Malá Anička se narodila nádenici Anně a strážmistrovi Augustinovi Degenovým v revolučním roce 1848. Podle legendy ale při jejím narození mělo dojít k omylu. „Když se v nebi při narození malého děvčátka rozdělovaly duše pro čerstvě narozené děti, Anička dostala místo duše lidské, duši andělskou. Říká se, že se při jejím narození rozzářila na obloze jasná hvězda, protože svět věděl, že přišel na zemi anděl,“ vypravuje dojemný příběh Alena Lehnerová ze Spolku Malostranský hřbitov.

Všichni ji milovali

Malá Anička pomáhala, jak jen mohla, i když byla jen malé miminko. Třeba jen tím, že rozdávala chudým dětem své hračky a potřebným zase jídlo. Údajně nebyl nikdo, kdo by ji potkal a okamžitě si ji nezamiloval. Dokonce okouzlila i bohatého hraběte z Velkopřevorského náměstí, který se díky ní i napravil a po její smrti nechal zhotovit honosný náhrobek. Ale nepředbíhejme.

„Když byla trochu větší a viděla, jak někdo trpí hladem, neváhala a u nejbližších dveří zaklepala. Tu prosila o kousek chleba nebo mouky, jindy zase o teplou přikrývku. Údajně v sobě měla takové kouzlo, že ji nikdo neodmítl a vždy bylo jejích proseb vyslyšeno,“ říká Alena Lehnerová.

Andělská duše ve zlém světě

Holčička také vodila domů malé sirotky nebo žebráky, což jejím rodičům dělalo velké starosti. Když se jí ptali, proč vodí domu takové pobudy, jednoduše jim odpověděla. „Já vím, že je to tak správné, a nemohu jinak.“

Pro tak dobrou duši to nebylo v tehdejší době nijak lehké. Rodiče se báli, že čím bude starší, tím se ji budou snažit zlí lidé víc využívat a velmi je to trápilo. Legenda ale vypráví, že bůh měl s Aničkou jiné plány…

Boží zásah

„Když jí byly asi tři roky, seděla Aninka v okně, kde si chtěla naposled pohrát se svou panenkou, než ji daruje své chudé kamarádce. Najednou foukl vítr a panenka jí vypadla z okna. Když se po ní holčička natahovala, vypadla z okna na dlažbu a byla na místě mrtvá,“ popisuje smutný příběh Lehnerová.

Údajně ten vítr měl být zásah boží, protože i Bůh věděl, že pro tak dobrou duši není mezi lidmi místo a povolal Aničku k sobě. Ta se stala andělem, kterým měla být, a pomáhala už jen z nebe. „Také seslala svým rodičům dalšího potomka, který jim měl pomoci na Aninku zapomenout. Druhé dítě už bylo zcela normální, bez zvláštního daru,“ vysvětluje Alena Lehnerová.

Zachránila sirotky

Také se této svaté holčičce připisuje zázrak, kdy byly zachráněny děti ze sirotčince pod Petřínem. Jedna z malých holčiček údajně ze sirotčince utekla, aby u hrobu Aničky prosila o uzdravení. Když to vychovatelky zjistily, vydaly se ji i s ostatními sirotky hledat. V tu chvíli do budovy udeřil blesk. Protože byli všichni pryč, nikomu se nic nestalo.

Vzpomíná se na ni dodnes

Na Malostranský hřbitov se už dávno nepohřbívá a zesnulí, kteří tu odpočívají, už většinou nemají žádné pozůstalé, kteří by se o hroby starali a nosili jim na ně květiny. Ovšem k hrobu svaté holčičky nosí děti svíčky a hračky dodnes. Zvlášť pak o dušičkách, kdy přidávají i přáníčka a doufají, že jim je svatá holčička Anička vyplní.

Fotogalerie
40 fotografií