Paní Monice v jejích životních potížích pomáhá organizace Respondeo, které se Blesk věnuje celý březen v projektu Srdce pro vás.

Nejprve přišel rozvod a máma čtyř synů zůstala sama. Pak došlo k prodeji domu, kde mají byt. „Nový majitel zvedl nájem, lidé se vystěhovali a přistěhovali se sem nepřizpůsobiví sousedé. A kluci se tady v domě chytili špatné party,“ popisuje. Začaly tak problémy s dvěma nejstaršími syny. Stále nezletilí chlapci skončili nakonec v dětském domově.

„I když chodili k psychologovi a zdálo se to na dobré cestě, nakonec to nepomohlo,“ řekla Kateřina Tománková z Respondea, která má rodinu na starosti. „Nejstarší syn se zamiloval do dívky z problémové rodiny a tři měsíce nechodil do školy,“ hledá příčiny matka dětí.

Chemoterapie

Další problémy se na matku navalily, když přestalo chodit výživné. Úplná krize však přišla s nemocí nejmladšího syna. „Má zhoubný nádor a jezdíme na chemoterapie. Má za sebou třetí cyklus z devíti a ještě mu kolabují ledviny. Já kvůli tomu nemůžu chodit do práce a vlastně nemáme z čeho žít,“ řekla žena, která proto už dvakrát nemohla zaplatit nájem.

V domě stále bydlí, ale dnem i nocí s hrůzou očekává, kdy majitel zaklepe na dveře. „Už mi řekl, že se mám vystěhovat. Ale nemám s dětmi kam jít. Takže je možné, že mě majitel přijde osobně vystěhovat na ulici,“ bojí se žena.

Bydlí v domě hrůzy

I když je Monika Vantrubová Romka, s ostatními romskými sousedy se neztotožňuje. „Chceme bydlet v klidu. Jenže ostatní tu dělají bordel. Třeba desetileté děti tu dělají hluk i o půlnoci. Když je okřiknu, že mám nemocné dítě, které potřebuje klid, vyběhnou na mě jejich rodiče,“ popisuje Monika. Do domu, kde je snad vše kromě jejího bytu rozmlácené, chodí každou chvíli policie.

Bydlení nedostala, protože je Romka

Organizace Respondeo dala ve sbírce dohromady peníze na jeden měsíční nájem. „Jenže paní má problém nějaký byt sehnat, protože je Romka. Ale je to kvůli předsudkům. Stačí se podívat na její současný byt, který si sama dala dohromady, aby v něm mohla spokojeně žít. Naše organizace by se za ni zaručila,“ řekla Kateřina Tománková z Respondea, které rodině pomáhá prostřednictvím farní charity s potravinami či hygienickými potřebami.

Jak získat dlužné výživné?

Nadějí pro Moniku Vantrubovou je projekt vasevyzivne.cz, kterému se Srdce pro vás věnovalo celý leden. Díky němu by mohla vymoci dlužné výživné, a získat tak peníze na kauci při stěhování do nového bytu.

Komu Respondeo pomáhá?

Organizace Respondeo z Nymburka už 15 let bezplatně pomáhá různými způsoby. Prvním je občanská poradna, kam si každý může přijít pro právní radu zdarma, další směřuje k obětem domácího násilí a třetím pilířem je pomoc rodinám s dětmi. Ročně pomůže asi třinácti stovkám klientů na Nymbursku, Mladoboleslavsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku a na Praze-východ.

Chcete přispět?

Pomoci můžete prostřednictvím portálu www.darujme.cz nebo přímo na sbírkový účet 255607955/0300 nebo i osobně v některé z poboček na www.respondeo.cz

Kontakt:

Respondeo, z. s.
Adresa: Náměstí Přemyslovců 14/11
288 02 Nymburk
IČ: 26631628
E-mail: info@respondeo.cz
Web: www.respondeo.cz
Telefon: 737 104 928

Koho představujeme?

Blesk Srdce pro vás spolupracuje jen s prověřenými organizacemi. S jejich výběrem pomáhá Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO ČR).
Jste veřejně prospěšná nezisková organizace? Přihlaste se na www.avpo.cz! Přednostně pak zveřejňujeme ty, které disponují Značkou spolehlivosti a s tím souvisejícím označením Spolehlivá veřejně prospěšná organizace. To je totiž zárukou, že nezisková organizace efektivně naplňuje své deklarované poslání a řádně hospodaří se svěřenými prostředky. Více informací na www.znackaspolehlivosti.cz