"Vážený pane Kalousku, nebojíte se nazývat komunistické fízly pravým jménem a chcete ochránit Prahu před komunisty a estébáky. Nevadí vám, že za vás kandiduje muž, který se před listopadem 89 podílel na represích proti odpůrcům totality?," napsal v otevřeném dopisu pan Radim.

Poukazoval na kandidáta Vladislava Černého, který jde do voleb za Topku na Praze 8. "Jako bachař a člen komunistické strany dohlížel na převýchovu politických vězňů. Landovský by o něm mohl vyprávět. I v archivech STB má krycí jméno Vychovatel. Připadá vám to v pořádku?," dodal volič.

Mail byl adresován Miroslavu Kalouskovi a Jiřímu Vávrovi z pražské TOP 09. Exministr Kalousek na něj na serveru echo24.cz reagoval slovy: "Dostal jsem informaci, že (Černý) je vedený v seznamech StB. Začali jsme to ověřovat. Už nám předložil čisté lustrační osvědčení. A v seznamech sice veden byl, ale jako kandidát tajné spolupráce. Takových lidí, kteří o tom často vůbec nevěděli, jsou a byly tisíce. Třeba Václav Havel."

Kandidát Topky: Byl jsem vodohospodář!

Černý informaci o tom, že byl komunistický bachař, kategoricky odmítl. Byl prý sice několik měsíců členem KSČ, ale kvůli práci - byl vodohospodářem pražských cukrovarů. "Já jsem byl na vojně vyslýchán jako třídní nepřítel, dostal jsem důtku za rozvracení politické morálky mužstva, když jsem zpíval západoněmecké písně a vyprávěl protikomunistické vtipy. Patrně si na mě poté paralelně vedli spis jako na rozpracovanou osobu," řekl Echu Černý.

Také předsednictvo TOP 09 vydalo prohlášení, že Černý nikdy nebyl zaměstnancem vězeňské služby. Pražská Topka přitom "komunistické fízly" použila i ve své kampani. Slibuje, že nedovolí "radnice plné kmotrů, komunistů, estébáků a fízlů".