Komplex Blanka měl problémy s vodou při stavbě a nevyhýbají se mu ani teď. Když se relativně teplý vzduch dostává ven z tunelu a naráží na ten mrazivý, začne se na stěnách srážet voda. A z ní se v úterý ráno vytvořily rampouchy.

„Je to mimořádná situace, počasí neporučíte. Voda je sražená na stěnách. V tunelu se větrá, teplejší vzduch se tlačí ven portálem, najednou narazí na zimu a tam se srazí. Došlo k tomu poprvé, stát se to může,“ řekl Blesk.cz František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která tunel stavěla.

Podle něj není možnost, jak tvorbě rampouchů zabránit. „S tím nic neuděláte, vytápění nebo tak nepřichází v úvahu,“ dodal.

Stejného názoru je i profesor Petr Moos z dopravní fakulty ČVUT. „Protože fyzika funguje i v tunelech, tak je to možné pokládat za jev, který sice není žádoucí, ale není ani výjimečný,“ okomentoval tvorbu rampouchů pro Blesk.cz.

Tunelový komplex Blanka otevřeli loni v září po letech odkladů. Vyšel na 37 miliard korun, s napojením na Strahovský tunel se cena vyšplhala na 43 miliard.

Komplex se skládá ze tří tunelů. Každým projede ve všední den vždy 60 až 70 tisíc automobilů.