"Policie identifikuje těla a někteří příbuzní, kteří přijeli, ani nevědí, zda jejich blízcí jsou mrtví nebo živí," řekla mluvčí polského velvyslanectví v Berlíně Kinga Wustingerová.  Na pomoc rodinným příslušníkům obětí nehody vytvořila zemská vláda zvláštní pracovní skupinu, která zajišťuje vše potřebné.

Kromě mrtvých bylo 18 lidí vážně zraněno. Stav čtyř z nich, kteří jsou v ohrožení života, zůstává velmi vážný, z toho tři jsou podle polské ministryně zdravotnictví Ewy Kopaczové udržováni v umělém spánku. Šest lehčeji zraněných se již vrátilo do Polska.

Fotogalerie
6 fotografií

Polský premiér navštívil zraněné

Polský premiér Donald Tusk již v neděli spolu s Platzekem navštívil zraněné umístěné v jisté berlínské nemocnici. Polský tisk se nehodě široce věnuje. Některá média zdůrazňují, že za volantem autobusu seděl v okamžiku nehody zkušený a osvědčený řidič. "Kdyby tam neseděl on, mohlo zahynout ještě víc lidí," cituje Gazeta Wyborcza jednoho řidičova kolegu.

K uctění památky 13 obětí nedělní havárie polského autobusu na jihovýchodě berlínského dálničního okruhu má německá spolková země Braniborsko na všech veřejných budovách vlajky na půl žerdi.

Tragédie na cestě z dovolené

K nehodě došlo v neděli dopoledne poté, co se autobus pravděpodobně snažil na dálničním okruhu u mimoúrovňové křižovatky Schönefelder Kreuz vyhnout střetu s mercedesem, který na okruh najížděl z dálnice A113. Podle informací policie sedmatřicetiletá řidička osobního auta s berlínskou espézetkou ztratila nad vozem kontrolu a vrazila do autobusu, který poté bokem narazil do mostního pilíře.

Zda žena ztratila nad řízením kontrolu kvůli únavě, nepozornosti nebo dešti, se teprve vyšetřuje. Řidička mercedesu je mezi vážně zraněnými a policie s ní zatím nemohla mluvit.

Poláci se vraceli z dovolené ve Španělsku. Autobus, ve kterém jeli, byl zánovní a v dobrém technickém stavu, řidiči zkušení, zdůrazňuje majitel vozidla firma Pol-Bus. Také německá policie se předběžně nedomnívá, že by na příčině nehody mohl mít podíl polský autobus.