Volejbalistky Olomouce vyjely na zimní soustředění nabírat síly na další zápolení v extralize. „Před vánočními svátky byla Alena naprosto v pořádku a ve vynikající kondici. Tak, jako celou podzimní část sezóny,“ řekl včera Blesku mluvčí olomouckého volejbalového oddílu Adam Fritcher.

Problémy začaly u dýchání

Jenže o pár dní později bylo všechno jinak! Talentovaná hráčka si začala stěžovat na špatné dýchání. „První náznak, že něco není v pořádku, přišel sedmadvacátého prosince. Byli jsme na běžkách a stěžovala si, že se jí špatně dýchá. Poslali jsme ji do autobusu, soustředění ani nedokončila,“ dodal Fritcher.

Myslela, že jde o virózu

Honková ulehla do postele s domněním, že se jedná o virózu. Ale po novém roce se stav Ály či Ališ, jak jí spoluhráčky říkaly, zhoršil. V pátek jí doma v Broumovicích selhaly životní funkce. V sobotu zemřela, nebylo jí ani 23 let. Narozeniny by oslavila 1. února.

Fotogalerie
1 fotografie

Lékaři už nemohli pomoci

„Už při cestě posádky na místo nás příbuzní informovali, že upadla do bezvědomí a nejeví známky života. Podle pokynů operátorky příbuzní do našeho příjezdu poskytovali první pomoc,“ popsal boj o život mluvčí záchranky moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Bohužel, na všechno bylo pozdě. „Při příjezdu lékaře nejevila známky života. Posádka zahájila rozšířenou resuscitaci, ale obnovit životní funkce se nedařilo. Napojenou na přístroje jsme pak pacientku převezli na ARO opavské nemocnice,“ doplnil Humpl. V sobotu nadobro odešla…

Profil Aleny Honkové

Ája či Ališ Honková se narodila 1. února 1990 v Brumovicích na Opavsku. Před příchodem do Olomouce hrála volejbal ve VK Kylešovice. Byla juniorskou reprezentantkou ČR. V Olomouci působila s výškou 196 centimetrů na postu blokařky. Jejím sportovním vzorem byl Martin Lébl, koníčkem jí byla jízda na kole. Z jídel nejvíce milovala těstoviny, z nápojů Ondrášovku. Její nejoblíbenější knihou byla „Sex k lásce nepatří“ Luďka Stínila, z filmů milovala Pelíšky, trilogii Slunce, seno.. a Dědictví aneb Kurvahošigutentag. Kapelou jejího srdce byla slovenská skupina Elán.