Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přinášíme čistou vodu desetitisícům vesničanů v Etiopii

 (Autor: Veolia ČR)
6. února 2018
10:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Nadační fond Veolia každý rok vydává limitovanou edici designových karaf na vodu z českého křišťálu a dalších dárkových předmětů. Na projektu spolupracuje se společnostmi ze skupiny Veolia Česká republika. Výtěžek z prodeje jde na projekt Voda pro Afriku realizovaný ve spolupráci se společností Člověk v tísni, který pomáhá obnovovat a budovat zdroje pitné vody pro etiopské vesničany. Osmý ročník projektu přinesl 811.888 korun!

Symbolický šek ve středu 24. ledna předal Philippe Guitard, ředitel skupiny Veolia pro střední a východní Evropu a předseda Správní rady Nadačního fondu Veolia, panu Janu Faltusovi ze společnosti Člověk v tísni, o. p. s.

„Za uplynulých osm ročníků poskytl Nadační fond Veolia na Vodu pro Afriku již 4,8 milionu korun. Díky tomu získalo zdroje kvalitní pitné vody 37 tisíc obyvatelů chudého etiopského venkova“, shrnul dosavadní výsledky projektu Philippe Guitard.

Minulé dva ročníky sbírky spolufinancovaly tříletý projekt v oblasti Sidama, díky kterému získá deset tisíc lidí čistou a nezávadnou vodu.  Ve dvou vesnicích se vybudoval celý nový vodovodní systém, včetně velkokapacitního vodojemu, z kterého je voda ocelovým potrubím rozváděna do veřejných odběrných míst. Nestačí jen vybudovat nový vodovod, ale je potřeba zajistit i jeho dlouholetou udržitelnou správu,“ vysvětluje Jan Faltus. „Lidé musí za vodu platit a ne málo. Kanystr je vyjde až na 50 centů v místní měně, což je víc než platí za vodu lidé v České republice. Z poplatků se platí mj. ostraha, nafta pro dieslový agregát, veškeré opravy… Spolu s místními úřady se provádí online monitoring, automatický odečet spotřebované vody, čímž se sleduje, jak je který zdroj využíván,“ doplňuje Jan Faltus.

Foto:  Veolia ČR

V osmém ročníku benefičního prodeje si zájemci mohli zakoupit zcela novou designovou karafu, která vzešla jako vítězný návrh ze soutěže studentů Ateliéru skla na pražské UMPRUM pod vedením uznávaného designéra Rony Plesla. Dále byly v prodeji šálky z tradiční porcelánky Thun i africký čaj Rooibos od mamacoffee.

Prodej porcelánových šálků a afrického čaje pokračuje až do vyprodání zásob v e-shopu Nadačního fondu Veolia na adrese: www.nfveolia.cz/e-shop.

Věříme, že největší smysl má pomáhat lidem v nouzi právě na místě, kde žijí. Voda je základem života, ale také příčinou řady nepokojů. Společně můžeme přispět k tomu, aby náš svět byl lepší místo pro život.

Kde jsme od roku 2010 pomohli? Podívejte se do mapy. 

Veřejná sbírka Nadačního fondu Veolia k projektu Voda pro Afriku:

č.ú. 115- 3289210247/0100, Komerční banka

Veřejná sbírka je konána na základě osvědčení Magistrátu hl. města Prahy vydaného pod sp. zn. S_MHMP/1719079/2016. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině