Potravinový Sherlock zkoumal, jak jsou výrobci štědří a kolik náplně do buchet přidávají. Také ho zajímalo, kolik máku buchty obsahují. A co se dozvěděl? To se dočtete už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz!
Jak už bylo řečeno, ročně sní každý Čech v průměru 430 gramů máku. Pro představu to je zhruba 25 makových buchet. Češi jsou tak světovou špičkou v konzumaci máku. Ale jedničkou jsou i v produkci!
Jsme maková velmoc
Za minulý rok přibylo v Česku o 12,5 % makových polí více. Do světa se vyveze zhruba 85 % z 26 tisíc tun roční produkce, především do Ruska a do Rakouska.
Většina světa si mák spojuje s drogami, ale ten český se díky příznivému podnebí a kulinářské tradici vypiplal tak, aby měl morfinu velmi velmi málo a mohl se používat v potravinářství.
Kde se vzaly české buchty?
Původně se vařily a byly slané
Buchty se sice připravovaly už v 17. století, ale sotva byste v té době narazili na pocukrované s náplní. Tehdy se servírovaly pouze slané a těsto se připravovalo jen z mouky, tekutých kvasnic, vajec a soli a polévaly se rozpuštěným máslem. A rozhodně se nepekly, ale vařily ve vodě. Sladká a pečená varianta buchet s náplní se objevila až mnohem později.
A jak se dostaly do pohádek?
České buchty v minulosti nechyběly u štědrovečerní tabule a byly oblíbenou součástí odměn pro dobře pracující čeledíny. Lidé si je také často brali jako občerstvení na dlouhé cesty. A právě proto se buchty dostaly i do klasických pohádek, v nichž žádný Honza nevyrazil do světa bez rance právě dopečených máminých buchet.