Jak se stane, že se magistrátní úředník, neboli - jak sám Martin říká - „kancelářská krysa“ rozhodne otevřít sociální podnik? Musí se sejít několik okolností, velké srdce a hlavně odhodlání. Martina k problematice hendikepovaných lidí přivedl život sám. V Liberci totiž vyrůstal vedle staršího bratra, který má kombinovanou vadu.

Chuť pomáhat

„S bráchou jsme měli vždycky skvělý vztah, od mala jsme spolu sportovali a vyváděli různé blbosti jako každí jiní bráchové. Vždy mi vadily reakce okolí, že lidé s hendikepem mají specifické potřeby. Přitom potřebují to, co všichni ostatní. Vzdělávat se, pracovat, mít kamarády a partnery, zkrátka vést normální život,“ vysvětluje Ballaty.

Tato životní zkušenost ho přivedla ke studiu resocializační pedagogiky a v rámci praxe pracoval v různých stacionářích, aby nakonec zakotvil na pražském magistrátu na odboru evropských fondů jako projektový manažer pro oblast sociální inkluze. „Byl jsem klasická kancelářská krysa,“ říká. Práce ho ale nenaplňovala tak, jak by si představoval, a tak s manželkou na tři čtvrtě roku odcestovali do Austrálie. „Chtěli jsme si utřídit myšlenky a rozhodnout se, co dál.“

Místo burgrů koblížky

A právě v Austrálii se díky řecké komunitě seznámil se sladkým street foodem – smaženými koblížky. „Tehdy mě napadlo, že bych mohl propojit pomoc lidem s postižením a gastronomii. Od začátku jsem chtěl food truck a myšlenka sladkého sortimentu se mi moc líbila. V Čechách to nikdo moc nedělal, na rozdíl třeba od burgrů,“ vysvětluje.

Díky zkušenostem z magistrátního prostředí se Martinovi podařilo získat grant na založení sociálního podniku. „Věděl jsem, že proces schvalování trvá zhruba rok, ten čas jsem se rozhodl využít tak, že nasbírám zkušenosti v gastronomii, ve které jsem nikdy před tím nepracoval,“vysvětluje. A nastoupil do Esky, kde začal pracovat u přípravy jejich legendárního chleba, který získal i michellinské ocenění. „Naučil jsem se tam pracovat s těstem, získal jsem mnoho kontaktů a další výhodou bylo, že jsem mohl koukat pod ruce jak pekařům, tak třeba baristům,“ říká.

Po roce nasávání nových zkušeností byl připraven otevřít sociální podnik – foodtruck GULE, který razí jasné heslo. Hendikep? No a co! My na to máme GULE! V současné době zaměstnává Ballaty sedm lidí. Mimo jiné slečnu Elišku, která se narodila s dětskou mozkovou obrnou, nebo cukrovkáře Zbyňka, kterému s jeho nemocí pomáhá speciální pumpa. O provoz a nové receptury se zase stará Martinův bývalý kolega z Esky Artur.

Food truck přes víkend cestuje po různých food festivalech a dalších akcích napříč celou republikou, přes týden je zaparkovaný u metra Budějovická. A co je v nabídce? Usměvavá stálice týmu Lucka zákazníkům s radostí nabídne tvarohové koblížky doplněné různým sypáním nebo polevou. Nově jsou v nabídce i sušenky neboli cookies, které si tým přejmenoval na gookies. K tomu výběrová káva a limonády. Nechce se vám péct velikonoční beránek? Žádný problém, napište týmu GULE a ten vám s radostí napeče beránky i mazance v prvotřídní kvalitě.

Fotogalerie
7 fotografií