V letošním roce vám na stránkách Blesku přinesl Potravinový Sherlock šest testů. Posvítil si nejen na potravinové výrobky, ale i na produkty z drogistického segmentu. Pojďte si s námi připomenout, které výrobky si vysloužily pečeť kvality a které byste naopak měli nechat ležet v regálu.

Výsledky testu si nemusíte pamatovat, stačí si stáhnout tahák s výrobky, které si zasloužily Pečeť kvality, a nikdo si na vás nepřijde!

Ve Francii i v Praze

Senzorické testy potravinových výrobků zařizuje a vyhodnocuje Laboratoř senzorické analýzy Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Letos odborní senzoričtí hodnotitelé ochutnali a posoudili špekáčky, konzervovaná rajčata, olivové oleje a drůbeží šunky. Ze sortimentu non- -foodových výrobků jsme nechali analyzovat přípravky na ruční mytí nádobí a vlhčené ubrousky pro intimní hygienu.

Kdo pro nás testuje?

Laboratoř Eurofins Analytickou část spotřebitelských testů v Blesku zprostředkovává renomovaná laboratoř Eurofins, která zajišťuje i non-foodové testy, jež se provádějí v laboratoři ATS v jižní Francii v Aix-en-Provence. Laboratoř senzorické analýzy VŠCHT Senzorické vlastnosti potravinových výrobků vyhodnocuje deset až dvanáct školených odborníků z VŠCHT v Praze.

Průvodce nákupem

Cílem každého testu je pomoci spotřebitelům orientovat se v nabídce supermarketů a usnadnit jim rozhodování, jaký výrobek dát do košíku. Zpětnou vazbu nabízejí i výrobcům a zejména prodejcům, kteří se díky testům dozvědí, zda jsou jejich produkty hodné pečetě, nebo naopak potřebují v některých ohledech vylepšit.

Na co si dát pozor?

Každý spotřebitelský test Blesku je pro vás nejen přehledným hodnocením vybraných značek, ale zároveň i cenným zdrojem informací, které upozorňují, na co se při nákupu zaměřit, jaké spotřebitelské vlastnosti by měl produkt splňovat, jak nenaletět na marketingové fígle prodejců.

Často se stalo, že vybírat se nedá jen podle peněženky, mezi cenou a kvalitou nelze hledat přímou úměru. Takže v mnoha případech neznamená, že dražší je kvalitnější!

Pesticidy nebrat

U konzerv s krájenými rajčaty máte jistotu, že pokud jde o množství a složení, výrobce vás nešidí. Všechny obsahují 100% podíl rajčat. Ovšem rozdíly jsou v chuti, některým výrobcům zřejmě ujela ruka s konzervantem – kyselinou citronovou, ale také v obsahu pesticidů, tedy zbytků látek, které se používají k ochraně rostlin a plodů. Byly zjištěny u čtyř značek, z toho u jedné dokonce v nadlimitním množství.

Síla přírody

Kolik nádobí který mycí přípravek zvládne umýt, se z obalu nedozvíte. To za vás zjistili v laboratoři. A ukázalo se, že mezi nejlepším a nejhorším skóre v talířovém testu byl dvojnásobný rozdíl. Navíc vyplynulo, že neplatí přímá úměra mezi množstvím aktivních látek, které prostředky obsahují, a kvalitou umytí. Záleží totiž víc na jejich složení než na množství. A dokonce ani není pravidlem, že prostředek deklarovaný jako ekologický by byl méně účinný než klasické výrobky.

Dětská šunka? Nesmysl!

Nejčastější nešvar drůbežích šunek spočívá v nižším obsahu masa, než výrobce uvádí na obalu. Potravinový Sherlock doporučuje vybírat šunku s co nejjednodušším složením a všímat si hlavně obsahu bílkovin, tuku a soli. A nenechte se nachytat označením »dětská šunka«, žádné legislativní požadavky na kvalitu a složení šunky pro děti neexistují, takže je to jen marketingový tah, jak prodávat běžnou šunku za vyšší cenu.

Špekáčky letí vzhůru

Není potravina, které by Sherlock věnoval větší pozornost. Kvalitu běžných špekáčků sleduje opakovaně. Naštěstí pomíjí éra, kdy výrobci přidávali až příliš masa na úkor špeku, takže špekáčky byly po upečení vysušené. Navíc se najdou i výrobci, kteří se obejdou bez fosfátů. Přesto je třeba i nadále mít při výběru oči na stopkách.

Hlavně ať se neprotrhnou!

Na vlhčené ubrousky pro intimní hygienu si posvítili v laboratoři ATS ve Francii. Dobrá zpráva je, že všechny mají optimální pH, takže se nemusíte bát podráždění. Ale pozor, některé se při použití trhají, což může být opravdu prekérní, zejména vzhledem k účelu, kdy se používají hlavně tam, kde není voda. A také znamenají ekologický průšvih, protože ucpávají kanalizaci, a tři testované značky dokonce obsahují syntetická vlákna, se kterými si příroda neví rady.

Extra panenský? Ani náhodou!

Když si kupujete olivový olej, chcete to nejlepší, a proto si vybíráte extra panenský? Ano, správně. Toto označení přísluší pouze olejům nejvyšší kvality, které jsou zcela bez vad. Jenže ouha! Potravinový Sherlock si je vzal na mušku už potřetí a znovu velké zklamání. Požadavky na kategorii extra panenský opět splňuje jen polovina z testované desítky. Zkušení »olejoví someliéři« vyhodnotili polovinu z nich jako žluklé a zatuchlé. Je alarmující, že podvádějí stále stejné značky. Jak to, že s tím výrobci, potažmo prodejci nic nedělají!?

Fotogalerie
12 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Cukrář Josef Maršálek o tom, kolik toho napeče na Vánoce i cukrařině jako řemeslu Vera Renovica