Malý Ríša se projevuje jako typický autista, ač je rozjařený, nic kolem sebe nevnímá. „Umí o sobě dát náležitě vědět, nedokáže se však přizpůsobit ničemu, žádným novým věcem. Ríša nevnímá lidi, děti, zvířata… Nic živého,“ vysvětluje maminka Simona Kolářová z Dříteně na Českobudějovicku.

Chlapec odmítá i to nejkrásnější, co rodiče s dětmi zažívají, chvíli, kdy se k sobě přitulí. Paní Simona popisuje, že se její klučina mazlí jen s neživými věcmi a vše potřebuje mít na milimetr přesně. Prostě daný řád. „Jsou to klasické záležitosti spojené s autismem,“ říká maminka, která našla pomoc v organizaci Autis Centrum, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás po celý únor.

„Sourozence Ríša nemá. Další dítě bych už nezvládla,“ říká paní Simona.
Autor: Martin Pekárek

Ve dvou letech

Že není jejich syn v pořádku, začali rodiče pozorovat ve dvou letech. Než se dozvěděli, co Ríšu trápí, podstoupili s ním řadu vyšetření. Neurolog nakonec zjistil, že jde o epileptika, navíc s autismem. „Měl v hlavě nádor, který mu ve dvou a půl letech vyoperovali. Epilepsie zmizela, ale autismus mu zůstal,“ popisuje maminka.

Zvyká si na cizí lidi

Ríša se s maminkou a tatínkem nedávno přestěhoval do nového domku. V paneláku, kde dosud rodina bydlela, by to bylo v pozdější době složité. „Teď je ještě malý špunt, tak ty cizí lidi moc nevnímal,“ říká Simona o hyperaktivním synovi. V budoucnu by ale mohl být kvůli jeho puntičkářství, se kterým nelze hnout, problém. Stačilo by, kdyby se na chodbě objevil soused, kterého tam nečekal, pravidelně nepotkával, přistoupil někdo do výtahu…

V zázemí organizace Autis Centrum v Českých Budějovicích si nyní postupně zvyká na cizí prostředí a cizí lidi. „Měl by tu pochopit, že neexistuje pouze táta a máma, že to není celý jeho svět a že existují i jiné autority nebo jiné děti,“ říká paní Simona.

Na péči už nejsou sami

Aby nebyla paní Simona na složitou 24hodinovou péči s manželem sama, hledala pomoc, kde se dalo. Před rokem objevila Autis Centrum. „Chodíme sem třikrát týdně třeba na muzikohrátky nebo pohybové aktivity a využíváme ranou péči,“ říká Ríšova maminka. Zásadní je pak pro ni psychická podpora. „Máme s dalšími rodiči společné setkávání a to nám dost pomáhá,“ vysvětluje a dodává, že s péčí o syna jim v centru pomáhá také psychoterapeut.

Co je PAS?

Je to porucha vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrozenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že dítě se chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Má potíže v komunikaci, nedokáže adekvátně reagovat na běžné situace. Na druhou stranu, v některých oblastech mohou lidé s autismem výrazně převyšovat ostatní, třeba v matematice, jazycích nebo umění.

Co organizace nabízí?  

Sociálně-aktivizační služba

Cílem aktivit a služeb je zapojení do kolektivu, možnost navázat nová přátelství, zažít a naučit se něco nového nebo rozvíjet dovednosti. Jde například o sportovní a pohybové aktivity, dále výtvarné a keramické, muzikohrátky, pracovní a terapeutické dílny, relaxaci na harmonizačním lůžku nebo nácviky sociálních dovedností. Organizace má k dispozici svého psychoterapeuta jak pro rodiče, tak i pro klienty.

Děti s poruchou autistického spektra se potkávají v Autis Centru.
Autor: Autis centrum

 Raná péče

Máte obavu, že s vaším dítětem není něco v pořádku? Bylo u něj vysloveno podezření na autismus nebo již máte zprávu od lékaře a víte, že je dítě autismem znevýhodněno? Včasný nástup odborné péče může pomoci k lepšímu startu do života a zmírnit dopady poruchy na vývoj dítěte.  

Odlehčovací víkendové pobyty

Pokud pečujete o dítě nebo dospělého s autismem a potřebujte si přes víkend odpočinout a načerpat nové síly nebo si něco důležitého zařídit, pak je tato služba pro vás. Tým odlehčovací služby převezme péči, kterou přizpůsobí individuálním potřebám klienta.  

Letní příměstské tábory

Zařídit program pro děti na prázdniny je náročné pro zaměstnané rodiče zdravých dětí, a což teprve pro ty pečující celoročně o potomka s autismem. Autis Centrum připravuje pro děti s autismem příměstské tábory. Většina dětí má svého asistenta, aby tábor úspěšně zvládly a aby byly respektovány jejich individuální potřeby. Náplní jsou pohybové aktivity, výtvarné činnosti, výlety, procházky, soutěže, návštěva kina, zoo a mnoho dalšího.

Pomoci můžete i vy!

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi osm milionů korun. Část pokryjí dotace a část dárci. Aby mohla své služby zdokonalovat nebo pomoci více lidem, potřebuje každou korunu. Váš dar pomůže mimo jiné vybavit týdenní stacionář pro dospívající děti s autismem speciálními pomůckami, například na muzikoterapii. Možnosti přispění najdete na www.autiscentrum.cz

Kontakt: Autis Centrum, o. p. s.

Adresa: Plzeňská 2219/44, 370 04 České Budějovice

IČ: 02426374

Telefon: 606 046 118

E-mail: info@autiscentrum.cz

Web: www.autiscentrum.cz

Fotogalerie
6 fotografií