Chřipková epidemie zasáhla Českou republiku ve velkém a stále je v nedohlednu její konec. Napříč celou zemí to poznávají jednotlivé nemocnice a snaží se chránit proti jejímu šíření. K dispozici mají několik možností, avšak nejjednodušší je zakázat pro oddělení návštěvy. K takovému kroku již počtvrté za poslední měsíc přistoupila Thomayerova nemocnice v Praze. „Snažíme se tím chránit pacienty, jelikož sem lidé nosí ještě více nemocí, některé operace se poté musí oddalovat,“ řekl Blesku tiskový mluvčí Ondřej Macura.

Všechna omezení platí až od odvolání, jelikož nikdo z lékařů neví, za jak dlouho se epidemie dostane do únosné míry. „Potýká se s tím každá nemocnice zde v Praze, je to spíše preventivní řešení, jelikož podobné počasí, které je venku, chřipce nahrává,“ sdělil Blesku Macura. 

Případů je mnoho, v Praze úmrtí žádné

Letošní epidemie je vzhledem k minulým rokům extrémní, proto přistupují nemocnice k takovým opatřením celkem často. V Česku zemřelo již 19 lidí na potíže spojené s nemocí od začátku roku. V Thomayerově nemocnici ale zatím k takovému případu nedošlo. Hospitalizovaných je jen minimum. „Jsou oddělení, která jsou v tomto ohledu rizikovější – jde například o pneumologii a z hlediska charakterů pacientů také o geriatrii či dětská oddělení,“ dále řekl Macura.

První omezení pro návštěvy od 29. ledna pro budovu G1 i nadále pokračuje.
Autor: Blesk

Všechna oddělení uzavřená na neurčito se pro návštěvy v krčské nemocnici otevřou většinou v rozmezí dvou až pěti týdnů, ovšem jen v případě, že není omezen i personál. „Jde o stupeň rizika pro pacienty, ale také například o to, kolik postihlo onemocnění personálu, tedy zpravidla lékařů či sester,“ zmínil Blesku na závěr Macura.