ONLINE CHAT
Dobrý den. Mám na těle- hlavně na břichu a nejvíce na zádech spoustu jakoby plochých hnědých znamének různých velikostí. Mám pocit, že mi jich každý rok přibývá, i když horní část těla si vůbec neopaluji, na pláži chodím v tričku. O co se může jednat a jak se dají odstranit. Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Dobrý den, musíte si je nechat vyšetřit odborným kožním lékařem, poradí vám, zda je nutné je odstranit a poté, jak se možné je odstranit.
Dobrý den! Mám vitiligo, bílé fleky tkůži jsou velmi citlivé, mažu je opalovacím krémem s faktorem 50, ale přesto zčervenají. Jak bych je měla lépe chránit? Děkuji za informaci. (primule)
Foto
Dobrý den, je třeba depigmentovaná ložisko maximálně chránit oděvem, poku jsou na obličeji, tak ráno 2x po sobě namazat dostatečnou vrstvou krému s UV blokem (50 ) a během dne přimazávat. Maximálně chránit před sluncem.
Dobrý den, je rozdíl, když si koupím opalovací krém v lékárně nebo v drogerii? Jsou ty v lékárně kvalitnější?(Daniela z Tábora)
Foto
Dobrý den, kvalitní přípravek je možné zakoupit i v drogérii, musí mít deklarovaný stupeň ochrany a typ ochrany (UVB, UVA). V lékárně jsou schopni vám kvalifikovaně poradit. Pokud víte, co hledáte, můžete to vhodné najít i v drogérii.
jak se branit solarni alergii(Ivuska)
Foto
Dobrý den, v těchto dnech velmi obtížně. Je dobré kůži postupně zvykat na slune v letním období, nevystavovat kůži slunci přes poledne, chránit oděvem a ochrannými krémy. A také si zvyknout, že se jedná bohužel o záležitost dlouhodobou, resp. celoživotní.
Dobrý den, je mi 66 let a začaly se mi tvořit jemné červené žilky na tvářích. Mažu si je Ryorem proti rozšířeným žilkám. Prosím o radu, zda postupuji správně a jak mám postupovat, nebo co používat při opalování. Děkuji(Blanka)
Foto
Dobrý den, určitě je důležité používat krémy s výtažky proti rozšířeným žilkám. Další důležitou ochranou je ochrana proti UV záření, v lékárně se dá zakoupit přípravek kombinovaný (s UV faktorem a proti rozšířeným žilkám).
Dobrý den,v důsledku zjištěné boreliózy užívám antibiotika tetracyklinové řady a nesmím na slunce. Bohužel i při řízení v autě mi na ruce svítí slunce a i přes oděv mám problém s alergií. Který přípravek bych si měla vybrat pro ochranu? V současnosti používám daylong 15. Děkuji(Jana Červenková)
Foto
Dobrý den, tetracyklinová antibiotika patří mezi léky fotosenzibiizující (zcitlivující na světlo) a je nutné se chránit. během řízení, pokud máte zavřené okénko, proniká přes sklo UVA typ záření. Rozhodně bych volila vyšší faktor (50 nebo 50 ) a UVA ochranu (musí být deklarovaná na obalu jako UVA ochrana).
Je pravda, že lidé se světlejší pletí jsou náchylnější k rakovině ůže? A ti s tmavší pletí se zas tak chránit nemusí? Díky(žaneta)
Foto
Dobrý den,ano je to tak. Osoby se světlým typem pleti mají vyšší riziko výskytu kožních nádorů. Osoby s vyššími fototypy (III a výše) mají více pigmentu v kůži nebo více pigmentotvorných buněk v kůži(dáno geneticky jako adaptace na místní podmínky) a tudíž jsou více chráněni.
Dobrý den, jak se mám chovat na sluníčku, když se mi občas objevuje ekzém? Díky(Martina S.)
Foto
Dobrý den, velmi opatrně. Záleží, jak vaše kůže na slunce reaguje. Jsou typy ekzému, které se léčí pomocí fototerapie či klimatoterapie (pobytem v lázních, na slunci, u moře). Existují ale tzv. fotosenzitivní (tzv. na slunce citlivé) typy ekzému, které se právě zhoršují na slunci nebo slunce provokuje jejich recidivy.
Zdravím, je nějaký přímořský stát, kde je zvýšená hroza vzniku rakoviny kůže? respektive to tam prostě moc pálí? Chceme jet do Egypta, ale nevím, jestli to sluníčko nebude moc ostré.(Milan, Kadaň)
Foto
Dobrý den, čím víse se blížíme k rovníku, tím více slunce pálí a naše kůže není na takovouto zátěž připravena, proto je třeba se chránit krémy, oděvem, pobytem ve stínu, popř. v budově, abyste si dovolenou nezkazili. Právě Egypt v letních měsících patří k zemím s vysokou intenzitou slunečního záření.
Dobrý den, kam si mám zajít pro kvalitní opalovací krém a máte nějaké konkrétní oblíbené, které případně doporučejete svým pacientům? díky (Martina S.)
Foto
Dobrý den, kvalitní přípravek můžete zakoupit v lékárně nebo v drogérii. V lékárně vám pomohou vybrat přípravek dle fototypu pleti a dle typu pleti, jsou na to školeni. Pokud víte, co si máte koupit (výše faktoru, vhodný základ pro váš typ pleti), můžete si vybrat i kvalitní přípravek v drogerii.Pokud vůbec tetušíte, jak si vaše kůže stojí a co byste měla dělat, obraťte se na odborného kožního lékaře. Poradí vám nejkvalifikovaněji a ještě kůži zkontroluje.
dobrý den chci se zeptat která je dobrá značka krému na opalování jestli v drogerii stačí nebo v lékárně díky(janka)
Foto
Dobrý den, v drogérii můžete koupi kvalitní, ale i nekvalitní přípravek. U dobrého musí být uvedena výše ochrany proti UVB (číselně nebo slovně) a zda přípravek chrání i proti UVA typu záření (UVA nebo SPF ochrana). Pokud toto přípravek z drogerie nemá napsané na obalu, nekupovala bych ho.
Zdravím, jak je to s odolností krémů ve vodě? když se namažu a jdu se koupat, vydrží mi to i po koupání, nebo se musím zase znova mazat?(Daniela z Tábora)
Foto
Dobrý den, velmi správný dotaz. Samozřejmě, že se krémy smývají, záleží na typu, ale obecně vydrží mezi 20 - 40 minutami pobytu ve vodě. Tudíž se doporučuje opakovaně aplikovat krémy s UV faktorem po koupání.
Dobrý den, mám na těle docela dost pih. z některých mi rostou choupky a zejména v oblasti obličeje a krku to není nic moc hezkého. Jak se jich - těch chloupků - mám zabavit? Zatím si je holím, někdy se ale i trochu říznu a bojím se, aby z toho nebyl nějaký malér, když je to do pihy. Děkuji za odpověď(Martina )
Foto
Dobrý den, je třeba, abyste si nechala nejprve pigmentové névy vyšetřit odborným kožním lékařem, poradí vám,které je možné a nutné odstranit a jakým způsome je lze odstranit. Vytrhávání a opakovaná traumatizace rozhodně nejsou vhodné.
Dobrý den, máme v rodině rakovinu kůže. Je to dědičná záležitost nebo si to člověk přivodí nezodpovědností při opalování?Já sluníčko moc nemusím, tak nevím, jeslti se mám bát, že ji také mohu dostat.(Deniska)
Foto
Dobrý den, nepíšete, o jaký typ rakoviny kůže se jedná. Obecně tzv. hnědá kožní rakovina (maligní melanom) má řadu rizikových faktorů, z nich známé jsou dědičnost, světlý typ pleti a opakované spálení kůže v dětském věku do puchýřů. U tzv. bílé kožní rakoviny (bazaliom, spinaliom) hraje roli celková celoživostní dávka UV záření, kterou kůže dostane. Chovejte se zodpovědně, nechte si kůži pravidelně kontrolovat odborným kožním lékařem a nadměrně nevystavujte kůži slunci. Při běžném pobytu na slunci se přiměřeně chraňte.
Zdravím, mám takový torchu jiný dotaz. Vždyyk jsem and tím přemýšlel. Opravdu existuje ta nemoc, jakou měl údajně Michael Jackson? opravdu mumohla zbělat kůže?(Tomáš)
Foto
Dobrý den, onemocnění, při kterém se ztrácí pigment z kůže se jmenuje vitiligo a opravdu z kůže zmizí pigment.
Dobrý den, jsem po mikropigmentaci rtů a obočí, prý nemám chodit dva měsíce na slunce,ale to se nedá vydržet,když je to na obličeji, že? Jak se chránit?(Drahuše)
Foto
Dobrý den, myslím, že byla chyba tento zákrok provádět v tomto období, protože zajistit důslednou ochranu v těchto dnech je velmi obtížné. Snažte se vyvarovat se pobytu na slunci, aplikuje na ošetřené partie krémy s faktor 50 (tzv. sun bloky) a kombinujte ochranu i kloboukem, snažte se maximálně vyhledávat stín a doufejte, že ošetřené partie nezpigmentují.
Zdravím Vás paní primářko, můj dotaz směřuje k pigmentovým skvrnám. Jak se jim bránit, případně jakou byste doporučila formu odstranění již vzniklých skvrn a v jakém ročním období. Děkuji(Anežka)
Foto
Dobrý den, nepíšete, kde se nacházejí pigmentové skvrny. Obecně platí jako prevence tvorby nových maximální sluneční ochrana trvale celoročně se zvýšenou ochranou v letním období (faktor 50 , opakovaně přimazávaný během dne, nepobývat na slunci, obličej ještě chránit klouboukem, apod.). Bělení pigmentových skvrn se provádí v zimních měsících, spolehlivost záleží na zvolené metodě bělení, ale nezabrání se tím tvorbě nových. To právě musí zajistit důsledná fotoprotekce.
Dobrý dne, mám čtyřleté dítě a poprvé ho chceme vzít k moři. Jak ho nejlépe ochránit? Krém s faktorem 50+ nebo takové ty oblečkoplavky? ty mi ale přijdou, že jsou nehygienické, protože budou dlouho schnout a jde většinou o tričko a bermudy, takže bude pořád v mokrém. Nebo je nějaký jiný způsob? Díky(kamča)
Foto
Dobrý den, u takhle malého dítěte je nutná kombinovaná ochrana, tj. krém s maximální ochranou určený pro děti, poradí vám v lékárně, Určitě ochranné oděvy jsou nezbytné, myslím, že dítě nemusí pobývat v mokrém oblečení, můžete ho měnit za běžné oblečení (tričko, kraťasy), klobouk, brýle.
Zdravím, paní primářko, je mi k sedmdesátce a dřív se o rakovině kůže vůbec nemluvilo, takže jsme byli celé léto u vody a nikdo se ničím nemazal. V mém okolí se v minulých letech objevilid va případy rakoviny kůže umých kamarádek. Myslíte si, že je to tím? Jsem také ohrožená? Mám jít na nějakou preventivní prohlídku? A kam? Děkuji vám laskavě za odpověď(Hana z Českých Budějovic)
Foto
Dobrý den, nepochybně tzv. kumulativní (celková celoživotní) dávka UV záření je jedním z významných rizikových faktorů pro vznik kožních nádorů. Pokud jste nebyla se svojí kůží nikde vyšetřena, doporučuji navštívit kožního lékaře v místě bydliště, měl by prohlédnout vaši kůži na celém těle a stanovit intervaly dalších kontrol. Obvykle se provádí 1x ročně, pokud je vše v pořádku. Neplánovaná kontrola se provádí u každého nově vzniklého nehojícího se kožního útvaru.
Dobrý den, jak poznám, který krém na opalování je nejlepší? Díky za odpověď(Kateřina M.)
Foto
Dobrý den, nejlepší krém je ten, který vám vyhovuje po stránce tzv. textury - masťový základ, který vyhovuje vašemu typu pleti. Pokud máte mastější typ pleti, tak jsou to gely, fluidy ev. lotia. Pro suché typy pleti spíše krémové masťové základy. Přípravky prodávané v lékárnách zaručují vysokou kvalitu a deklarovaný faktor UV záření.
Používám make-up s uv faktorem. Stačí to?(žežulka)
Foto
Dobrý den, nepíšete výši UV faktoru u make-upu. Do našich podmínek kombinace denního krému s UV faktorem a make-upu s UV faktorem je dostačující. Při delším pob\tu venku nebo při cestě na dovolenou je třeba ochranu vyšší a kombinovanou (oděv, pobyt ve stínu, apod.).
dobrý den musí se používat faktor 30 krém nebo může být i nižší 15,20 dekuji(janca)
Foto
Dobrý den, výše UV faktrou závisí na podmínkách, pro které volíte UV ochranu. K moři je faktor 30 nedostatečný, alespoň na začátek dovolené, do běžných podmínek - pohyb venku do práce, na nákup, apod. faktor 15-20 stačí. Záleží ovšem na době a hodině pobytu venku. Vhpdná je samozřejmě komvinace s ochranou oděvem.
Dobrý den, někde jsem četla, že bych se měla mazat krémem i když jdu třeba do práce. Bydlím v Praze, takže chodím po ulicích mezi baráky, nepracuji na vesnici na poli... Je to fakt nutný? Krémy jsou mastné a oblečení se pak děsně lepí.(Hanka K.)
Foto
Dobrý den, není nutné používat do běžných podmínek výhradně krémy s UV faktorem. Najděte si denní kosmetický krém, který má v sobě již deklarovaný UV faktor (do Vámi popisovaných podmínek stačí faktor 15-20), pokud používáte make-up, vyberte si takový, který má také UV faktor. Zvýšíte tím množství aplikovaného UV faktoru Zajistíte si každodenní pravidelnou ochranu. Nezapomeňte krém aplikovat i na dekolt a krk.
dobrý den chci se zeptat po sluci mam cervene fleky na dekolte vicka ocni cervene a otekle je to alergie na slunce?pak to treba prejde na druhý den mazu si to panthenolem forte sprejem je to spravne?nebo mam jit k lekari pro leky dekuji moc(Helena)
Foto
Dobrý den, zarudnutí v dekoltu je nejspšíse zvýšenou citlivostí kůže na UV záření, obdobná reakce může být i na obličeji, zejména v místech, kde je kůže tenká (např. oční víčka). Aplikace krémů s obsahem panthenolu je správná jako první pomoc. Pokud by se jednalo o velkou reakci, je na místě vyšetení u lékaře.
Zdravím, co je horší? Sluníčko nebo solárko?(xyzzzzzz)
Foto
Dobrý den, nepochybně kombinace obojího. Z dermatologického hlediska není nutné docházet pravidelně do solaria, naopak zvyšuje se dávka UV záření, kterou kůže celoživotně obdrží a zvyšuje se tím riziko výskytu zhoubných kožních nádorů v mladších věku.
Zdravím, paní primářko, chtěla jsem se optat na takovou věc. Několik let se mi vždycky na dekoltu udělá taková virážka. Kůže mi zčervená a jakoby hoří. Je to samozřejmě vždycky přes léto. Co s tím mám dělat? Jinde na těle to nemám. Děkuji za odpověď(Marie Nekolná)
Foto
Dobrý den, trpíte s největší pravděpodobností tzv. solární dermatitidou, jednoduše alergií na slunce. Reakce se objevuje na počátku léta, na podzim je už kůže otužená. Musíte kůži postupně na slunce zvykat, resp. naužit se mazat si dekolt krémy v UV faktorem i při běžném pohybu na slunci a kůži dokoltu zakrývat oděvem.
Dobrý den, jak vlastně fungují ochranné krémy? Když jedu k moři, chápu, že se musím namazat aspoň třicítkou, ale nechci přijet domů bílá jak sejra. Přiznám se, že ze začátku se na pláži poctivě mažu, ale v druhé půlce dovolené už tak ne, právě abych se opálila(Marcela z Plzně)
Foto
Dobrý den, ochranné krémy s fyzikálními faktory odrážejí UV záření, chemické filtry a pohlcují. Myslím, že to děláte správně, na začátku dovolené je nutná vyšší ochrana kůže, i klidně faktorem 50, v druhé polovině dovolené je možné snížit faktor na 30. Hlavní je si kůži nespálit. Opálíte se i přes ochranné krémy, rotože nikdy není ochrana 100% a nikdy si nenamažeme dostatečné množství ochranného krému.
Dobrý den Mám světlou kůži , blond vlasy.Vždy jsem červená ikdyž se namažu dobrým opalovacím krémem ,spálím se ale nikdy nehnědnu.Po čase jsem opět bílá.Dá se s tím něco dělat? Děkuji(danny)
Foto
Dobrý den, bohužel jste fototyp I, který se vždy spálí a nikdy neopálí. Nastavení kůže nezměníte, musíte se s tímto vyrovnat a naučit se svoji kůži slunci nevystavovat a dostatečně jí chránit. Dostatečně znamená kombinovaně, tj. krémy s maximálním faktorem, oděvem, pobytem ve stínu apobýváním v mjístnosti v době mezi polednem, dodržovat sietu.
Co kdyz uz jsem se spálila a to hodnē co mam delat aby se mi kuze ozdravila?(Andrea Tománková)
Foto
Dobrý den, snažit se kůži opakovaně promazávat, nejlépe přípravky s vitamíny, pantenolem a samozřejmě kůži maximálně chránit oděvem.
Dobrý den. Prosím Vás je nějaký opalovací krém s minerálním filtrem který nezanechává na pokožce bílý film? Jsem alergická na chem. filtry z důvodu biologické léčby. Děkuji.(Langerová)
Foto
Dobrý den, bohužel všechny minerální filtry nějakou bílou stopu zanechají, protože obsahují malé částečky zinku a titanu, které zajišťují právě onu ochranu.