Stejně jako Ye Shiwen z Číny, tak východoněmecká Petra Schneider ohromila svět když vyhrála 400 metrů volným způsobem na Olympijských hrách v Moskvě v roce 1980. Schneiderová tehdy vyprodukovala takový výkon s tak úžasnou silou, že před konkurenty vypadala jako nesmrtelná.

V sobotu večer se šestnáctiletá čínská plavkyně zdála stejně nenápadná jako tehdy Schneiderová. Stejně jako v sobotu, tak i v roce 1980 po triumfu Schneiderové se trenéři z celého světa ptali, jak je možné, že jsou o tolik mladší plavkyně tak silné a rychlé.

Petra Schniderová si prošla výcvikovým táborem a dodnes má vážné zdravotní problémy
Autor: iSport.cz

Poté co Schneiderová byla zvolena jako vítěz, byla odstraněna ze školy a byla umístěna do výcvikového tábora, kde místo jmen používali čísla. Schneiderová měla 137. Pokud chtěla zvýšit svůj příjem kyslíku byla nucena plavat hodinu po hodině ve vakuovém bazénu, který sál vzduch z okolní prostředí. Nejedla nic jiného než bohatou stravu na bílkoviny a samozřejmě jí i přes její odpor byly aplikovány injekce se steroidy. Jejich časté užívání si v jejích 30 letech vybralo svou daň. "Byly jsme naprogramování abychom získali zlato," řekla Schneiderová.

Je Ye Shiwen stejně naprogramovaná? Každý kdo viděl její výkon musí minimálně zapochybovat  oregulérnosti tohoto závodu. Kdo viděl, jak lehce plave, jako by se vznášela nad vodou. Jako kosatka s bílou čepicí a černými plavkami, kterými velrybu skutečně připomínala.

Mnozí se ptají, je čínská závodnice opravdu žena?
Autor: EPA, Reuters

Ye Shiwen má stejnou mužskou postavu jako tehdy Schneiderová, má také neskutečné široká ramena, velká, kulatá stehna. Její konkurentka Rebeca Adlington je také silná žena, ale pořád vypadá žensky ne jako polomuž.

Nedávná čínská historie pamatuje, že se u některých závodníků prokázalo, dvojí pohlaví - hermafrodit. Může to být jedna z příčin úspěchů? Možná. Kvatna úspěšných čínských sportovců ukazují na jinou příčinu... Neuvěřitelně tvrdý dril na pokraji mučení... Snímky dětí, na kterých klečí trenéři, aby jejich tělo udělali to nejpružnější, slzy bolesti, otevřené puchýře na rukách, jsou toho důkazem. Z těch fotografií mrazí... Na konci této cesty je vytoužená zlatá medaile. Stojí to za to?

Mučírny dětí

Začalo to v 80. letech, kdy se Čína rozhodla ukončit celonárodní ponížení v atletice a plavání. Čínský komunistický režim rozhodl, že generace budoucích šampionů bude odebrána z klasických základních škol a musí se zdokonalovat ve speciálních výcvikových táborech.

Za tímto účelem měli učitelé nařízeno kontrolovat své žáky, zda vykazují vyjímečné vrozené sportovní schopnosti, hlásit je regionálnímu trenérovi. Pokud děti byly vybrány, umístili je do jedné z 3000 škol, které vznikly pro naplnění zlatých ambicí.

Plavkyní z atletky

Ye Shiwen byla původně vybrána ke kariéře atletky, protože měla neobyčejné velké ruce, mužnou postavu a dlouhé končetiny. Putovala do Chen Jingluin do sportovní školy, kde rozhodli, že by se nejlépe hodila do vody. Poté co vyhrála v 11 letech první juniorský šampionát, nebylo sporu o tom, že by z ní mohla být nadějná plavkyně...

Svědectví o tom, jak to v takových školách funguje, přinesl mimo jiné Sir Mathew Pinset, olympijský vítěz ve veslování. "Děti jsou příliš mladé na takovéto zacházení, jsou z domova od rodičů a navíc ubytování v takovýchto zařízeních. Děti tu pláčou a dožadují se rodičů," prohlásill muž, který něco ví o tlačení lidských sil za hranice možností.

Mezinárodní olympijský výbor slíbil, že tato tvrzení prozkoumá, ale už sedm let neexistuje žádný důkaz o tom, že by se něco změnilo.

Do výcvikového programu vedle nadměrného fyzického drilu dále patří virtuální vymývání mozků, který je dalším rysem státního sportovního projektu, jehož pravidla se učí žáci nazpaměť. Dále je jim údajně do hlavy vtloukáno, že jejich posláním v životě je porazit Američany, všechny přemoci a být na stupních vítězů.

Schniderová dodnes lituje

A co se stalo s hrdinkou Olympijských her z roku 1980 Petrou Schneiderovou? Údajné trpí ztuhnutím svalů, která jí dovolila přivést na svět její jediné dítě a navíc císařským řezem, má také nepravidelný srdeční tep, vysoké hladiny cholesterolu a neustálé bolesti zad.

"Dala bych cokoliv, dokonce bych i vyměnila zlatou medaili za to, abych mohla vypadat ženštěji," řekla kdysi Schneiderová.

Toto je cena sportovce číslo 137, která za svoji chvilku slávy neslavně zaplatila. Jen doufejme, že stejně neskončí Ye Shiwen nebo některé další sportovkyně...

Šokující video z mučírny dětí...

Fotogalerie
11 fotografií