Nevybuchlý minometný protipěchotní granát československé výroby z období druhé světové války Šárka vytáhla z Vltavy u Žofína naproti půjčovně šlapadel. Policie nábřeží uzavřela a výbušninu musel zneškodnit pyrotechnik.

„Munice byla hned u břehu. Nejdřív jsem myslela, že jde o kus zábradlí, kterého taháme na nábřeží spoustu. Kamarád ale pro jistotu zavolal policii,“ vysvětlila povoláním projektová manažerka, která se vytahováním věcí ze dna řeky pomocí magnetu vhazovaném do vody na laně, tzv. magnet fishingu, věnuje tři čtvrtě roku.
Nevybuchlý minometný granát se k Šárčině magnetu přichytil z druhé strany, když z kolegy tahala z vody zrezivělou mobilní zábranu.
Autor: Šárka Kysilková, Jonáš Kříž, Václav Burian

Spolu s dalšími dobrovolníky organizace Trash Hero totiž usiluje zbavit řeku šrotu a nečistot. „Nejčastěji taháme elektrokoloběžky, dopravní značky, zábradlí. Granát jsme v Praze vytáhli poprvé. Doteď jsme nic nebezpečného nevytáhli, tak budeme určitě opatrnější, nevybuchlou munici nikdo vytáhnout z vody nechce,“ uzavřela.

»Poklady« ze dna řeky!

Čas od času vytáhne Šárka s kolegy z vltavského dna kromě odpadu i nějakou zajímavost. „Vytahujeme mince, různé vyhazovací nože a obušky. Jednou jsme vytáhli dva vyvrtané prázdné trezory, autobaterii nebo želízka. Zajímavostí byla i neotevřené krabička kaviáru, “ vysvětlila.

Víte že...

magnety, které Šárka s přáteli k tahání věcí z vody používá, jsou schopny pevně přichytit i předmět o váze 500 kilogramů?

Fotogalerie
127 fotografií