„Byla jsem ve výběhu u koní, když přišel pán, jestli bychom nemohli pomoci labuti, která uvízla na stromě,“ vzpomíná Marie Bandasová. Neváhala a za vyděšeným opeřencem na strom vylezla.

Propíchnuté křídlo

„Labuť měla propíchnuté křídlo větví a krvácela. Kus větve nad ránou jsem ulomila a pak ji nadzvedla. Podařilo se mi to asi až na třetí pokus. Překvapilo mě, jak je těžká,“ vzpomíná strážnice. S kolegyní pak vzrostlé letošní mládě dostaly na zem.

Chtěla uletět

Strážnice měla obavy, jak se velký pták zachová. „Druhým křídlem chvíli mávala a chtěla uletět. Trochu jsem se bála, aby mě neštípla. Pak zřejmě pochopila, že jí chci pomoci, a byla moc hodná a vděčná,“ dodává Marie. Labuť skončila v péči Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. „Bere antibiotika. Jakmile se rána zahojí, vrátíme ji do přírody,“ řekla vedoucí ošetřovatelka Zuzana Pokorná.

Zraněná labuť (vpravo) se v záchranné stanici již zotavuje.
Autor: Záchranná stanice hl. m. pro volně žijící živočichy

Miluje akci a koně

Marii Bandasovou prý přivedla k městské policii její akční povaha a láska ke koním. Strážnicí je čtyři roky. V současné době působí u jízdní skupiny MP Prahy 11. „S koňmi jsem odmalička. Spojila jsem zálibu s prací,“ pochvaluje si. Na koni také závodí a před dvěma lety byla třetí na mezinárodních policejních závodech ve Wroclawi.

Víte, že...

Počátkem 21. stol. hnízdilo v Česku až 700 labutích párů, známé hnízdiště je v Praze u Vltavy.

Fotogalerie
17 fotografií