A bylo se nač koukat. Architekt a scénograf Šimon Caban (45) si dal záležet.

Fotogalerie
3 fotografie

"Nejdůležitější bylo, aby všechno vypadalo opticky velké," sdělil. "Tohle studio je totiž nejmenší a nejnižší na celých Kavčích horách."

První přípravy na výstavbu začaly již v únoru. "Šlo o složitou věc, proto jsem musel absolvovat plno jednání," sdělil Caban, jenž vytvářel už olympijská studia při hrách v Aténách a Turíně. Na letošních přípravách spolupracoval zejména s vedoucím sportovní redakce Otakarem Černým a šéfkomentátorem Robertem Zárubou.

Architekt měl v hlavě několik variant. Nakonec ale vyšel z manuálu, který do Prahy zaslali přímo organizátoři z Číny. Právě tamní symboly se ve studiu objeví. Dekorace je zhotovena převážně z plexiskla a vyráběla se přímo na Kavčích horách.

"To byla velká výhoda. Dílny tady fungují perfektně. Navíc materiál není drahý, takže vyjde určitě levněji než organizátory pořádání olympiády," žertoval Caban. Jeho záměrem bylo, aby studio bylo co nejoriginálnější. Zajímavě působí zejména osvětlení. To se bude měnit.

"Jiný charakter bude mít ve dne a jiný v noci." Výstavba Studia Peking trvala krátce. "Začali jsme v pondělí a skončili ve středu," dodal architekt a občasný herec, jehož jste mohli vidět ve filmu Kouř, kde ztvárnil roli diskžokeje Arnoštka.


Olympiáda z Prahy - Kamery v garáži

Místnost velká jako garáž, všude spousty kabelů, techniky a dokonce i štafle. Tak vypadá zákulisí nového olympijského studia. Televizní divák tahle zákoutí neuvidí. Díky třem kamerám spatří jen dílo architekta Šimona Cabana - efektně nasvícená kila plexiskla, čtyři obrazovky a pět židlí. Na nich budou kromě hlavních moderátorů i jejich hosté a zprávaři olympijských souhrnů. Na televizním olympijském vysílání se v Praze podílí kolektiv osmdesáti lidí.