Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak přihlásit novorozené miminko ke zdravotnímu pojištění

 (Autor: Freepik)
11. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Radujete se ze svého malého, právě narozeného zázraku a užíváte si jej? Nezapomeňte na důležitou věc, kterou musíte po narození potomka zařídit. Registrujte ho co nejdříve ke zdravotní pojišťovně. Poradíme vám jak. A navíc prozradíme, jak získat finanční příspěvek třeba na monitor dechu nebo nákup do lékárny, pokud jste u VZP.

Novorozenému miminku nemůžete zvolit libovolnou zdravotní pojišťovnu, ale automaticky získává stejnou zdravotní pojišťovnu jako jeho matka. Pokud matka není v den porodu pojištěna u žádné zdravotní pojišťovny v ČR, je možné miminko přihlásit ke zdravotní pojišťovně, u které je v den porodu pojištěn jeho otec.

5 otázek, které by vás měly zajímat v souvislosti s registrací novorozence ke zdravotní pojišťovně

1. Jak rychle od narození je potřeba dítě registrovat ke zdravotní pojišťovně?

Novorozence přihlaste do 8 dnů po jeho narození. Může to udělat zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník.

2. Co vše budete k registraci dítěte potřebovat?

Rodný list a doklad totožnosti

Abyste mohli své miminko ke zdravotní pojišťovně přihlásit, musíte mít jeho rodný list. Rodný list získáte na příslušném matričním úřadu, v jehož správním obvodu se dítě narodilo. V případě, že rodný list nebudete mít do 8 dnů k dispozici, nemusíte se obávat, přihlásíte novorozence ihned, jak ho mít budete.

3. Jakým způsobem můžete novorozence registrovat?

On-line

Nejrychlejší cesta je přes on-line přihlášku. Pro její vyplnění budete potřebovat kopii rodného listu dítěte a osobní údaje matky. Pokud máte účet v aplikaci MojeVZP, po přihlášení do aplikace přihlášku odešlete ještě rychleji, protože už o vás potřebné údaje pojišťovna zná. Své dítě si navíc můžete do svého účtu v Moje VZP přidat a kontrolovat tak i jeho údaje o poskytnuté zdravotní péči nebo požádat o příspěvek z fondu prevence.

Osobně

Můžete osobně dojít na nejbližší pobočku, kde předložíte rodný list dítěte a doklad totožnosti. A požádáte o přihlášení ke zdravotní pojišťovně. Seznam poboček VZP ČR naleznete na internetových stránkách www.vzp.cz

Foto:  Freepik

Poštou

Stačí si stáhnout a vytisknout přihlášku pojištěnce. Vyplněnou a podepsanou přihlášku pošlete spolu s kopií rodného listu dítěte poštou na adresu VZP ČR, P. O. BOX 111, 586 11 Jihlava.

Datovou schránkou

Pokud využíváte datovou schránku, stáhnete přihlášku pojištěnce a vyplněnou přihlášku pošlete spolu s kopií rodného listu dítěte datovou schránkou, identifikátor datové schránky VZP ČR: i48ae3q

4. Je nutné počítat s nějakým poplatkem za registraci novorozence ke zdravotní pojišťovně?

Za přihlášení novorozence k veřejnému zdravotnímu pojištění, které je v ČR povinné, se u žádné ze zdravotních pojišťoven nehradí žádný poplatek.

5. Kdy dostanu kartičku pojištěnce?

Ihned po přihlášení obdržíte náhradní doklad, kterým se budete prokazovat třeba u lékaře. Kartička pojištěnce dorazí do několika týdnů poštou, a pozor, obálka bude na jméno miminka.

6. Jak si zažádat o příspěvek Maminka a miminko

Pokud jste pojištěná u VZP, můžete získat až 4 500 korun (od nového roku dokonce 5 000 Kč) na pořízení některé výbavičky, jako je třeba monitor dechu nebo spánku, pomůcky ke kojení, dentální hygienu, doplňky stravy v těhotenství apod. Část peněz je možné využít i k nákupu potřeb pro miminko, které pořídíte v lékárně. Více o příspěvku se dozvíte zde.