Na první pohled vidíte, že už desítky let nezažily pořádnou renovaci. Na pánských je jen jedna kabinka vzadu, toaletní papír naopak hned u vstupu naproti okénku, ve kterém sedí záchodová paní. „Papír si vezměte támhle,“ křičí, zatímco vám před obličejem proletí moucha.

Štítit se budete nejspíš i toalet na Muzeu. Kde se nacházejí, poznáte, aniž byste je viděli. Jak? Po čichu. Vítá vás hned několik varování – například že neteče teplá voda nebo že k osušení rukou nesmíte používat toaletní papír. U kabinek chybí kliky, o zámcích nemluvě.

Naopak ve vestibulu metra A na Můstku zažijete přepych. Záchody tu totiž nedávno zrekonstruovali. Desetikorunu vhodíte do turniketu, prostor voní a je čistý. Pracovnice tu neustále uklízí.

Opraví záchody ve 25 stanicích

„Úroveň veřejných toalet v prostorách pražského metra je bohužel velmi rozdílná. Tato úroveň se odvíjí zejména od stáří a exponovanosti dané stanice metra a od v minulosti provedených oprav nebo rekonstrukcí,“ řekla Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Na každé trase mají toalety jednoho provozovatele. „Dopravní podnik průběžně řeší stav veřejných toalet s jejich provozovateli tak, aby byly zajištěny základní hygienické podmínky a zároveň udržen technický stav odpovídající stáří zařizovacích předmětů. Bohužel tato snaha často naráží na negativní faktory, kterými jsou zejména četný vandalismus a hojný výskyt společensky nepřizpůsobivých nebo drogově závislých osob,“ dodala.

Během příštích pěti let plánuje dopravní podnik opravit záchody v 25 stanicích. Počítá s tím, že za rekonstrukce utratí asi 225 milionů korun.

Jak vypadají veřejné záchodky ve vybraných stanicích? Podívejte se na zpravodajskou show Selfie z Prahy, kterou provází Matěj Smlsal:

Video
Video se připravuje ...

Ponižování na pražských záchodcích! Ostudné Havlovy terasy. A smrt legendy z Národní! Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček