ONLINE CHAT
Dobrý den pane doktore, Může lékař v terminálním stádiu nemoci odmítnout předepsat opiáty k tišení bolesti ,ačkoli jinak tomu z lékařského hlediska nic nebrání.Například, že to odůvodní velkými náklady.(Richard)
Foto
Ne, opiáty jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Pokud je bolest tak silná, že jsou tyto léky potřeba, neměl by je lékař s poukazem na ekonomické důvody pacientovi odpírat
Jsou léky proti bolesti ve velké míře v terminální fázi života běžné, či dokonce nezbytné ? Je možné, aby je pacient bral sám podle uvážení, pokud je toho schopen, bez vědomí lékaře ?(Romana)
Foto
V České republice žijeme v zemi, kde jsou účinné léky od bolesti včetně tzv. opioidů dobře dostupné, jsou hrazené ze zdravotního pojištění, může je předepsat každý lékař, včetně např. praktického obvodního lékaře. Druhá věc je, že se lékaři sami těchto léků často bojí a předepisovat je nechtějí. A tak řada pacientů zbytečně trpí. Rozhodně je ale potřeba, aby silné léky od bolesti předepsal lékař, aby lékař stanovil potřebnou dávku. Jedině tak bude tato léčba učinná a bezpečná ..
Pane doktore, prosim, jakou mate zkusenost s paliativni peci v praxi? Mam trochu obavu, ze v beznem zivote prilis nefunguje. Pojistovny se ji brani, prestoze stoji zlomek pece urgentni. Kulturnost naroda se pozna podle stavu verejnych toalet a pece o stare a nemocne. Jak jsme na tom? Dekuji za Vasi praci :) Jitka(Jitka Prikrylova)
Foto
Máte pravdu. Ochota zdravotních pojišťoven podporovat rozvoj ambulantní a domácí paliativní péče je velmi nízká. Je to škoda. Odborná společnost paliativní medicíny se s nimi snaží jednat, aby se to zlepšilo. Jde to však velmi ztuha.
Jak postupovat, jestliže nemocnice netiší bolesti umírající osoby a ta trpí a žádá příbuzné o pomoc????? Osobně jsem to v rodině zažila a nyní se situace opakuje a nechci bezradně přihlížet, poraďte prosím, děkuji(Magdalena)
Foto
To je opravdu těžké. Lékaři v nemocnicích někdy bolesti a jinému trápení umírajících nevěnují dostatečnou pozornost. Nemá to jednoduché řešení. Lze lékaře požádat, aby si vyžádal konzilium specislisty na léčbu bolesti. Lze zvážit, zda by pro pacienta nebylo lepší, aby byl přeložen do nejbližšího hospicu
Dobrý den, pracujete také s příbuznými a blízkými lidí, kteří umírají? Myslím si, že pro ně může být daná situace, i když je nic fyzicky nebolí, mnohdy ještě těžší, než pro samotného pacienta.(Helena)
Foto
Máte pravdu, že bližící se ztráta milovaného člověka, je pro mnoho rodin zdrojem velikého trápení. S rodina se o tom snažíme hovořit, někdy i ve spolupráci s psychology. Péče o pacientovu rodinu je důležitou součástí paliativní péče. V hospicech se jí systematicky věnují, v běžných nemocnicích je to zatím bohužel spíše vyjímečené
Dobrý den, jakou máte zkušenost s tím, že člověku vysvětlíte, že je na konci života, ale že to vlastně konec není a že si má ještě užít, co mu zbývá? Je skutečně pak člověku lépe? Neumím si to příliš představit. (Jarda)
Foto
Ze zkušenosti vidím, že pacienti závěr života lépe zvládají, pokud je jim srozumitelně řečeno, že jsou na konci své cesty. Většina z nich v této chvíli neřeší, že by si chtěla nějak zvláště "užít" Spíše řešíme, které věci jsou důležité, které věci ještě chtějí stihnout, koho vidět, s kým se rozloučit, s kým usmířit. Někteří pacienti nic slyšet nechtějí, to samozřejmě respektujeme.
Dobrý den, pane doktore, stále příliš nevěřím tomu, že je možné péči o nemocného rakovinou v posledním stádiu zvládnout doma lépe, než je to možné v nemocnici. Můžete mě přesvědčit?(Libuše)
Foto
Péči lze zvládnout doma, pokud je pacientovi a jeho rodině k dispozici kvalifikovaná lékařská a ošetřovatelská pomoc. Sami to většinou skutečně nezvládnou. Právě o to je domácí hospicová péče. Tam, kde je pacientovi doma k dispozici lékař, sestry, sociální pracovník lze skutečně dobrou péči poskytnout doma a nemocnice nemá "navíc" co nabídnout.
jak se podává ta paliativní péče,jsem vyléčená onkologická pacientka musím to zaklepat zatím se držím,za odpověd děkuji Olga(Olga Stuchlíkova)
Foto
Pokud jste vyléčená onkologická pacientka, není pro Vás paliativní péče " na pořadu dne" . Paliativní péči zmařenou na mírnění potíží, které nádor působí, poskytuje např. praktický lékař, nebo onkolog nebo paliativní specialista. Spočívá v podávání léků proti bolesti a jiných symptomů, psychologické a spirituální podpoře pacienta. Důležitá je také všestranná podpora pacientovy rodiny tak, aby selou situaci dobře "ustáli"
zajima me dostupnost paliativni pece, je li jen pro bohate lidi? a davate na bolest leky? nebo se setri?(annam)
Foto
Paliativní péče je označením pro to všechno, co lze udělat pro nevyléčitelně nemocného pacienta, aby mohl i s těžkou nemocí až do konce důstojně, bez velkého trápení. Její součástí je léčba bolesti, dušnosti, podpora pacientovy pohyblivosti, ale také podpora psychická, sociální a duchovní. Řadu aspektů této péče tak člověk může dostat u svého praktického lékaře, od sester domácí péče atd. Komplexní paliativní péči v Česku poskytují lůžkové hospice a oddělení paliativní medicíny. Těch je v celé ČR celkem 15. Jejich seznam včetně kontaktů je na www.asociacehospicu.cz. Na několika místech působí tzv. domácí hospici, které specislizovanou paliativní péči poskytují u pacientů doma. Jejich sít je ale zatím zcela nedostatečná. Kromě toho se v posledních letech rozvíjí specializované ambulance paliativní medicíny. Je jich ale jenom nekolik. V lůžkových hospicech si pacient doplácí 25O-4OO Kč denně, ostatní nálady jsou hrazeny ze zdravotního pojištění a z dotací a grantů, které si hospice musí shánět. Ambulatní paliativní péče je hrazena ze zdravotního pojištění. V domácí hospicové péči se doplatek pacienta pohybuje řádově v desítkách až několika stech Kč denně. Ve všech hospicech však mají sociální pracovnky, kteří výši doplatku v případě tíživé situace pacienta upraví