„Podle všech průzkumů mezi obyvateli rezonuje jedno téma a to je doprava, pod dopravou jsou potom všechna další témata, jako je zdravotnictví atd.,“ uvedl Petr Bajer v debatě Blesku z dostihového závodiště v Pardubicích. Během diskuzního bloku o dopravě si postěžoval nejen na pomalý průjezd Pardubicemi, ale i stav místních komunikací, které projíždí svým terénním vozem.

Jako další z problémů kraje zmínil podporu drobného a středního podnikání a vůbec průmyslu v rámci kraje.

„Pokud se průmyslu daří, daří se podnikatelům, daří se i kraji, protože ten baťůžek s penězi je daleko větší a lépe se investuje jak do zdravotnictví, tak do dopravy. Tam vidím veliký problém s bobtnající byrokracií a s neustále se zvyšujícími se nároky na podnikání jako takové. V 90. letech stačil jeden papír, teď jich je třicet. Všechno se to prodražuje, vstupy jsou daleko dražší a to omezuje podnikání velmi,“ uvedl Bajer. 

Nesázím, ale volný hazard podporuji, říkal Bajer

Zmínil i další negativní dopad na podnikání v kraji – až „katastrofický nedostatek“ odborných pracovníků. „Je to důsledek špatné koncepce školství jako takového, především odborného. Občané, kteří projdou školami, zpravidla nedělají to řemeslo, které by měli dělat a které se naučili,“ míní Bajer.

Když došlo na „kostlivce ve skříních“, padla u Bajera zmínka na jeho účast na demonstraci před úřadem vlády proti systému EET, který prosadil Andrej Babiš (ANO). Soukromníci totiž srovnali zavedení EET s komunistickým převratem v srpnu 1948 a Babiše přirovnali ke Klementu Gottwaldovi. Nepřestřelili poněkud? Nepovažuje takové srovnání za nešťastné? „V žádném případě,“ hájil se Bajer.

Lídr koalice Soukromníků a Strany Svobodných je přitom místostarostou města Holice, kde vede tamní fotbalový klub. Když se pohybuje ve sportovním prostředí, sází i na zápasy? „Nesázím, sleduji výsledky, samozřejmě tipuji si, ale nikdy nesázím,“ říkal Bajer.

Nejznámější tváří Soukromníků je přitom hazardní magnát a senátor Ivo Valenta. „Hazard je legální způsob podnikání v této republice a pokud je legální způsob podnikání v republice, měl by mít podmínky dány. Pokud řekneme, že ne, tak se hazard zakáže,“ pokračoval Bajer.

„V některých státech je (hazard) zakázán, v některých státech je povolen, občané migrují za zahráním si do těch států, kde je, samozřejmě ty jsou bohatší. Já musím říci, že určitě obecní zastupitelstva hodně zajímá příjem z hazardu,“ dodal Bajer.

VIDEO: Podívejte se na třicetisekundové vzkazy lídrů – včetně Petra Bajera – voličům.

VIDEO: Podívejte se na záznam celé debaty Blesku s krajskými lídry, vysílané z Pardubického dostihového závodiště.

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Pardubicka: Kdo zavinil dopravní kolaps v kraji? Blesk TV

Fotogalerie
35 fotografií