Někdo má o Vánocích rád tradiční rybu nebo smažený řízek a bramborový salát. Ti, kteří uvítají změnu, nabízíme jako tip šťavnatou krůtu. Je to skutečná delikatesa! Potřebujete (pro 8 osob): 1 krůtu (3,5 kg) 3 lžíce oleje sůl mletý pepř náplň: drůbeží játra 1 lžíci másla 80 g šunky 40 g bílého chleba svazek petrželové natě 1 cibuli 1 šálek zeleninového vývaru Doba přípravy: 30 minut Doba pečení: cca 2 hodiny
Kaštanová náplň 2-3 žemle nakrájejte na kousky, zalijte trochou teplého mléka a umelte. Vymíchejte se solí 1 lžíci másla, přidejte 3 žloutky, mletý pepř, špetku muškátového oříšku a 200 g vařených umletých kaštanů, na závěr přidejte sníh ze 3 bílků. Mandlová náplň - spařte 100 g mandlí, oloupejte je a rozmixujte. Smíchejte s nakrájenými žemlemi namočenými v troše teplého mléka. Nakrájejte nadrobno 1 cibuli, osmahněte ji na másle a přidejte ke směsi. Osolte, opepřete a smíchejte se 2–3 žloutky a se sněhem vyšlehaným dotuha. Na závěr vmíchejte asi 1 lžíci nasekané petrželové natě.
Tipy na tip-top krůtu "Kluci v akci" doporučují: Pokud je to možné, použijte krůtu čerstvou, jestliže máte krůtu mraženou, rozmrazujte ji pomalu (tedy rozhodně ne s pomocí teplé vody!). Před pečením je dobré krůtu prošpikovat slaninou nebo špekem, a to zejména v prsní části. Krůtu řádně prosolte a ze všech stran ji potřete změklým máslem. Vložte do trouby a zapečte na 200 °C asi 20 minut, poté ztlumte teplotu na 150 °C a pečte další asi 2-3 hodiny (podle velikosti krůty). Po hodině pečení vyberte z pekáče většinu šťávy, kterou dále používejte při potírání pečínky. Pokud máte chuť pokrm zpestřit, můžete do šťávy po upečení přidat například koňak, a šťávu zjemnit máslem. Určitě nezahušťujte moukou, jen máslem!





