O asistenci při pohlavním aktu ji požádal i milenecký pár, oba na invalidním vozíku s různým handicapem. „Mým úkolem bylo jim pomoci při hledání vhodné polohy, aby mohlo dojít ke styku, a pomoci ženě, která měla postižené ruce, aby dovedla přítele k orgasmu rukou. Udělali jsme to tak, že žena dala svou ruku na penis, já položila svou na její a vedla jsem ji... Po orgasmu se k sobě přitulili a já odešla do jiné místnosti,“ popisuje svou zkušenost Tina, která ale ve valné většině pomáhá jednotlivcům.

„Lidé s handicapem touží po objetí a mazlení tak jako každý z nás. Po něm se tělo uvolní vyplaví se hormony štěstí,“ říká Tina a dodává, že sexuální asistentky jsou někdy jedinou osobou, se kterou se mohou postižení o intimitě bavit bez obav.

Kudy k orgasmu

„Poskytneme jim informace, vysvětlíme základní pojmy jako masturbace, pohlavní styk, orgasmus, erekce, ejakulace nebo sexuální zneužívání a bezpečný sex,“ vysvětluje Tina, pro kterou je sexuální asistence zatím jen koníčkem a přivýdělkem, jinak pracuje v sociálním sektoru. Obvykle mívá dva až šest klientů měsíčně a hodina její asistence, v níž se zaměřuje na doteky, mazlení, masáže a masturbaci, stojí 1200 korun. Líbání, orální sex ani pohlavní styk neposkytuje. „Tyto věci chtějí lidé zažít s opravdovou partnerkou, většina klientů je ani nepožaduje.“

Tina pracuje mimo jiné i jako sexuální asistentka. S ohledem na rodinu nechtěla ukázat tvář.
Autor: archiv Blesku

Stud a obavy

Klienty dělí do tří skupin. Do první patří ti, kteří vedli plnohodnotný sexuální život, ale v důsledku nemoci nebo úrazu přišli o partnerku a dlouhodobě se jim nedaří novou najít právě kvůli handicapu.

Dále to jsou lidé, kteří chtějí objevovat a poznávat svoji sexualitu, potřebují v této oblasti poradit a touží po blízkosti opačného pohlaví. S těmi se Tina nejčastěji při osobním setkání mazlí a objímá. „Nejdůležitější je komunikace. Než udělám nějaký pohyb, vysvětluji, co bude následovat. Pro mnoho z nich je sexuální asistent první člověk, který se jejich těla dotýká, kterého vidí nahého. Pocity studu a obavy, jaké to bude, jsou běžné.“

Důležité jsou hranice

V neposlední řadě se na Tinu obracejí rodiče a pečující osoby, se kterými řeší, jak například správně masturbovat, aby si jejich svěřenci neublížili, jak najít vhodnou partnerku, co je to bezpečný sex a sexuální obtěžování. „Je důležité, aby každý člověk dokázal o sexualitě komunikovat a říct, kde jsou jeho hranice nebo co si přeje. Zkoušíme to na modelových situacích, aby dotyční získávali větší sebevědomí.“

Pozor na city

Lidé s postižením jsou citově ovlivnitelnější, proto musí asistent nastavit hranice i v tomto směru. Tina se snaží většímu citovému sblížení zabraňovat tím, že je s klientem v kontaktu maximálně 2 hodiny měsíčně.  „Neustále je nutné je motivovat k tomu, aby si našli partnerku, a opakovat, že nejsem ani kamarádka ani přítelkyně.“

Pokud by k zamilování došlo, musela by asistenci ukončit. Zatím ale takovou situaci řešit nemusela. A ani se jí nestalo, že by ji klient odmítl kvůli vzhledu. Což ale také přisuzuje tomu, že sexuálních asistentek je stále málo a klienti si vybírají spíše podle rozsahu nabízených služeb než podle toho, jak vypadají.

„Ani já jsem kvůli vzhledu klienta nikdy neodmítla. Podle mě je každý člověk krásný, jen tu krásu musíte objevit. Každé nahé tělo je jedinečné a úžasné,“ líčí maminka dvou dětí, které má s dlouholetým partnerem.

Děti nenosí čáp!

„Pokud se chcete zeptat, zda žárlí, tak ne. Máme nastavené hranice a partner je velmi chápavý. Dětem je ještě jedno, co dělám, jsou malé, ale vědí, že učím o lidském těle a že pracuji s lidmi s handicapem. Nicméně už nyní je v oblasti sexuality vzdělávám. Nikdy jsem jim netvrdila, že děti nosí čáp. Takže jim časem řeknu i o sexuální asistenci,“ dodává a přiznává, že kdyby se ocitla v tíživé situaci, i ona sama by si asistenci objednala.

Další zájemci ochotní stát se sexuálním asistentem se s mohou hlásit u organizace Freya.
Autor: scom

„Miluji doteky a neumím si představit, že bych ležela na posteli a nemohla někoho obejmout nebo prožít orgasmus. Právě proto je propagace sexuální asistence tolik potřebná.“ K této činnosti se dostala přes kamaráda v Německu, jenž má handicapovaného syna.

„Dlouho jsem přemýšlela, jak mohu lidem s handicapem pomoci. A sexuální asistence zahrnuje mnohé: od hledání partnera, uspokojování vlastní sexuality až po plánování rodičovství. Byla jsem přesvědčená, že právě v této oblasti mohu lidem pomoci,“ uzavírá své vyprávění.

ŠKOLENÍ SEXUÁLNÍ ASISTENCE

Tina se školila za pomoci organizace Freya, z. s., která stála u zrodu sexuální asistence. Tato organizace zajišťuje mimo jiné i následné vzdělávání sexuálních asistentek/asistentů a dbá na profesionalitu poskytovaných služeb v této oblasti. Pětiměsíční kurz dokončila v únoru 2019.

„Naučila jsem se, jak komunikovat s lidmi s handicapem, jak život s postižením ovlivňuje lidem jejich sexualitu, jakým způsobem zapojit do spolupráce pečující osoby a mnoho dalšího,“ říká Tina, kterou nejčastěji klienti oslovují se zájmem o erotickou masáž, mazlení, objevování erotogenních zón a masturbaci. „Spoustu z nich ale také zajímají erotické pomůcky a tělo ženy.“