Celkem dva tisíce pracovníků dopravního podniku, společnosti ROPID či studentů stojí během středy ve všech 61 stanicích pražského metra a rozdávají lidem lístky. Probíhá totiž rozsáhlý přepravní průzkum, který zjišťuje, kolik lidí jezdí metrem a hlavně odkud kam.

Na každé stanici od nich dostanete lístek, který nese text a kód s informací, z jaké stanice pochází. Ten potom odevzdáte při výstupu buď pracovníkovi, nebo do přistavené krabice.

Lístky budou k dostání od 5.30 do 21 hodin, sběr u výstupů bude v každé stanici probíhat do 21.45.

„Výsledky budou zhruba za měsíc. Pomohou nám ověřit, jestli jsou správně nastavené intervaly nebo rozsah přepravních špiček. Také zjistíme, odkud kam lidé jezdí – to nám pomůže při plánování změn tramvají a autobusů v příštím roce,“ řekl Blesk.cz Filip Drápal ze společnosti ROPID, která v Praze organizuje veřejnou dopravu.

Kromě lístečkové metody, kterou mimochodem dopravní podnik v Praze využívá už téměř 30 let, jsou cestující zaznamenáváni ještě jiným způsobem. Na sloupky oddělující přepravní prostor pracovníci připevnili automatická počítadla.

Poslední průzkum: Metrem jezdí každý den 1,2 milionu lidí

Průzkum před sedmi lety ukázal, že metrem se svezlo denně 1,2 milionu lidí. Nejvíce jich využívalo trasu C, druhou nejoblíbenější byla linka B.

V roce 2008 vydali pracovníci 1,13 milionu sčítacích lístků, cestující jich ale odevzdali jen 885 tisíc.

Proč to ve stanici Můstek tak páchne? A proč zbořili lanovku na Petřín? Podívejte se na aktuální díl zpravodajské show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha odporně smrdí! Zbořili lanovku na Petřín. A psi mají své pisoáry. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček