Internetové hlasování, ve kterém o rozdělení částky bojovalo 33 návrhů, probíhalo ve druhé polovině února. Během 14 dní se do hlasování zapojilo na pět tisíc občanů. Cílem všech projektů bylo zejména změnění veřejných prostor městské části Prahy 10 k lepšímu.

Okolí metra Strašnická se zvelebí

„Absolutním vítězem se stal komplexní návrh přeměny veřejných prostor u metra Strašnická, což je lokalita, která trápí většinu občanů Prahy 10,“ řeka koordinátorka Mojí stopy Kateřina Vávrová. Projekt se zabývá například nahrazením nevyhovujících a nevhodně umístěných reklamních laviček u zastávek MHD za lavičky moderní a estetické. Předpokládá se, že náklady budou činit 950 tisíc korun. Mezi dalšími projekty, které u občanů desítky zabodovaly, byla například revitalizace parku Solidarita, zajímavý projekt Sejdeme se na dvoře nebo návrh revitalizace okolí Botiče, který pro mladé slibuje vybudování skateparku. 

Desítka jde do toho naplno, stejnou částku poskytne i příští rok

Náklady na realizaci prvních sedmi projektů byly vyčísleny na částku 4 859 778 Kč, přičemž zbývající částka bude ponechána v rezervě. „Těší nás, že mezi vítěznými projekty jsou jak návrhy, které budou přínosem velké části obyvatel napříč desítkou, tak i investice do podpory sousedských vztahů. Co je důležité říct, je to, že i na příští rok má radnice vyčleněnou stejnou částku pět milionů a chceme pokračovat dále,“ uvedl garant projektu Bohumil Zoufalík.