„V pátek se na gól už chystáme,“ žertuje manažer Vladimír Šmicer. Vtip je v tom, že o gólu mluví v jednotném čísle. Dobře ví, že i za výhru 1:0 může být nakonec výběr kouče Bílka rád.

Proč Češi o týmu, který je na světovém žebříčku FIFA až na 153. místě (Češi jsou 22.), mluví snad až s přehnaným respektem? Proč nehlásí, že hosty rozcupují?

„Dát Maltě gól je hodně složité. Brzy to poznají i ostatní týmy,“ prohlásil vůdce Italů Cesare Prandelli poté, co Maltu porazil 2:0. Druhý gól padl až v nastaveném čase. „Dokázali, že nás nečeká snadný soupeř,“ doplnil Prandelliho Čech Michal Bílek.

Pod italským vedením

Malťany vede Ital Pietro Ghedin (59). Díky tomu, že skoro všichni hrají maltskou ligu, dvakrát týdně spolu reprezentanti trénují. Jsou tedy sehraní jako klub. Na zápasy se tým doplní jen o pár legionářů, konkrétně na Česko jsou ve výběru tři – brankář Hogg z kyperského Paralimini, obránce Agius z italské třetiligové Latiny a útočník Schembri z kyperské Omonie.

Čech: Bránit a běhat umí už každý

„Bránit a běhat umí už každý, navíc mají zkušeného trenéra. Dokud jim nedáme první gól, který by mohl ztlumit jejich nadšení, bude to velmi těžké,“ odhaduje brankář Petr Čech.

Jsme u české bolesti – tým už 378 minut neskóroval. Ke všemu Ghedin nabádá svou jedenáctku, aby neotevírala obranu, ani když prohrává. „Četl jsem před zápasem v Itálii prognózy, že dostaneme nadílku. To se nestalo, jsem na tým pyšný,“ povídal po prohře 0:2 v Modeně. Mimochodem, žádné fotbalové hody to nebyly: Italové trefili bránu čtyřikrát, soupeř jednou.

Fotogalerie
5 fotografií

Jiráček přiznává: Jsme nervózní

Posledním fotbalistou, který fanouškům české reprezentace udělal gólovou radost, je záložník Petr Jiráček (26). Dal gól na EURO Polsku a od té doby se spoluhráči čeká... Mizerná bilance přitom český výběr štve. Proti Maltě se to prý musí povést.

„Každá třetí otázka směřuje na naši střeleckou potenci. Vždyť my to víme, že musíme dát gól,“ povídá Jiráček.

Fanoušci jsou naštvaní a konečně chtějí góly.

„My tu atmosféru cítíme. Na EURO byla dobrá nálada, ale pak jsme si to zkazili. A ten zápas s Finskem nám moc nepřidal.“

Asi se to špatně poslouchá, že?

„Sami jsme z toho nervózní a není příjemný, když se nám to předhazuje. Víme to a chceme to zlomit.“

Proti Maltě asi každý fanda čeká, že to bude za deset minut 3:0. Je to ideální soupeř?

„Z tohoto pohledu je to nevděčný soupeř. Stačí připomenout zápas v Itálii, která dala Maltě gól na 2:0 až v nastavení. Ale i my musíme vyhrát...“