„Když už nebylo možné dosáhnout ideálu, tedy zbourat Prior a vytvořit nové náměstí, jsem rád, že se povedlo stavbu alespoň určitým způsobem zneviditelnit,“ komentoval rekonstrukci bolševického monstra olomoucký primátor Martin Novotný.

Z klasického obchodního domu se Prior během zhruba roční rekonstrukce změnil na moderní prodejní galerii. O několik metrů nabyl na každé straně na objemu, čímž se prodejní plocha zvětšila z původních 5,5 tisíce m2 na osm tisíc. Při čtvrtečním slavnostním otevření vzali Olomoučané staronový prodejní stánek doslova útokem.

Historie Prioru

Obchodní dům se začal budovat v roce 1972. Komunistická moc rozhodla o jeho umístění vedle gotického kostela sv. Mořice na místo někdejší kaple svatého Cyrila a Metoděje. Studenti a historikové, kteří protestovali, byli vyhozeni ze škol a ústavů a byli kriminalizováni. V roce 1976 byla otevřena první část Prioru, v roce 1982 byl obchodní dům dokončen. V roce 1990 byl zprivatizován a postupně se z něj stala balkánská tržnice. Nyní je prodejní galerií se zhruba čtyřmi desítkami značkových obchodů.

Fotogalerie
3 fotografie