Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bramborové saláty na jazyku spotřebitelů: Chutnaly průměrně a byly kyselejší

/
  • Bramborové saláty na jazyku spotřebitelů: Chutnaly průměrně a byly kyselejší
    21. prosince 2018 ● 05:02

    Spotřebitelům v salátech nejvíce chyběla vařená vejce. Ta ale cechovní norma po výrobcích nevyžaduje. Podle ní má mít salát příjemnou vyváženou slano-sladko-kyselou chuť a vůni a zelenina by měla být přiměřeně měkká. Některé saláty byly ale kyselejší a tužší.

    Většina výrobků patřila do průměru, který nenadchl, ale ani neurazil. Senzoriky se zhostilo 12 laických hodnotitelů, a to v rámci testu, který organizovalo a vyhodnocovalo Senzorické centrum Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze ve spolupráci s VÚPS, servis a služby s.r.o.

  • 1.

    Nejlepší - Tesco Bramborový salát (známka 2,3)

    Nejlépe hodnocený salát, který obsahoval »vařená vejce a více majonézy«. »Převažovaly v něm brambory, ale ostatní zeleniny (mrkev, cibule, hrášek) měl méně.« Měl světlejší barvu, čerstvý vzhled a vyhovující konzistenci. Vůně a chuť byly optimální. Obsah a kvalita pevného podílu vyhovovaly.

    Nejlepší Tesco Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 2.

    Velmi dobrý - K-Classic Bramborový salát (známka 2,4)

    Salát, který měl »více majonézy« a »málo hrášku, mrkve a okurek«. Měl »dobrou chuť« a pevný podíl nakrájený »na drobné kousky«. Barva byla světlá, vzhled čerstvý a konzistence vyhovovala – byla hutnější. Vůně byla výrazněji kyselá, ale byla optimální stejně jako chuť. Byl nevýrazně kořeněný a tučnější.

    .
    Autor: Dan Černovský

  • 3.

    »Více kořeněný« Boneco Bramborový salát (známka 2,6)

    Salát měl »vyhovující poměr mrkve, okurek, hrášku, cibule a brambor«. Byl »více kořeněný a kyselejší«. Spotřebitelé postrádali »kousky vařeného vejce«. Měl »příjemnou chuť« a čerstvý vzhled, byl světlejší a řidší. Vůně vyhovovala a chuť byla optimální. Měl optimální kvalitu a obsah pevného podílu.

    .
    Autor: Dan Černovský

  • 4.

    »Nakyslý« Gurmán klub Bramborový salát (známka 2,9)

    Salát měl »výrazněji nakyslou chuť«, řídkou konzistenci a světlou barvu. Vzhled byl spíš čerstvý a v salátu »převažovala spíš majonéza«. Podle spotřebitelů obsahoval »malé množství hrášku« a chyběly v něm »cibule a vařená vejce«. Vůně a chuť byly optimální. Obsah a kvalita pevného podílu vyhovovaly.

    »Nakyslý« Gurmán klub Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 5.

    »Kyselejší« Aro Bramborový salát (známka 2,9)

    Podle spotřebitelů byl »světlejší«, »kyselejší «, měl »tužší brambory« a »hodně majonézy«. Vůně a chuť byly příjemné, vzhled byl čerstvý a konzistence řidší. Obsah i kvalita pevného podílu vyhovovaly. Měl cizí, netypickou vůni.

    »Kyselejší« Aro Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 6.

    »Řídký« Clever Bramborový salát (známka 3,0)

    Obsahoval »hodně majonézy« a měl »řídkou konzistenci«. Převažovala u něj »bramborová chuť«, »zelenina byla nakrájená na různě velké, nepravidelné kousky«. Vzhledově »vypadal hezky a čerstvě «, byl světlejší, měl nevýraznou vůni a výraznější kyselou chuť. Obsah a kvalita pevného podílu vyhovovaly.

    Řídký« Clever Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 7.

    Nejtučnější Česká chuť Bramborový salát (známka 3,0)

    Podle spotřebitelů obsahoval salát »hodně majonézy«, měl »málo zeleniny – převažovaly jen brambory a okurky« a »mrkve měl pomálu«. Byl »přiměřeně opepřený« a »kyselejší«. Měl typickou barvu, spíš čerstvý vzhled a vyhovující konzistenci. Vůně a chuť byly optimální. Salát byl nejtučnější a měl cizí, netypickou chuť.

    Nejtučnější Česká chuť Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 8.

    »Tužší« Lahůdky Palma Salát bramborový (známka 3,0)

    Salát měl »tužší zeleninu«, jejíž podíl spotřebitelům vyhovoval. Obsahoval dokonce i »trochu šunky«. Spotřebitelé poznamenali, že v něm »chybí vařená vejce a cibule«. Salát byl kyselejší ve vůni i v chuti. Měl světlejší barvu, spíš čerstvý a vyhovující vzhled. Byl nasládlý a nejméně slaný.

    »Tužší« Lahůdky Palma Salát bramborový
    Autor: Daniel Černovský

  • 9.

    »Nasládlý« Papei Bramborový salát (známka 3,0)

    Měl »příjemnou bramborovou vůni«, »příjemnou a nasládlou chuť« a »výbornou konzistenci«. Hodnotitelům ale v salátu »chybělo vejce«. Barva byla typická, vzhled byl spíš čerstvý. Pevný podíl byl ale nejměkčí. Salát byl velmi málo kořeněný, nejméně ze všech a byl i nejméně kyselý. Tučný byl tak akorát.

    »Nasládlý« Papei Bramborový salát
    Autor: Daniel Černovský

  • 10.

    »Chuťově nevyvážený« Karlova Koruna Salát bramborový (známka 3,1)

    Podle laických hodnotitelů salát »lépe vypadal, než chutnal«. Byl »chuťově nevyvážený « a zanechával v ústech »zvláštní pachuť «. Měl světlejší barvu a čerstvý vzhled a řídkou až vodnatou konzistenci. Vůní vyhovoval, v chuti byl netypický. Obsahem pevných podílů, které byly tužší, vyhovoval.

    »Chuťově nevyvážený« Karlova Koruna Salát bramborový
    Autor: Daniel Černovský

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

krtek.: takhle je to bohuzel se všim , pokud má výrobce udělat něco , co vydrží minimálně 14 dní , tak se bohužel chemii nevyhne. Druhá věc je když nahradí suroviny jen chemíí viz výrobci zmrzlin , to se člověk diví že jsou schopní chut oříšků nahradit 22 chem. sloučeninami

(21. 12. 2018 10:12)

Robert ebek: To nemá se salátem nic společného! To jsou všechno chemické blitky! Ostuda že děláte recenzí na odpad! Kdyby jste udělali recenzí žen a hospodyněk z krajů,aby lidé věděli kde hospodyňky dělají jaké saláty.To by byla bašta a kulinářské umění!

(21. 12. 2018 09:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy