Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajemný HPV virus

 (Autor: Freepik)
13. října 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Ochraňte své děti před rakovinou. HPV virus je totiž nejčastější přenosné onemocnění, které se týká jak žen, tak i mužů. Může být příčinou karcinomu děložního čípku. Lze tomu ale zabránit. Jak?

HPV neboli lidský papilomavirus (Human papilloma virus) napadá buňky lidské pokožky a sliznic. Je velmi odolný a stabilní a ve vlhkém prostředí může vyvolat infekci i za několik měsíců. S HPV virem se během života setká až 80 % z nás.

Kolik druhů HPV viru existuje?

Zatím bylo identifikováno více než 130 odlišných typů tohoto viru. Některé kmeny nezpůsobují žádné příznaky, jiné jsou zodpovědné za vznik bradavic a genitálních bradavic. Několik typů je rizikových, protože mohou způsobit rakovinné bujení.

Jak se tento vir šíří?

-     Pohlavním stykem – klasickým, orálním i análním

-     Přenosem z úst či rukou na pohlavní orgány

Jaký je průběh infekce tohoto viru?

Infekce většinou probíhá bez výraznějších změn, nebo dokonce zcela bez příznaků. Ve většině případů si totiž s HPV poradí náš imunitní systém a nákaza odezní spontánně do 2 let od nakažení.  Po této době, pokud nedojde k uzdravení, může docházet až ke vzniku nádorů.  Člověk se tak může stát přenašečem, aniž by o tom věděl.

Jak HPV viru předejít nebo jak se ho zbavit?

-     HPV infekci nelze léčit. Moderní medicína umí pouze odstranit projevy infekce. Nákaze lze ale předejít. Od roku 2006 je pro ženy i muže možnost očkování proti nejčastějším typům HPV viru.  Jedná se o jediné onkologické onemocnění, před kterým je možné se touto cestou chránit.

-    Z veřejného zdravotního pojištění jsou na českém trhu dostupné 3 vakcíny plně hrazené dívkám i chlapcům ve 13. roce věku.  Ostatním dětem do 18 let pak VZP dává na toto očkování příspěvek ve výši 1 000 Kč.  Aby bylo očkování co nejefektivnější, je vhodné absolvovat jej ještě před zahájením sexuálního života.

-    V rámci screeningového programu karcinomu děložního čípku u vašeho gynekologa je zahrnuto jednou za rok provedení onkologické cytologie. Doporučení odborníků je pak absolvovat screening děložního hrdla včetně vysoce výkonného HPV DNA testu alespoň dvakrát za život (ve věku 35 a 45 let).

-    Součástí preventivního vyšetření je i pojišťovnami hrazené PCR vyšetření na stanovení přítomnosti vysoce rizikových typů HPV u pacientek v 35 a 45 letech. V případě pozitivního testu není potřeba obávat se nejhoršího. Lékař může být pouze upozorněn na zvýšené riziko. Naopak pacientky s negativním testem mají velmi malou pravděpodobnost, že u nich nádor v následujících letech vznikne. 

Je vakcína bezpečná?

Vakcíny proti HPV jsou naprosto bezpečné a očkování je doporučeno Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Po aplikaci milionů distribuovaných dávek nebyly zjištěny žádné významné vedlejší účinky, kromě dočasné reakce v místě vpichu. Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP doporučuje vakcinaci proti HPV i ženám s diagnostikovanou prekancerózou děložního hrdla, které z tohoto důvodu podstoupily konizaci děložního čípku.

Mám syna, měl by být očkován proti HPV?

Ano. HPV se snadno přenáší na sexuální partnery. Může způsobit genitální bradavice a také rakovinu děložního čípku, vulvy, pochvy, konečníku, úst a krku. Očkování je nejúčinnějším způsobem ochrany vašich dětí před těmito onemocněními a je nejúčinnější, pokud se podá před zahájením sexuální aktivity.