Do ankety na Blesk.cz se zapojilo 43 514 hlasujících, což je opravdu reprezentativní vzorek. Z této masy, která měla na vybranou mezi deseti sportovci, zvolila třetina čtenářů právě dvojnásobnou olympijskou vítězku.

Zlatá mamka

Triumf Špotákové tak byl stejně suverénní jako její obhajoba zlata na Hrách v Londýně.

U čtenářů si oštěpařka možná »šplhla« i tím, že před měsícem oznámila, že čeká miminko. I přes těhotenství je však právě na soustředění na Kanárských ostrovech, a tak nebylo možné získat její reakci.

Překvapení

Zatímco první místo není překvapením, v případě druhé a třetí příčky čtenáři mírně šokovali. V olympijské sezoně totiž u nich získal stříbro hokejista Jaromír Jágr, který v době výluky NHL rozzářil extraligové stadiony.

Pomyslný bronz pak získaly stříbrné tenistky z Londýna Hlaváčková s Hradeckou. Ty měly lví podíl nejen na popularizaci českých holínek na Hrách, ale byly i členkami vítězného fedcupového týmu.

To, kdo vyhraje anketu Sportovec roku u novinářů, bude jasné přesně za týden. I zde je největší favoritkou Špotáková. Dá se však čekat, že další tři olympijští šampioni Knapková, Svoboda a Kulhavý budou více v popředí.

Tři nejlepší:

1. Barbora Špotáková   33 %

atletika

Před olympiádou čelila obrovskému tlaku, kvůli kterému se před všemi schovávala. Přesto obhajobu zvládla na výbornou.

2. Jaromír Jágr   20 %

hokej

Ve čtyřiceti letech válí jako za mlada. Přesun legendy do Dallasu zatím zabránila výluka NHL, a tak baví české fanoušky.

3. Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká   13 %

tenis

Mají za sebou supersezonu. Kromě olympijského stříbra si duo H+H zahrálo finále Wimbledonu, US Open i Turnaje mistryň.