Milanův život před šesti lety vzhůru nohama obrátila vážná nehoda při dovolené v italských Alpách. „Při sjezdu na horském kole jsem neodhadl své schopnosti. Nezvládl jsem řízení a přes řídítka přeletěl na hlavu,“ vysvětlil. Verdikt lékařů čekal aktivního sportovce, jenž provozoval zavedenou firmu na rekonstrukci bytů, v nemocnici.

„Probudil jsem se po operaci. Když jsem otevřel oči, došlo mi, co se stalo. Dokázal jsem hýbat jen hlavou. Diagnostikovali mi zlomeninu 6. a 7. krčního obratle. Znamenalo to omezenou hybnost od krku dolů,“ popsal.

Splnil si sen

Ze dne na den se musel přizpůsobit realitě života na invalidním vozíčku. Vyrovnal se s ní i díky fotografii. „Už dříve jsem se o focení zajímal. Začal jsem víc studovat, navštěvovat kurzy a hodně fotit,“ sdělil Milan. Píle přinesla ovoce. Poslední dva roky vystavuje a focením si přivydělává.

„Nafotil jsem už tisíce fotek, dokumentární fotky, akty, portréty i stylizované obrazy. V uplynulém roce jsem fotil dokumentární fotografie k výroční zprávě nadace ČEZ. Své služby nabízím za honorář anebo jako revanš lidem, kteří mi přispějí například na asistentky. Bez jejich pomoci bych si focení dokázal představit jen stěží,“ uzavřel.

Focení má těžší

Protože úraz upoutal Milana na invalidní vozík a horní končetiny ovládá jen velmi těžce, je pro něj pořizování náročných uměleckých fotografií fyzickou výzvou. „Od krku dolů nic necítím a ruce mi fungují asi z dvaceti procent. Když potřebuji manipulovat s něčím v ateliéru, využívám k tomu asistentky. Foťák ovládám přes displej dotykově, speciálním perem. Na objektivu mám kamerové kroužky, aby pro mne ovládání bylo snadnější. Počítač pro editaci fotek ovládám ergonomickým trackballem,“ popsal.

V tvůrčí činnosti Milanovi nezabránil vážný hendikep. Foťák ovládá speciálním trackballem.
Autor: Tonda Tran

Už tři výstavy

Svá díla Milan Roubal už dva roky vystavuje. „Výstavy zatím proběhly dvě. V Liberci a v Praze OC Černý most jsem představil dokumentární projekt Symbióza, zaměřující se na křehký a důvěrný vztah zdravotně postižených a jejich asistentů. V současnosti probíhá prodejní expozice mých černobílých aktů v Café Moabit v Praze,“ pochlubil se.

Erotika s příběhem

Milan se v ateliéru zaměřuje převážně na šerosvity s lehce lechtivou tématikou a hloubkou příběhu. „Fotografie by vždy kromě nahoty měla přinést i něco hlubšího, umělecký prožitek, nějaké zamyšlení,“ poznamenal.

Fotí akty s nádechem erotiky.
Autor: Milan Roubal

Víte že...

Příběh Milana Roubala můžete zhlédnout i v archivu České televize v pořadu Klíč, jenž byl uveřejněn 11. ledna 2023? Nebo že je i na sítích? Snímky Milana Roubala si můžete prohlédnout na internetových stránkách.

Fotogalerie
19 fotografií