Čilá seniorka zažila všechny naše prezidenty, s T. G. Masarykem se dokonce potkala. Za války protrpěla tři roky v koncentračním táboře. Na dnešku se ji nelíbí, jak si lidé jen stěžují a jsou nespokojení. Ona si však důvod k radosti umí najít. Přestože za ní denně někdo přijde na návštěvu, kvůli koronavirové krizi jí chybí intenzivnější kontakt s lidmi. „Dokázala bych si s vámi vyprávět do večera,“ usmívala se při návštěvě Blesku.

Aby měla jistotu pro případ, že by se jí něco přihodilo, pořídila si tzv. SOS tlačítko od organizace Anděl Strážný, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás po celý leden.

Paní Hana může díky SOS tlačítku bydlet sama. V případě potřeby přivolá speciální krabička pomoc.
Autor: Karel Kopáč

Pády a nehybnost

Speciální krabička, zvaná TIPEC (zkratka tísňové péče), chrání stovky seniorů po celém Česku. „Dokáže detekovat případné pády nebo nás zalarmuje, když se někdo delší dobu nehýbe. Naše dispečerky pak zavolají dotyčnému seniorovi přímo na TIPEC, jestli je v pořádku. Pokud je potřeba, přivolají i sanitku,“ popisuje službu ředitelka Martina Hebelková.

Stále na krku

Jak důležité je takový přístroj mít, si paní Dobešová uvědomila před pár dny. „Spadla jsem a narazila si žebra. Nemohla jsem vstát, tak jsem na zemi ležela několik hodin, než někdo přišel,“ vypráví. Mohl ji přitom zachránit TIPEC, jenže ona ho omylem nechala na posteli. „Teď už ho nesundám z krku. Už si to budu pamatovat. Příště by mohlo jít o život,“ má jasno.

Přežila Terezín, přišla o blízké

Za druhé světové války přišla o část rodiny. „V den 22. narozenin mě s maminkou, tatínkem a manželem odvezli do koncentračního tábora v Terezíně. Ty hrůzy si nikdo neumí představit. Od té doby narozeniny neslavím,“ vypráví žena, která tyranii přežila.  Její láska a otec takové štěstí neměli.

Zachránila ji těžká práce.

„Ještě že jsem se na ni dostala. Ti, kteří šli na transport, už se domů nevrátili,“ říká. Časem se paní Dobešová znovu provdala a měla dceru. Stalo se jí však to nejhorší, co v životě může rodiče potkat. Své jediné dítě přežila. Navštěvovat ji ale pravidelně chodí dvě vnučky a dva pravnuci, kterým je již 12 a 18 let.

SOS tlačítko je velký vynález

Paní Hana Dobešová na TIPEC nedá dopustit. Kromě toho, že má u sebe SOS tlačítko, nabízí organizace Anděl Strážný i další řadu služeb. „Jsem s děvčaty z dispečinku stále ve styku. Volají, jak se mi vede a já jim říkám, že jsem v pořádku. Popovídáme si. Připomínají mi i další důležité věci,“ říká seniorka. „Je to velký vynález. Vůbec jsem netušila, že něco takového může být. Ta technika ve všem pokročila,“ pochvaluje si.

Cílem organizace je: z snížení sociálních, zdravotních a bezpečnostních rizik z zprostředkování pomoci v krizových situacích ohrožujících zdraví nebo život z oddálení odchodu do pobytových zařízení.

Pomoc po celém Česku!

Organizace pomáhá seniorům a jejich rodinám prostřednictvím monitorovacího zařízení s SOS tlačítkem napojeným na dispečink. Díky tomu zajistí okamžitou pomoc školeného personálu v krizových situacích, například při pádu, úrazu, nevolnosti, panické úzkosti a podobně.

Pomoct můžete i vy

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi 20 milionů korun. Část pokryjí dotace, část dárci a část klienti. Aby mohla své služby zdokonalovat, hodí se jí každá koruna. Přispět můžete i vy! 

Kontakt: Anděl Strážný, z. ú.

Adresa: Fügnerovo náměstí 1808/3, 120 00 Praha 2

IČ: 02771527

ID datové schránky: kvjgizd

Bezplatná telefonní linka NONSTOP: 800 603 030

E-mail: poptavka@andelstrazny.eu

Web: www.andelstrazny.eu

Fotogalerie
4 fotografie

Jiří (83) je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežití v Osvětimi.

Video
Video se připravuje ...

Jiří (83) je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežité v Osvětimi Blesk - Nikola Forejtová