Stát se strážníkem nebylo dětským snem ani jednoho z nich. Přesto jsou dnes vděční okolnostem, které jim daly práci u městské policie, kde společně slouží už dvacet let. Karel k městské policii nastoupil už v roce 1995. Jeho službě u MP předcházely neshody v zaměstnání. Nijak se složitě nerozmýšlel a bez zaváhání se stal členem městské policie.

„Nastoupila jsem k městské policii v roce 2000, kdy mě na výběr navedl soused," řekla pro Blesk.cz strážnice. Ze své tehdejší práce se totiž jednoho dne vrátila domů s pláčem, protože jí zaměstnavatel nevěřil, že potřebuje volno k ošetřování tehdy tříleté dcery. „Bylo mi to tehdy strašně líto," vysvětlovala, jak se s ohleduplným přístupem setkala až u městské policie.

Co je nadzvedne ze židle?

Přestože by ani jeden práci neměnil, existují mýty, které je ještě dnes popíchnou. Karlovi například vadí, že si lidé myslí, že prací strážníka je jen nasazovat botičky. „I po letech slýchávám, že je práce městské policie pro hlupáky, přitom to tak není." Ani s jedním posměšným a urážlivým tvrzením se přitom strážníci neztotožňují a vyvrací je. 

Strážníci v běžné službě

A co je tedy jejich náplní práce? Karel pracuje jako dozorčí operačního střediska – jeho hlavním úkolem je řídit hlídky v terénu, koordinovat jejich práci na obvodě s prací dalších bezpečnostních složek, jako jsou policisté, hasiči, zdravotníci. Také přijímá oznámení občanů a úzce spolupracuje s operátory tísňové linky 156. A má na starosti výdej zbraní. Před dvaceti lety přitom začínal jako okrskář.

Renáta před dvaceti lety rovnou nastoupila do administrativy. Dnes má na obvodě na starosti veškerou administrativu, komunikaci s úřady – oznamuje jim například nepovolené skládky, koordinuje asistenci při úklidu míst po lidech bez domova a další, samozřejmě velmi úzce spolupracuje s kolegy ve výkonu služby.

Najel do něj autem

Co nejhoršího strážníky během těch dvaceti let ve službě potkalo? „Kdysi jsem řešil jako strážník okrskář přestupek řidiče, který zastavil vozidlo v zákazu zastavení. Dotyčný na mě byl vulgární, a pak do mě dokonce začal najíždět vozidlem," vzpomínal na nejděsivější zážitek Karel. Renáta se čas od času při práci v administrativě setká s vulgárními a arogantními lidmi.

Karel a Renáta dnes u práce drží přátelský kolektiv, stabilita i dobré finanční ohodnocení. Oba bydlí v Praze ve služebních bytech, které městské policii poskytuje Hlavní město Praha nebo jednotlivé městské části, které si tak chtějí udržet strážníky na svém obvodě.

Městská policie

Pražská městská policie začínala před 25 lety s 87 strážníky. Dnes zaměstnává bezmála 2 400 zaměstnanců. V ulicích metropole dohlíží denně na veřejný pořádek takřka 500 strážníků.

Fotogalerie
8 fotografií