Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby 2017: Lídři v Plzeňském kraji

Autor: pet, ČTK - 
15. srpna 2017
18:10

Vizitky volebních lídrů stran, které mají podle průzkumů šanci uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny 20. a 21. října, v Plzeňském kraji.

ANO:

Karla Šlechtová (40) – ministryně pro místní rozvoj (od října 2014), bezpartijní. Rodačka z Karlových Varů vystudovala Ekonomickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU; 2001). Při škole pracovala ve společnosti Czech Business Leaders Forum (1998 až 2001), byla manažerkou organizace zabývající se společenskou odpovědností firem CSR Europe v Bruselu (2001 až 2004), projektovou manažerkou Evropského centra pro veřejnou správu (2004 až 2005) a konzultantkou společnosti Deloitte (2005 až 2010). Poté pracovala na České správě sociálního zabezpečení a před nástupem do ministerské funkce působila jaké šéfka odboru Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Je svobodná a bezdětná.

VIDEO: Šlechtová o lokálních potravinách

ČSSD:

Milan Chovanec (47) – ministr vnitra (od ledna 2014), první místopředseda sociální demokracie (od března 2015). Vystudoval střední ekonomickou školu a později Právnickou fakultu ZČU. Do roku 1989 pracoval ve státní bance, poté podnikal v uzenářství a prodeji nábytku. Členem ČSSD je od roku 1997, stranu zastupoval nejprve v plzeňském zastupitelstvu (2002 až 2010), v roce 2008 byl zvolen krajským zastupitelem a prvním náměstkem hejtmanky Milady Emmerové, kterou v září 2010 nahradil. Hejtmanský post obhájil v roce 2012, odstoupil v lednu 2014, tři měsíce poté, co byl zvolen poslancem.

VIDEO: Chovanec o zákoně o pobytu cizinců

Chovanec byl jedním z účastníků lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana po volbách 2013, kdy se část vedení pokusila odstavit od vyjednávání o vládě šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Chovanec se k účasti na prozrazeném setkání přiznal jako první, ostatní čtyři účastníci to dlouho popírali. Poté nabídl rezignaci na funkci místopředsedy ČSSD, kterou zastával od roku 2013, Sobotka ji ale nepřijal. Chovanec se poté stal nejbližším Sobotkovým spolupracovníkem a letos v červnu jej jako statutární místopředseda nahradil v čele strany.

Je ženatý, má dvě děti.

KDU-ČSL:

Stanislav Antoš (50) – místostarosta Domažlic (od roku 2014). Absolvoval kolínské střední odborné učiliště, před šesti lety získal bakalářský titul z politologie na Západočeské univerzitě v Plzni. Pracoval jako redaktor a poté šéfredaktor Domažlického deníku, později vedl Městské informační středisko v Domažlicích a psal do městského zpravodaje. Do politiky vstoupil v první polovině 90. let, byl zastupitelem za ODS, odkud přešel do Unie svobody. Po osmileté pauze byl do zastupitelstva znovu zvolen v roce 2006 jako nestraník za lidovce, o čtyři roky později už jako člen strany. O poslanecký mandát se už dříve neúspěšně ucházel, několikrát také kandidoval do zastupitelstva kraje.

KSČM:

Jiří Valenta (51) – poslanec (od října 2013). Po gymnáziu a nástavbě pracoval v obchodním domě, po vojenské službě vstoupil do Sboru národní bezpečnosti, několik měsíců před listopadem 1989 působil u Státní bezpečnosti. Po roce 1990 pracoval jako vychovatel v domově mládeže při Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni a vystudoval několik vysokých škol (sociální práci, kulturní a sociální antropologii, politologii a veřejnou správu). Členem komunistické strany je od roku 2004, od října 2006 byl osm let plzeňským zastupitelem, mezi roky 2012 a 2016 zasedal také v zastupitelstvu Plzeňského kraje. Je rozvedený, má jedno dítě.

ODS:

Ilona Mauritzová (57) – děkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU (od 2014 a předtím 2008 až 2011). Mezi roky 2011 a 2014 byla rektorkou plzeňské univerzity, během svého mandátu se potýkala s dopady aféry kolem tamní právnické fakulty. Vystudovala pedagogickou fakultu a několik let učila. Začátkem 90. let založila soukromou střední zdravotnickou školu, která se později změnila na vyšší odbornou školu. V roce 2002 pak stála u vzniku soukromé Vysoké školy Plzeň, zaměřené také na vzdělávání zdravotníků, která se v roce 2008 stala součástí ZČU jako Fakulta zdravotnických studií a Mauritzová se stala její děkankou. Ve vdaná, má dospělého syna.

Lídr kandidátky ODS za Plzeňský kraj Ilona Mauritzová Lídr kandidátky ODS za Plzeňský kraj Ilona Mauritzová | ČTK

Piráti:

Lukáš Bartoň (36) – vědecký pracovník, strojař, předseda krajského sdružení Pirátů v Plzeňském kraji (od roku 2014). Vystudoval strojní fakultu Západočeské univerzity v Plzni, kde získal i doktorát, byl aktivní v univerzitních orgánech. Od roku 2008 vyučuje na ZČU, v současné době vede ve výzkumném centru univerzity, Regionálním technologickém institutu, zkušebnu pevnosti a únavové životnosti. V letech 2011 až 2013 působil také jako konstruktér, zabýval se mimo jiné návrhy strojů pro elektrárny. Členem pirátské strany je od roku 2012, kandidoval za ni v nejrůznějších volbách (komunálních, krajských i parlamentních), ovšem zatím vždy neúspěšně.

Realisté:

Jaroslava Kunová (68) - Absolventka VŠE v Plzni, obor technická kybernetika. Po krátkém působení v oboru výpočetní technika pracovala v oblasti investiční výstavby bytů a občanské vybavenosti pro Plzeňský kraj. Od roku 1991 začala působit v oblasti zdravotnictví. Nejprve jako ředitelka malé nemocnice a od roku 1996 jako ekonomická náměstkyně a statutární zástupce ředitele Fakultní nemocnice Plzeň. Od roku 1998 pak jako ředitelka této nemocnice. Spolu s kolegy se jí podařilo v celkem krátkém časovém období zadluženou fakultní nemocnici stabilizovat. Fakultní nemocnice Plzeň pak každoročně zaujímala přední místo v hodnocení nemocnic. Byla dlouhodobou předsedkyní Asociace nemocnic České republiky a po odchodu do důchodu v roce 2014 v této funkci nadále působí jako výkonná ředitelka.

SPD:

Jana Levová (40) – podnikatelka, předsedkyně krajské organizace SPD. Od loňského roku zasedá v zastupitelstvu Plzeňského kraje, kam byla zvolena na kandidátce SPD a Strany práv občanů. Podle obchodního rejstříku je mj. jednatelkou společnosti, která prodává taktické vybavení pro příslušníky ozbrojených složek. Loni na sebe upozornila, když na Facebooku zveřejnila falešnou zprávu o desítkách migrantů, kteří utekli z havarovaného autobusu na Plzeňsku.

STAN:

Michaela Opltová (32) – starostka Kozolup na Plzeňsku (od 2010). Vystudovala vysokou školu v oboru regionální studia a mezinárodní obchod. Je členkou Komory obcí Svazu měst a obcí ČR, předsedkyní Mikroregionu Touškovsko, předsedkyní DSO - Čistírna - zájmové sdružení obcí Město Touškov, Kozolupy, Bdeněves a místopředsedkyní MAS Radbuza. V krajských volbách v roce 2016 neúspěšně kandidovala jako nestraník za STAN. Je bezpartijní. Je svobodná a bezdětná.

Michaela Opltová Michaela Opltová | profimedia

TOP 09:

Marek Ženíšek (38) – poslanec (od října 2013), první místopředseda TOP 09 (od listopadu 2015). Absolvoval Fakultu humanitních studií ZČU a Fakultu sociálních věd UK. V roce 2003 začal učit na ZČU, kde získal i doktorát. V roce 2007 nastoupil na ministerstvo spravedlnosti jako tajemník náměstka, od roku 2008 byl čtyři roky náměstkem. Od ledna 2012 do července 2013 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví. V letech 2005 až 2009 byl členem KDU-ČSL, v TOP 09 je od roku 2009, kdy se také stal místopředsedou strany. Mezi roky 2006 a 2010 zasedal v zastupitelstvu jedné z plzeňských městských částí, koncem roku 2012 byl krátce krajským zastupitelem. Je ženatý, má syna.

Zelení:

Jan Trnka (39) – lékař, vysokoškolský učitel na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Vystudoval všeobecné lékařství na UK, poté absolvoval doktorské studium biochemie a magisterské studium historie a filozofie vědy na Cambridgeské univerzitě, nyní dokončuje magisterský obor pedagogika medicíny ve Stockholmu. Vědecky se zabývá mimo jiné výzkumem biochemických příčin obezity a diabetu. Mezi roky 2010 a 2015 zasedal v zastupitelstvu Prahy 9. V roce 2013 neúspěšně kandidoval do Sněmovny, o rok později i do pražského městského zastupitelstva. V současnosti je členem republikové rady Strany zelených, vedoucím její odborné sekce pro zdravotní politiku.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa