaci? Moc dekujeme(Kateryna)
Foto
Pokud máte pochybnosti, doporučuji obrátit se na jiného neurologa. Řekne Vám, zda by Vašeho manžela léčil stejně. Na nezávislý názor máte nárok.
Prosím vysvětlete blíže pojem klidový třes. Moje příbuzná, která má 65 let, aktivní, bystrá, ale když je v klidu, např. při rozhovoru,když poslouchá mírně "třepe" hlavou zleva doprava a neuvědomuje si to. Když ji na to upozorním, dokáže to zastavit. Je toto klidový třes a může souviset s Parkinsonem?(Radka )
Foto
K diagnóze Parkinsonovy nemoci patří třes končetin nikoliv hlavy. Nejčastěji se třesou ruce když jsou v klidu, tzn, jsou volně na klíně (když pacient sedí) nebo visí podél těla (dyž pacient stoj). Izolovaný třes hlavy patří zpravidla k jiným chorobám.
Vi se jiz pricina vzniku nemoci?(Karel)
Foto
bohužel nikoliv. Ví se jen, že předčasně začínají zanikat buňky ve struktře mozkového kmene, která se jmenuje černá substance.
Dobrý den, rád bych se zeptal zda je nějaké řešení této choroby jako je třeba operace hluboké stimulace mozku kterou provádějí v Olomouci. Dá se tím vyřešit přetrvávající třas ruky? Děkuji (Honza)
Foto
Operativní zákrok se zavedením hluboké mozkové stimulace provádějí tři centra v ČR - v Praze, Brně a Olomouci. Pokud třes ruky nelze zvládnout pomocí léků, lze skutečně o takové operaci uvažovat.
Dobry den,je mozne cilenou rehabilitaci oddalit zhorsovani stavu pacientu?Babicka mi zemrela na tuto nemoc a smutne bylo,ze v LDN Mostiste vubec zadne rehabilitace nebyly i kdyz jsme je chteli pro ni platit.(Jitka)
Foto
Fyzická aktivita a rehabilitace je přinejménším stejně tak důležitá jako farmakoterapie. Pohybová aktivita uvolňuje zvýšené napětí svalů a zlepšuje účinky léků. Důraz je kladen na aktivní cvičení.
Dobry den, Muj manzel (38let) ma PS,rekli nam to miluly rok,tezko se tomu veri kdyz je tak mlady.. Chci se zeptat jak se pozna jestli leky zabiraji? Porad to vypada ze se to zhorsuje a leky nepomahaji. Bere 4x denne Levomed 100. Je nejaky jiny lek? Jakou rychlosti se siri nemoc? Moc dekuji za odpoved. (Kateryna83)
Foto
záleží na příčině parkinsonského syndromu. Jednoduše nelze bohužel odpovědět.
Dobrý den,můj přítel má slabý třes hlavou jedná se o Parkinsona?(Sofie)
Foto
Je potřeba, aby se na něj podíval neurolog. Pokud nejde o mechanicky přenesný třes z končetin přes trup až na hlavu, diagnóza Parkinsonovy nemoci je málo pravděpodobná. Hlava se třese u jiných diagnóz.
Dobrý den pane profesore, chtěla jsem se Vás zeptat, jak může rodina "začínajícího" parkinsonika /kterému ještě nemoc nebyla diagnostikovaná/ poznat, že s nimi žije takto nemocný člověk? Za odpověď předem děkuji!(Ivana)
Foto
Viz některé z mých předchozích odpovědí v chatu. Jednoduš řečeno - zpomalení pohybů, ztuhlost končetin, klidový třes končetin, nahrbené držení těla s malými krůčky při chůzi.
dobrý den, ráda bych se zeptala manžel má 14 let Parkinsna je mu 79 let a tento rok nám stále padá taky 5 x denně. léky má isicom, glepark, comtan .Špatně chodí má velký balanc.K lékaři chodíme každé 3 měsíce ,ale napíše léky a to je vše. Prosím co byste nám doporučil. Děkuji za odpověd.Lída(Lídka)
Foto
Poruchy pádů se řeší u Parkinsonovy nemoci velmi obtížně. Léky na ně často nezabírají. Pak zbývá soustředit se na jejich prevenci - vhodná pevná obuv, vhodné rehabilitační pomůcky (chodítka), chůze vždy jen s doprovodem, v mezních případech invalidní vozík.
Dobrý den, kde se dají udělat genetické testy na PN? Děkuji (Johana)
Foto
dají, ale jen na geneticky podmíněné varianty, které tuto nemoc podmiňují přibližně jen v 5%. Genetické testování se proto provádí cíleně v rodinách, kde onemocní více osob Parkinsonovou nemocí zpravidla před 40. rokem věku.
Pane doktore, babička i dědeček měli oba Parkinsonův syndrom. Jaká je pravděpodobnost, že jím bude trpět moje maminka a já? Děkuji za odpověď.(Lenka CH.)
Foto
obtížná otázka, záleží na příčině parkinsonského syndromu.
Dobrý den, pane profesore, Parkinsonovou nemocí trpěl můj dědeček. Jaká je pravděpodobnost, že ji budu mít také? Má na tuto nemoc vliv dědičnost? A pokud už bych k ní dispozice měla, existuje něco, čím by se nemoci dalo předejít? Děkuji (SJana)
Foto
Předejít tomu bohužel nelze. Pokud měl Váš dědeček nejběžnější ttvz. sporadickou Parkinsonovu nemoc, tak Vaše šance k této chorbě jsou jen o málo větší než v celé populaci, tedy nízké. V ČR odhadujeme, že totou chorobou trpí 15000- 20000 lidí. Parkinsonovu nemoc má přibližně 1% lidí nad 60 let věku.
Dobrý den, můžu ,Vás, poprosit o 1. příznaky choroby a její přibližný? věkový start?Děkuji,Z.Ch.(Z.Ch.)
Foto
nejčastěji mezi 55-60 rokem věku. Prvním příznakem může být neklidný spánek, pocit zmrzlého ramene, zácpa, ztráta čichu, třes - zkrátka příznaků je hodně. Zhodnotit by je měl vždy odborník, tedy v tomto případě neurolog.
Dobrý den,parkinsonovu chorobu mám 12 rokem,užívám neupro 2krát8mg,stalevo 6až8krat a na noc lacardop,mám invalidní duchod a tak každy den chodím na ryby..,které mě drží psychicky nad vodou,jinak mám potíže s koordinací, pohybu,jemnou motorikou rukou a pruběžně během dne diskynese,myslite,že by pro mě byla vhodna mozkova operace.Děkuju za odpověd.(Zdeněk Příhoda)
Foto
Na to se nedá jednoduše odpovědět. O operaci uvažujeme zpravidla tehdy, když pacientovi léčba pomocí léků nezajistí dostatečně kvalitní život. Poraďte se se svým neurologem.
Dobrý den, jaký je základní rozdíl mezi Parkinsonem a Alzheimerovou nemocí ? A jaký je rozdíl při léčbě a prognóze ? Děkuji(JaroslavaM.)
Foto
Rozdíl mezi oběma chorobami je zásadní. Zatímco u Alzheimerovy nemoci jde o degeneraci mozkové kůry, v případě Parkinsonovy nemoci jde o degeneraci hlubokých struktur mozku, kterým říkáme jádra. Léčba je také rozdílná. Jsme však daleko úspěšnější v léčbě Parkinsonovy nemoci. Zjednodušeně řečeno, léčíme ji tím, že se snažíme nahradit chybějící dopamin. U Alzheimerovy nemoci se snažíme pomoci tím, že se snažíme navýšit jinou látkou - acetylcholin.
Hovoří se o léčbě konopím, kdy to bude? Kdo ho bude distribuovat a budou lékaři konopí předepisovat? Stávající léky mají mnoho než, účinků, je možné, že konopí bude ohleduplnější k organismu člověka?(Jana Večlová)
Foto
Bohužel to nevím. Ohleduplnější však určitě nebude.
Dobrý den, nedávno měla DBS 15leté výročí zavedení do léčby Parkinsonovy nemoci. Můžete pohovořit o jejích nežádoucích účincích. Děkuji a moc vás zdravím. (Jana Večlová)
Foto
Jako každá jiná léčebná metoda má i hluboká mozková stimulace řadu nežádoucích účinků. Některé mohou soviset s rizikem operace (krvácení, infekce), jiné se stimulačními parametry nebo ne zcela optimálním umístěním elektrod v mozku. U některých pacientů se také stává, že zprvu skvělý efekt postupně odeznívá. Týká se to předvším problemů se stabilitou ve stoji a při chůzi. Rozhodující je správný výběr pacienta a rozhodnutí operovat ve správný čas. V současné době se doporučuje operovat spíše dříve než později.
Jak poznat u 90 lete dementni osoby Parkinsona?(Straka)
Foto
Obtížně, zvláště pokud jsou v popředí jiné příznaky. V tomto věku může jít o jiný typ demence. Pokud má pacient v takovém věku příznaky parkinsonismu, spíše jde o sekundární syndrom než o klasickou Parkinsonovu nemoc (viz mé odpovědi výše).
Vždy kdy jsem rozrušen tak se chvěji je to příznak začátku choroby..???(Miloš)
Foto
nikoliv. Pravděpodobně jde o akcentovaný fyziologický třes, který není projevem choroby. To ovšem neznamená, že tuto nemoc (podobně jako kdokoliv z nás) nemůžete v budoucnu dostat.
Dobrý den, jaký máte názor na operaci hlavy, která řeší problémy provázející Park. chorobu -dělají ji např. v Olomouci .Jak dlouho pomáhá? Děkuji.(Jana Novotná)
Foto
Operace - tzv. Hlubokou mozkovou stimulaci jsme jako první v bývalém východním bloku (a tedy i v ČR) začali provádět před 17 lety. Jde o DBS centrum tvořené pracovištěm Všeobecné Fakultní Nemocnice a Nemocnice Na HOmolce v Praze. Provádíme 1-2 takové zákroky měsíčně a bohužel ne každý pacient je k tomuto zákroku vhodný. Bohužel ani tado metoda nemůže pacienta s Parkinsonovou nemocí vyléčit. Může mu však výrazně pomoci od některých potíží, které již nezvládáme kompenzovat léky.
Vážený pane profesore, můj tchán (73 let) touto nemocí trpí, ale vše se navíc ještě komplikuje jeho cukrovkou II.typu a silnou revmatoidní artritidou. Užívá mnoho léků, mj. také Varfarin, který mu znemožňuje jíst stravu, která by pro něho byla přínosem, především listovou zeleninu. Již půl roku trpí zvýšenými teplotami (rozmezí 37,2 až 39,0 stupňů ) a frekvence teplot se stále snižuje,nyní již skoro každé 3 dny.Při teplotě je úplně paralyzován, nemůže se hýbat, mluvit, při jídle se zakuckává do silného kašle, obličej je bez mimiky a téměř žádná paměť.Nechali jsme mu udělat všechna možná vyšetření, abychom vyloučili jinou příčinu těchto horeček - v podstatě prodělal vyšetření celého těla a na nic se nepřišlo. Nikdo nedokáže určit, proč ty horečky...? Neurologie vyloučila, že by to bylo z artritidy, tam se stav spíše zlepšil. Podle mne je to jen od mozku, který je postižen...Prosím, o odpověď, zda má domněnka je správná a zároveň, zda-li by bylo možné objednat tchána k Vám osobně na vyšetření.Velice děkuji.(snacha D.)
Foto
Z popisu nelze učinit jednoznačný závěr. Zvýšená teplota do obrazu Parkinsonovy nemoci nepatří. Konzultace jsou možné v tzv. extrapyramidových centrech, které jsou tři - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Braně a Fakultní nemocnice v Olomouci. Je nutné mít doporučení neurologa a zprávu, která shrnuje dosavadní průběh nemoci.
Je mozne ako prevenciu pouzivat konope alebo kedy je vhodne začat s jej pouzitím dakujem(tereza)
Foto
Marihuanu v léčbě Parkinsonovy nemoci nedoporučuji, i když určité antiparkinsonské účinky má. Máme k dispozici daleko účinější léky.
Dobrý den, otec má diagnostikovanou Parkinsonovu chorobu cca 2 roky, po hluboké depresi, léčenou asi dva roky antidepresivy. Letos jsme i přes zvýšení ISICOMU zaznamenali veliké zhoršení - halucinace, celkovou dezorientaci a jelikož je mu 58 let jsme ještě ani nepočítali s ústavní léčbou. Vzhledem k tomu že jsem se o těchto příznacích nikde nedočetla, zajímalo by mne, jestli je možné ještě zvyšovat dávky, nebo se jedná o další přidruženou chorobu ( ISICOM bere 3/4 5x denně + léky na tlak, cukrovku). Popřípadě mne zajímá, jak řešit celodenní péči o otce. Jelikož sám ven už netrefí a je jen celý den doma.Děkuji Vám.Hezký den(Lenka Bobotová)
Foto
Hovoříte o pozdních psychiatrických komplikacích této nemoci. Zrakové halucinace a zmatenost mohou být některými z takových příznaků. Léčba spočívá v přechodné redukci antiparkinsonských léků a nasazení správné psychiatrické medikace. Léčba pokročilého stádia je někdy velmi obtížná a patří do rukou odborníků - neruologa a psychiatra.
Jaký vliv má na chorobu pití kávy, speciálně arabiky?(malina)
Foto
Relativně slabý, ale pravděpoodbně příznivý. Pravidelný příjem kofeinu je statitisticky na velkých skupinách obyvatel skutečně spojeno s nižším výskytem Parkinsonovy nemoci.
Jaké jsou vyhlídky léčby nemoci? Objevilo se něco, nového přínosného v tomto směru?(malina)
Foto
Stále se něco děje a vyvíjejí se nové látky. V současné době se ve světě testuje přes 30 různých látek s potenciálními antiparkinsonskými účinky. Kromě farmakologické léčby lze pacienty operovat. Tuto možnost u vhodně vybraných pacientů prádíme již 17 let. Jde o tzv. hlubokou mozkovou stimulaci, kdy do mozku pacientů zavedeme elektrody, které připojíme k neurostimulátoru, který se implantuje pod kůži na hrudníku.
Jak rychle postupuje Parkinson u člověka v cca 70 letech? Je již tři roky na Isicomu. Děkuji a přeji hezký den.(Johana)
Foto
Pokud Parkinsonova nemoc začíná v pozdním věku, tedy po 70 a později, mívá mírnější průběh než u těch, kdy začíná dříve. Tato nemoc se svými prvními příznaky ohlašuje zpravidla mezi 55-60 rokem věku.
Existuje nějaký případ vyléčení nebo zastavení této nemoci?(malina)
Foto
bohužel nikoliv. Pouze existují formy s velmi pomalou progresí, kdy ani po 30-40 letech pacient nemusí být příliš hendikepován.
Maminka měla Parkinsonův syndrom, jaký je rozdíl s Parkinsonovou chorobou, jaké jsou příčiny Parkinsonova syndromu, zda také souvisí s úbytkem Dopaminu. Zda doporučujete testy genetické ke zjištění dědičnosti. Děkuji. (Jarka F.)
Foto
Kromě Parkinsonovy nemoci (80%) mohou mít podobné příznaky také jiná neurodegenerativní onemocnění nebo sekundární parkinsonské syndromy (20%). Ty však nejsou podmíněny chybějícím dopaminem, ale poruchou struktur v hloubi mozku, kterým říkáme bazální ganglia. Pokud jsou poškozena (např. poruchami cévního zásobení) nemohou na dopamin reagovat i když jeho produkce není narušena. Zjednodušeně řečeno - u Parkinsonovy nemoci chybí "výroba" dopaminu, zatímco u parkinsonských syndromů chybí "odběratel" dopaminu. Parkinsonské syndromy jsou však z hlediska léčby daleko svízelnější. Genetické vyšetření se provádí pouze u některých pacientů.
Dobrý den.Ráda bych pomohla své matce,která se cca 5 let léčí na Parkinsonovu chorobu.Mám ovšem pocit,že diagnoza byla stanovena mylně,matka nebyla řádně vyšetřena i díky jejímu přístupu k lékařum/odmítá častější vyšetření/.Je velmi psychicky labilní a má silný stařecký třes.Má otázka zní,je možný takový omyl,neboli poznám já ,že nejde o Parkinsona?A pokud ano,léčba konopím?JAK?Děkuji.(Jarmila)
Foto
Nejdříve diagnóza, potom léčba. Skutečně není třes jako třes. Může jít o variantu tzv. esenciálního třesu, ktreý se vyskytuje ve stáří. Pokud chybějí další projevy Parkinsonovy nemoci a pokud podobnými příznaky trpí nebo trpěli další členové rodiny nemusí o Parkinsonovu nemoc jít. V případě pochybností vyhledejte jiného neurologa a poraďte se s ním.
Dobrý den! Léčím se nyní krátce prášky isicom 4x denně po 1/4 a začnu i po 1/2. Musí se tak stryktně dodržovat hodinový odstup od jídla? Je to náročné stále myslet na léky. Mám ale problém s trochu se třesoucí pr.rukou a pr.nohou. Je mi 64-žena. Jaké mám další vyhlídky na kvalitní život? Již delší dobu také špatně píšu, tak raději tiskacím písmem a podpis také nezvládám. Má to také souvislost s Parkinsonem? A ještě další moje starost. Kvůli fibrilaci síní - arytmyji beru varfarin , dále na vyšší tlak další léky a na štítnou žlázu/pomalou/ euthyrox. Jde to všechno dobře dohromady? Mám z toho obavy. Nedalo by se lépe léčit konopím? Ale kdo by mi ho předepsal? Děkuji za odpověď.(Věra z J.H.)
Foto
Dodržování časové lékárny je u Parkinsonovy nemoci důležité. Léky, které obsahují levodopu totiž zpravidla fungují jen několik hodin a pokud se dávka opozdí (nebo se na ni zapomene) nastane přechodné zhoršení hybnosti. To je patrné především v pokročilé fázi nemoci. Levodopa se vstřebává z tenkého střeva podobně jako bílkoviny. Čím více bílkovin jídlo obsahuje, tím hůře se levodopa vstřebá. Proto doporučujeme podávat levodopu na lačno a jíst až 30-45 minutovým odstupem. Tím se zajistí, že se většina léku vstřebá. Jinak kombinace různých léků a jejich vzájemná nesnášenlivost je složité téma. V každém případě by Váš praktický lékař i neurolog měli vědět jaké další léky berete.
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem Vám poděkovat. Jsem parkinsonička už 10 rokem.Byla jsem u Vás na konzultaci letos v únoru, protože jsem měla veliký třes. Navrhl jste mi léky PK MERZ, které mi hodně od třesu pomohly. Ještě jednou velké díky.(Čonková Hedvika Jihlava)
Foto
tak to jsem velmi rád.
a vim že ste odborník na neurologii ale nemáte skušenost i s urologii léčit onemocnění konopím? popřípadě onemocnení ledvin močového mechýře atd..(patrik)
Foto
bohužel nikoliv.
Dobrý den pane doktore chtěl bych se zeptat co si myslíte na léčbu konopím u parkisonovy choroby? a Alzheimerovy choroby? konopí nebo prášky? ( chemie)? upřednostuju přírodu co vy na to říkáte? (Patrik)
Foto
Také dopamin a jeho prekurzory jsou přírodní látky! Jsou jen upraveny do formy tablet (levodopa), aby pomohly mozku parkinsoniků nahradit dopamin, který mozku chybí. Prozatím neumíme nahradit předčasně zanikající buňky, které tuto látku normálně vytvářejí. Konopí nahradí částečně některé molekuly, ale dopamin nenahradí. Navíc je u konopí a Parkinsonovy nemoci riziko závažných psychiatrických komplikací.
Dobrý den, ošetřující lékař mi v 52 letech na základě prvního ambulantního vyšetření diagnostikoval PN. Po dalších dvou měsících tuto skutečnost na základě zlepšení stavu po užívání léků lékař tuto skutečnost opakovaně konstatoval. Otázka: existují jiné metody mimo ambulantní vyšetření pro potvrzení PN, např. stanovení hladiny dopaminu?(Jaroslav L)
Foto
Neexistují. Laboratorně se Parkinsonova nemoc diagnostikovat nedá. Z orvní kontaktu lze někdy na tuto diagnózu pojmout podezření. To se týká především časného stádia. Teprve další průběh nemoci a očekávaná reakce na léčbu následně ukáží, zda podezření bylo správné.
Dobrý den, mojí mamince byla asi před deseti lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, její stav se poslední dva roky zhoršil ( léky Isicom, Requip).Časté pády, v poslední době dvakrát operována zlomenina na pravé ruce. V současné době řeším odchod ze zaměstnání a péči o maminku na plný úvazek.mám trochu obavy, jestli to zvládnu. Lze tuto nemoc udržet v nějakých mezích?Jaký máte názor na užíváni konopí? Děkuji za odpověď.(Jarka)
Foto
Parkinsonova nemoc má bohužel řadu podob. Společné mají to, že všechny příznaky se pomalu zhoršují - některé rychleji, jiné pomaleji. Porucha stability a chůze patří mezi ty, které pomocí léků dokážeme ovlivnit ze všeho nejméně. Za důležité považujeme pravidelnou rehabilitaci, zaměřenou na správné návyky držení těla a chůzi s pomůckami. Instruktáž a správné vedení zaškoleným fyzioterapeutem je důležité. Marihuana je podpůrná droga, která určité antiparkinsonské účinky skutečně má. Její efekt je však poměrně malý a bývá přeceňován. Navíc je zde riziko psychiatrických komplikací, ke kterým jsou pacienti s Parkinsonovou nemocí více náchylní.
Dobrý den, vidím že se specializujete na Parkinsovou chorobu, ale potřebuji radu ohledně epilepsie. Prosím o kontakt na nějakého specialistu ohledně epilepsie. Podstoupil jsem ruzné vyšetření CT, EEG a hladiny antiepileptik jsou vpořadku. V poslední době se záchvaty začínáji objevovat čím dál tím více. Dříve jsem měl 1 - 2 za rok, ale za poslední 4 týdny se objevily už 4. Vždy jsou to záchvaty grand mall. Nebo to může mít i nějakou jinou příčinu. Můj neurolog mi mění léky, teď beru Lamictal 1-0-1 100mg a Levelanz 1-0-1 1000mg, ale záchvaty se objevují stále i když si vemu léky. Jakoby se nestačily vstřebat do organismu,stává se to celkem brzo asi 10-15min po tom co si vemu léky. Děkuji za radu.(David Najvárek)
Foto
Poraďte se se svým neurologem a řekněte mu, že byste chtěl znát názor ještě dalšího odborníka na Vaši chorobu. Centra pro léčbu epilepsií jsou ve velkých městech. V Praze to je např. ve Fakultní nemocnici v Motole nebo v Nemocnici Na Homolce.
Dobrý den, zapomínám jména ,není to známka začínající nemoci? Je mi 60 let. Děkuji(Alena)
Foto
Poruchy paměti se vyskytují u některých pacientů a to až v pokročilé fázi Parkinsonovy nemoci. jak již bylo řečeno, v popředí stojí postižení hybnosti spojené se zpomalením, ztuhlostí a třesem. Zapomínání jmen může být normální, stejně tak může jít o počátek jiného onemocnění - demence. Porucha paměti se musí objektivizovat pomocí neuropsychologických testů a jejich zhodnocení provede klinický psycholog, psychiatr nebo neurolog.
Je parkinsonova nemoc dědičná jak se nemoc diagnostikuje jak se ji dá předejít nebo oddálit děkuji za odpoved pěkný den...(Navratil Ludvík)
Foto
Drtivá většina případů (95%) Parkinsonovy nemoci se vyskytuje sporadicky, tzn. nikdo další v rodině postižen není a nebude. Pouze ve zbývajících procentech je její vznik podmíněn geneticky. Jde především o případy, kdy nemoc u pacienta vypukla před 40. rokem věku. Diagnóza Parkinsonovy nemoci se opírá o anamnézu a aktuální klinické projevy, které zhodnotí neurolog. Nedá se diagnostikovat pomocí žádného přístrojového nebo laboratorního vyšetření. Podle současných poznatků se mu předejít bohužel zatím nedá.
Dobrý den, mé matce je 68 let. Celý život má velkou nadváhu, vysoký tlak, poruchu srážlivosti krve, časté záněty žil. Všechny problémy jsou sledovány lékaři. V posledních dvou letech má zvláštní třas ruky. Ze strany na stranu. Tvrdí, že je to od krční páteře. Dost často se v rozhovorech opakuje a vrací ke stejným tématům. Jedná se o Parkinsona?(Lenka)
Foto
Pokud jde o třes jedné ruky, který se objevuje převážně v klidu, tak je to opravdu podezřelé. Skutečně může jít o jeden z příznaků Parkinsonovy nemoci. Vaše maminka by zcela určitě měla navštívit neurologa.
Dobrý den pane doktore, tatínkovi je 63 let. Zapomíná, nepamatuje si, kam co položil, nemůže si vzpomenout na některá slova, nebo mu nejdou správně vyslovit, někdy až třeba na 3x. Občas je zlý na maminku, nebo lidi ze svého nejbližšího okolí. Někdy špatně spí. Mohlo by se jednat o Parkinsonovu chorobu? Děkuji.(Novotná)
Foto
Dobrý den, zahajuji chat na téma Parkinsonova nemoc. Děkuji za první otázku. Příznak zhoršené paměti nepatří mezi první příznaky Parkinsonovy nemoci. Ta obvykle začíná porucou hybnosti - klidovým třesem, zpomalením nezbo ztuhlostí. Pravděpodobně u Vašeho tatínka tedy půjde o jinou diagnózu. Doporučuji obrátit se na neurologa či psychiatra k dovyšetření.