Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Staroměstské náměstí: Veksláci a Tuzex

Autor: Denis Gaidoš - 
18. listopadu 2009
05:00

Postávající veksláci, otevřený TUZEX, pivo za 2,90, fronta na banány před stánkem státního podniku Ovoce a zelenina. Tak vypadalo v úterý centrum metropole. Staroměstské náměstí se totiž vrátilo do dob reálného socialismu.

V rámci vzpomínkové akce Je nám dvacet, si lidé mohli připomenout, jak vypadal mizerně běžný život v Praze.

Bony za pět korun a »mařeny za dvacet« to byla nejlepší nabídka jednoho z veksláků, kteří nenápadně postávali před prodejnou TUZEXU. Sortiment zboží, které tato exkluzivní prodejna, určená původně pro komunistické promionenty, opět nabízela, byl široký – od klasických jeansových bund a kalhot, přes »západní« kosmetiku až po dětmi a mládeží oblíbená »céčka«. Velkému zájmu se těšila i prodejna Ovoce a zeleniny, s. p., kde byly k dostání pouze banány, a to na příděl. Většina lidí, kteří dorazili, s pobavením vzpomínala na doby dávno minulé, pro které byly dlouhé fronty, přídělový prodej a černý trh tak charakteristické. Mladí nevěřili vlastním očím.

anasyi ( 18. listopadu 2009 15:41 )

loulou,nerikej,ze tebe v 19 letech zajimalo,za kolik je maso atd.,Rekla bych,ze ten prispevek mas trochu pomatenej

loulou ( 18. listopadu 2009 12:28 )

kdo se bojí nesmí do lesa Buď rád, že nic nemáš aspoň ti nikdo nic nesebere

loulou ( 18. listopadu 2009 12:27 )

jo v tuzíku byli dobrý věci ,ale jen za časů komunismu , to co máme v obchodech nyní se nedá ani srovnávat.Takže tuzík a taťku Husáka si strčte za klobouk

kumi ( 18. listopadu 2009 08:25 )

A KOHO TO ZAJÍMA )) ŽE TY.-)))MALO SI KRADL.-)))

petr11 ( 18. listopadu 2009 05:25 )

Komu je toto k smíchu! Mně ne, jdu na pracák schánět práci a vůbec mě nezajímá ,jestli jsou banány nebo ne. Nemám na ně!Snad mě po cestě nikdo nezastaví a neokrade mě, stejně mám kulový. Snad se domů dostanu zdráv a živý!!

Zobrazit celou diskusi