ONLINE CHAT
Dobrý den, před měsícem mi byl odstraněn melanom na pravé lopatce, podstoupila jsem reexeci a výsledky jsou negativní. Jsem sledovaná ve FN Plzni. Je toto dostatečné ? nebo potřebuji ještě nějaká vyšetření ? děkuji za odpověď(Marta S.)
Foto
Sledování nebo následná léčba záleží na velikosti nádoru. Zřejmě jste měla štěstí a nádor nebyl velký. Tam pak stačí pouhé pravidelné kontroly.
Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz ohledně vlasů - trápí mě velmi lámavé, roztřepené konečky a nevím už co s tím...nejdříve jsem na ně používala olejíčky se silikony (Diamethicone atd.), nyní už ale pár týdnů zkouším přírodní BIO kosmetiku a doufám ve zlepšení... Mohl byste mi prosím poradit, co by na ně zabralo? Aby se lámání omezilo i se zrychlil růst vlasů? A jsou silikony na vlasech - v délkách (ne na pokožce hlavy) problém? Moc Vám děkuji za odpověď. Nováková(Hanka)
Foto
Bylo by vhodné navštívit kožního lékaře nebo naše Centrum zdravý vlas ve FNKV. Je potřeba kůži kštice i vlasy vyšetřit a zvolit podpůrnou nebo léčenou metodu podle konkrétního stavu.
Vážený pane doktore, co říkáte na léčebnou kosmetiku Australana Michaela Taranta značky dr. Michaels, která má prý dost dobře léčit lupénku? Máte s ní nějakou zkušenost?(Radim N.)
Foto
Je to jeden ze širokého spektra léčebných postupů.
Dobrý den pane profesore, můj syn (14 let) má lupénku a mě by zajímala ta léčba laserem. Náš dermatolog nám ji zatím nenabídl. Kde ji synovi mohou předepsat a hradí ji pojišťovna? Děkuji.(Alena)
Foto
Excimerový laser o vlnové délce 308 nm je vhodný k ošetřování jednotlivých ložisek. Podle mých informaci ji v současnosti nemá žádné pracoviště v ČR nasmlouváno se zdravotní pojišťovnou, takže je třeba tuto léčbu hradit z vlastních prostředků. Na "pojišťovnu" jsou ale k dispozici jiné metody ultrafialové fototerapie.
Dobrý den, jsem z toho zoufalá, dělají se mi na hlavě velké kouty, ač je mi teprve 24 let, dá se to nějak vyřešit? Děkuji.(Karina)
Foto
Androgenetickou alopécii můžeme dnes zastavit užíváním tablet, které omezí nepříznivý vliv mužských pohlavních hormonů na vlasovou růstovou zónu. Poraďte se u Vašeho kožního lékaře nebo se podívejte na podrobnosti na webu www.zdravyvlas.cz.
Dobrý den pane profesore,prosím děla se mne na levém palci na noze plísen, probíhá to tak že plísen se mne ojeví na pravé straně když nehet odroste tak se to objeví v lůžku dole a stále se to opakuje máčím si to v octě,potírám lamisilem a ted jsem začala propolisem,prosím poradte mne jak se toho zbavit. Děkuji za odpověd a přeji krásný den(PAVLA)
Foto
Bude vhodné nasadit celkovou tabletovou terapii nebo ošetřit nehtovou ploténku speciálním laserem.
dobry den, pane profesore, cca rok mam recidivujici furunkulosu v levem podpazi a pod levym prsem. postupem mesicu se k tomu pridala i trisla (obe strany). od kvetna se lecim na koznim, prelecena dvema antibiotiky, vysetrena na imunologii - bez nalezu. nyni odeslana na hematologii, kde mi zjistili, ze nemam zadne zelezo (11 let nejim maso, tak pravdepodobne nemam prirozeny vstup) plus snizene mnozstvi cerven ych krvinek. na hematologii jsem teprve zacala, takze z teto strany moc vysledku jeste neni. necmene muj dotaz - antibiotika nezabrala, stale mam plno otevrenych der, ktere mi zustaly, nektere jsou stale naplneny hnisem a vytekaji, nektere ne, presto jsou stale otervrene. jaka muze byt pricina, ze po provaleni se kuze zpet nezahoji a nesroste? jaky lecebny postup byste doporucil. dekuji velmi.(adela)
Foto
Popisujete těžší případ hidradenitis suppurativa. Pokud moc nepomáhá standardní léčba, máme u nás na dermatologii ve FNKV dobré zkušenosti s biologickou léčbou.
Domnívám se že třeba zbavit se lupů ve vlasech navždy nelze.Lupy mám už od dětství velmi mi to znepřijemňovalo život .nyní jsem už důchodce a použil jsem snad všechny možné prostředky či babské rady a k ničemu to nevedlo vždy se objevily znovu .Za peníze které jsem dal za vlasovou kosmetiku by bylo pomalu na osobní auto.(Eduard)
Foto
Přestoé doporučuji zajít za kožním lékařem. Přinejmenším část prostředků může být při rozsáhlejším postižení hrazena ze zdravotního pojištění.
Dobry den, dcera 13 let, bojuje s lupy a proto si myje vlasy kazdy den. Vyzkousely jsme jiz ruzne sampony proti lupum ale nic nepomaha. Muzete prosim poradit, a je spravne si vlasy mit kazdy den? Dekuji(Jitka K)
Foto
Pokud kštice není přesušená, každodenní mytí neškodí. Suchá kůže se ale může olupovat i bez jiné zjevné příčiny. Poraďte se s kožním lékařem nebo přímo v našem Centru zdravý vlas - více na www.zdravyvlas.cz.
Dobrý den,trápí mě nadměrné pocení,8 let se léčím se št.žlázou(SF)....děkuji za odpověď.J.R.(Jitka)
Foto
Pocení je u štítné žlázy jedním z běžných obtíží. Přesto bych konzultoval kožního lékaře.
Dobrý den,manžel použil snad každý dostupný šampon proti lupům,ale stále se jich nemůže zbavit. Můžete mi prosím poradit co má používat za šampon. Děkuji(Dáša b)
Foto
Doporučuji zajít za kožním lékařem a zkonzultovat další léčebné možnosti v roztocích, pěnách nebo krémech.
Nadměrně se potím na hrudi a v podpaží.Při vyšší teplotě mám úplně propocenou košili. Je to nepříjemné chodit ven.Lékařka mi řekla, že léčba je drahá a stejně moc nezabírá.(Zdeněk Rybář)
Foto
Lékařka má pravdu, že aplikace například botulotoxinu relativně drahá je, ale například na podpaží je její účinnost s efektem řadu měsíců vynikající.
Dobrý den, trápí mě nadměrné pocení. Jsem žena, vysokoškolsky vzdělaná, snažím se pracovat na vyšších pozicích, ale tento můj problém mi velmi komplikuje moji práci. Propocená kola v podpaží jsou nepřijatelná. Samozřejmě používám antiperspiranty, používám parfémy, denně se sprchuji, abych nikoho neobtěžovala svým potem. Moc děkuji za radu, jak můj problém řešit.(Markéta_K)
Foto
Doporučoval bych otestovat iontoforézu vodou z vodovodu. Pokud by to stále nebylo dostačující, prakticky zaručenou úlevu při pocení na menších plochách (tedy například v podpaží) zajistí do cca 3 dnů po aplikaci botulotoxin. Efekt vydrží půl až třičtvrtě roku.
Dobrý den, pane doktore, trápí mne tlustší vrstva lupů ve vlasech. Mnohdy velmi svědí až pálí, jejich povrch je spíše mastný, při odlupování se slupují drobné tvrdší částečky, mívám pocit, jako bych měla za nehty písek, v některých místech (ne ve všech) zůstává po sloupnutí červený flek. problém se pokouším řešit se svou kožní lékařkou už 3 roky, doporučila mi si koupit kdekterý šampon, předepsala mastičku i tekutý Bellosalic, nicméně žádný z přípravků mi problém nepomohl odstranit, svědění a lupy mne trápí nadále. Prosím o Váš tip, jak se této nepříjemnosti zbavit. Děkuji(Květa)
Foto
Při úporných obtížích s nánosy šupin volím trochu méně komfortní, ale účinnější léky, které se nanášejí do kštice v krémech. Léčbu je třeba provádět přes noc nebo o víkendu, protože pokud není Vaše okolí u Vás zvyklé na nějaké speciální tuhé účesy, mezi lidi se s tím jít nedá.
Dobrý den,mám ve vlasech seboroickou dermatitidu.Lupů se mi daří jakžtakž zbavit,ale trápí mě neustálé svědění.Nepomáhají šampony ani vodičky od lékaře,ani volně prodejné v lékarně.Pokožka nesvědí jen chvíli po umytí vlasů a jinak pořád,je to šílené.Už nevím co s tím. Děkuji zaa radu. (Dáša R.)
Foto
Doporučoval bych navštívit kožního lékaře, aby zvýšil kalibr použitých prostředků.
Dobrý den, mám atopický ekzém na dalních rukou a zadní strany kolen. Je tato nemoc nemoc vyléčitelná ?(Mirosslav Tomáš)
Foto
Nemoc je dobře léčitelná, protože projevy umíme zcela ztlumit, ale není úplě vyléčitelná. Dobrou zprávou je, že s postupujícím věkem nepříjemné aktivity onemocnění ubývá.
Dobrý den, u syna se cca od 15 let objevují asi 2x do roka lupy, ale ne klasické, ale pouze fleky na části hlavy a odlupují se po velkých kusech a ve velkém množství.. Po čase zmizí, aby se objevily tak za půl roku znovu a jinde a pak se to "sype" a svědí.Na kožním poradili šampony, ale....???? Doufali jsme že v dospělosti zmizí, ale objevují se zase znovu. Když poradíte, budu velmi ráda, syn 24 let už nechce kvůli tomu nikam k lékaři, protože to nikam nikdy nevedlo......děkuji moc.... (Jarka)
Foto
Jedná se buď o seborrhoickou dermatitidu, počínající lupénku (při případné pozitivní rodinné anamnéze), je vhodné i vyloučit mykotický původ. Vašemu synovi bych doporučoval ještě vzít lékaře na milost a zajít za někým z nás.
Dobrý den, potím se v rozkroku. Mám rozedreni všechny kalhoty. Jsem z toho úplne zoufalý. Nevím co s tím.(Emil Flegel)
Foto
Doporučoval bych vyzkoušet jako první krok, pokud nestačí antiperspiranty, iontoforézu s vodou z vodovodu - dnes už jsou k dispozici vhodné přístroje k aplikaci. Úlevu také poskytne aplikace botulotoxinu.
Dobrý den, mám seboroickou dermatitidu v obličejové části (přechod mezi vlasy a obličejem, obočí, vousy) doprovázenou částečnou ztrátou ochlupení. Jediné co mi pomáhá je kortikoid Triamcinolon, po všem ostatním dochází ke zhoršení (i po Protopicu). Je nějaká alternativa k této léčbě? Děkuji moc za odpověď.(Jiří Dukát)
Foto
Můžete ve spolupráci s kožním lékařem sáhnout ke klasičtějším prostředkům, např. s obsahem dehtu, nebo podstoupit kúru fototerapie ultrafialovým zářením. Někdo pomáhají i protikvasinkové zevní léky.
Dobrý den, jsem padesátiletá žena a poslední 2 roky se mi objevilo zvýšené pocení, což v tomto věku asi není nic neobvyklého. Vzhledem k tomu, že jsem se celý život téměř nepotila, snáším to velmi špatně. Nejhorší je noční pocení. Chci požádat, zda mi můžete doporučit nějaký přírodní produkt na zmírnění pocení děkuji(Jana S.)
Foto
V "přechodu" se s touto situací někdy setkáváme. Poraďte se s gynekologem, jestli by pro Vás nebyla vhodná hormonální substituční terapie, která tyto obtíže obvykle velmi dobře zvládá překlenout.
Dobrý den, dospívající syn má problémy s lupy ve vlasech. Běžné šampony proti lupům nepomáhají. Prosím o radu. Děkuji.(Helena)
Foto
Může se jednat o seborrhoickou dermatitidu neboli zánět kůže způsobený zvýšenou tvorbou mazu v pubertě a kolonizací kštice zvýšeným množstvím kvasinek. Pokud nepomohou ani šampony z lékárny, doporučuji navštívit kožního lékaře, který podle klinického obrazu zastaví léky tvorbu šupin, může doporučit i fototerapii ultrafialovým zářením a pod.
Dobrý den,celý život se abnormálně potím.Je mi pořád horko.Nyní mi je 60 let. Děkuji za odpověď.(Sýkorová Ludmila)
Foto
Nejprve doporučuji celkové vyšetření, aby se vyloučila vnitřní příčina nadměrného pocení, zvláště když se pocení zvýšilo nedávno.
Dobrý den. Moje devítiletá vnučka velmi často trpí opary, nejčastěji na puse, ale i na kraji nosu, jednou i u očí. Na opary jsem trpěla i já, nyní je to lepší, ale vnučka je má dost často. Je nějaký způsob, jak oparům předcházet, příp. urychlit jejich hojení? Já používám riboflavin. Zdá se mi, že urychluje hojení. Děkuji a přeji hezký den.(Markéta)
Foto
Klasické opary lze tlumit podáváním virostatických krémů z lékárny hned při jejich vzniku. Existují i fólie, které urychlují hojení stroupků nebo dokonce při včasném použití zabrání jejich vzniku.
Dobrý den. Prosím, můžete poradit nějaký prostředek na zmírnění potivosti nohou s nepříjemnými průvodními pachy? Podotýkám, že se denně sprchuji, denně měním ponožky. Mám 67 roků. Děkuji a přeji příjemný den.(Hana Kužílková)
Foto
Pro jednodušší případy je vhodný antiperspirant, který tlumí pocení a zároveň i likviduje baktérie, které rozkládají pot a způsobují zápach. Také je třeba zkontrolovat, jestli nejsou nohy napadeny mykotickou infekcí, která společně s potem zápach zvyšuje.
dobrý den pane profesore, trpím od 18 let lupenkou. vím, že lidé v západních státech mají daleko lehčí přístup k biologické léčbě než taty v naší republice.když už vzdáte prát se o biol léčbu a upnete se alespoň k novému lairu (Vinohradská nemocnice)zjistíte, že ani tuto léčbu nechce pomalu žádná zdr.pojišťovna hradit a to se mi ke všemu před pěti lety zjistili silnou cukrovku. zajímalo by mne prosím, jak mám postupovat, jestli je nějaká cesta kterou by mohli pojišťovny akceptovat, pro proplacení alespoň úhrady leisru XTRAC, když mám do Prahy z místa bydlište 100km a léčba neni také zadarmo. Upozorňuji, že jsem nikdy nebyla poslána do lázní, přaz 30let si platím zdravotní pojištění a nic víc než kort. masti jsem za celý život neviděla.dekuji za radu(Ivana)
Foto
Biologická léčba u nás není zase až tak nedostupná. Podmínkou proplacení jsou ale předchozí neúčinné terapie tabletové léčby lupénky nebo fototerapie. Nevím, jestli tyto podmínky a rozsah postižení kůže splňujete. Můžete se ale v každém případě zastavit na konzultaci u nás.
Strašně moc se potím, hlavně na hlavě a pod očima, mám zpocené i vlasy, zůstane mi suchý jen vršek na temeni, štítná žláza je OK, hormony to nejsou je mi 60 let, pila jsem šalvějový čaj, fuj, a ani nepomohl. Vše co mi lékaři nabízeli stojí moc peněz, injekce do krku.... Je to velice nepříjemné, stále si fenuji vlasy, kdyby mě někdo viděl když něco dělám na zahrádce, asi by mi volal ARO, jak vypadám. Potím se i když není teplo, pak mě zase studí hlava. Byla jsem u endokrinologa, gynekologa a na kožním, nikde mi nepomohli. Obvodní lékař mi doporučil antiperspirant... Děkuji za radu(Věra od Mělníka)
Foto
Nejúčinnější možností je opravdu v tomto případě jen aplikace botulotoxinu. Léčba ale stojí několik tisíc obvykle 1 až 2x ročně.
Dobrý den.Můj tříletý syn už od narození trpí nadměrným pocením-pouze v noci a pouze v oblasti zad a hlavy.Obvykle mu převlékám tak 2x tričko i povlečení,pak už se -zhruba po hodině spánku nepotí.Je v pořádku,nemocný minimálně a s ničím se neléčí.Srdce má v pořádku.Tímto problémem trpí i můj partner,ale až poslední roky.Lze s tím něco dělat?Děkuji(Kateřina B.)
Foto
Jedná se zřejmě o dědičně podmíněnou vlohu. Pokud je prokázáno, že pro pocení není jiný zdravotní důvod, zatím bych to v tomto věku ponechal bez intervence.
DOBRÝ DEN JAK SE ZBAVIT POCENÍ..(PAVEL)
Foto
Pocení je fyziologický proces a úplně odstranit nelze. Pokud je ale nadměrné, lze na dlaních, ploskách nebo v podpaží používat antiperspiranty, v ordinaci kožního lékaře i intoforézu nebo aplikaci botulotoxinu.