Ten se s rodinou o tatínka staral do poslední chvíle. Kleofáš pomáhá lidem, kterým lékaři sdělili krutý verdikt, že je už nemohou vyléčit. Jak taková pomoc probíhá, tomu se Blesk věnuje v projektu Srdce pro vás po celý listopad.

Je to v čudu

Na Kleofáš se před dvěma lety obrátil i Luděk Myler kvůli svému otci. „Pamatuji na den, kdy přijel od doktorů domů celý uplakaný a říkal: Luďku, je to v čudu, už pro mě nemají žádné léky. V tu chvíli jsem si uvědomil, že je konec a že musíme s rodinou najít cestu, jak mu pomoci,“ popisuje pan Luděk, který se sourozenci nechtěl dopustit, aby táta zemřel v nemocnici.

Strach a bolest

Jenže tak snadné to nebylo. „Neměli jsme tolik síly, když jsme ho viděli doma sténat a den ode dne to bylo horší. Pak jsem zavolal do Kleofáše a už první telefonát byl neuvěřitelný. Sešli jsme se a všemu dali pravidla. Vše mělo určitý program, něco se dělo a už jsme jen neseděli nečinně u postele,“ vypráví muž, jehož otci zbýval měsíc života.

„Z Kleofáše k nám jezdili a pomohli ho přenést přes bariéru strachu a bolesti,“ vysvětluje pan Myler. „Každý nemá sílu, aby si nechal umírajícího doma. Oni jsou ale ti, kteří nám v tom pomohli, a my se s ním důstojně rozloučili a měli na něj ty nejhezčí vzpomínky,“ dodává.

Umíral a dcera mu zpívala

Josef Myler zemřel 7. prosince 2017. V ten moment u něj byla jeho dcera. „Volala mi: Luďku, přijď, je to tady. Za chvíli jsem tam byl a to, co jsem zažil, by se v nemocnici nestalo,“ popisuje Luděk Myler.

Táta měl rád písničku Ach, synku, a ségra mu ji zazpívala a držela ho za ruku. Uvědomili jsme si, že smrt je to nejmenší z toho umírání. To, co je předtím, a co potom, to je mnohem silnější,“ pokračuje muž, který se sestrou v noci zavolal do Kleofáše.

Krásné rozloučení

„Řekli nám, co máme dělat. Tátu jsme umyli a oblékli mu pohřební oblek. Dokonce jsem ho oholil a učesal a sestra mu dala do kapsy andílka. Než přijeli z pohřební služby, osm hodin jsme si u něj povídali. Byl to jeden z nejsilnějších zážitků v mém životě,“ líčí pan Myler, který je přesvědčený, že jeho rodinu Kleofáš přivedl do psychické pohody. „Ukázali nám, že smrt může být pro někoho vysvobozením,“ má jasno.

 

Co je domácí hospicová péče?

Pomůže doma v pacientově rodině odborně pečovat o nemocného, který čelí problémům spojeným s nevyléčitelným onemocněním v poslední fázi. 

Je pro pacienty, kterým byla doporučena paliativní léčba v domácím prostředí – ať už po ukončení neúspěšné onkologické léčby nebo při chronickém onemocnění jakéhokoli nenádorového původu. 

Zajišťuje komplexní léčbu od tlumení fyzické bolesti a jiných příznaků provázejících nemoc až po sociální, psychoterapeutickou i duchovní pomoc.

Spolupracuje s praktickými lékaři. 

Je dosažitelná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Nabízí zapůjčení kompenzačních pomůcek pro co největší pohodlí nemocného.

Poskytuje pomoc při péči o zemřelého a provázení pozůstalých po smrti pacienta.

Organizuje setkávání rodin nemocných a pozůstalých.

Chcete pomoci?

Služby poskytované Hospicovou péčí sv. Kleofáše nejsou zatím hrazeny ze zdravotního pojištění. „S pojišťovnami aktuálně jednáme. Máme vícezdrojové financování, například z ministerstva, z kraje, z měst. Podporují nás nadace a organizace nebo soukromí či firemní dárci svými službami či produkty,“ říká ředitelka Irena Kalná.

Sv. Kleofáš potřebuje na každý rok cca čtyři miliony korun. Pomoci můžete i vy! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na číslo účtu 4640464389/0800.

Jak můžete pomoci, najdete i na stránkách www.kleofas.cz.

„Pomocí může být i dobrovolnická činnost,“ doplňuje ředitelka.

Kontakt:

Hospicová péče sv. Kleofáše, o. p. s. Adresa: Svatopluka Čecha 20, Třeboň nebo Husova 156, Jindřichův Hradec Telefon: 739 341 087 E-mail: info@kleofas.cz Web: www.kleofas.cz

VIDEO: Radka Vernerová o projektu dětského hospice Dům pro Julii