Pokusy o výrobu instantní kávy se objevovaly už koncem 18. století ve Velké Británii. Snahy pak pokračovaly i na přelomu 19. a 20. století. První úspěšnou techniku, tedy stabilní výrobu rozpustného prášku, představil roku 1901 japonský chemik Satori Kato, který tuto metodu používal u výroby instantního čaje.

Kolem roku 1910 získal patent na výrobu instantní kávy George C. L. Washington (s americkým prezidentem Washingtonem neměl nic společného, jen příjmení – pozn. red.), a odstartoval tak masovou výrobu. Rozpustná káva se uplatnila především u vojáků na frontě během 1. světové války.

Chuť instantní kávy pak kolem roku 1938 pozvedla značka Nescafé, která se velmi rychle stala oblíbenou, a v některých zemích dokonce synonymem pro rozpustnou kávu. Kávový extrakt se během dehydratace míchal se sacharidy a výsledný výrobek byl na hony vzdálený dnešní podobě.

VIDEO: I ranní káva může být uměním. Jak na to?

Video
Video se připravuje ...

Jak do cappuccina nakreslit rozetu technikou latte art? Brigita Zemen

Během 2. světové války se stala rozpustná káva »miláčkem« amerických vojáků. Až v polovině 20. století byl proces vysoušení natolik zdokonalený, že se do kávového extraktu přestaly přimíchávat sacharidy, díky objevu z roku 1963 se začala vyrábět i vysoušením mražením.

V těchto letech ve Spojených státech zažívala instantní káva také největší boom. A oblíbená je i v současnosti. Víc než polovina milovníků kávy ve světě dává přednost právě instantnímu prášku zalitému horkou vodou.

Fotogalerie
9 fotografií