Je 7. listopadu 2018, kolem osmé ráno, Prahu v chladném podzimním ránu halí mlha a mezi ní plíživě prosvítají první paprsky slunce. Na smíchovském břehu Vltavy nedaleko železničního mostu se schyluje k úžasné souhře světla, barev a pohybu – jedna z labutí, které se tam slétají, právě započíná pravidelnou očistu. Ladný krk ohýbá nejprve nalevo, pak napravo a přitom zobákem pečlivě pročesává své sněhobílé peří. Pak se otočí směrem ke světlu, roztáhne křídla a zamává – ahoj, slunce!

Není tam ale se svými opeřenými přáteli sama. V povzdálí její počínání tiše pozoruje pražský fotograf Peter Čech (37). Je přikrčený, v ruce třímá svůj Nikon D850 a s křečí v ruce čeká přesně na tento okamžik - osudový, jak se ukáže později.

S fotografií, kterou nazval Pozdrav slunci, totiž letos, přesně rok a dva dny od jejího pořízení, vyhrál prestižní ocenění – v soutěži Nature photographer of the year získal první místo v kategorii Ptáci. Obstál v konkurenci celkem 14 tisíc fotografií ze 73 zemí světa! Jeho snímek pak zveřejnila řada zahraničních médií, mezi všemi např. britské BBC či Guardian, k vidění bude také rok na výstavách v Holandsku, Bruselu a ve Francii.

Čekal rok

„Na fotografii jsem čekal necelý rok. Nejlepší ranní mlhy jsou jen na podzim, dohromady snad tři až pět dní v roce, takže moc pokusů člověk nemá,“ řekl Blesku Peter. Na Smíchově navštívil labutě po ránu předtím už několikrát, nikdy ale nebyly tak skvělé podmínky jako právě ten den. „Ideální mlha se musí do 90 minut od východu slunce rozpadat a je potřeba, aby přes ni začalo prosvítat slunce,“ popisuje.

Tato fotografie vznikla téhož rána jako vítězný sníme, labuť se na ní ale nedívá směrem ke slunci.
Autor: Peter Čech

Scéna byla správně osvětlená zhruba půl hodiny, ale dvacet minut času zabrala labuti ranní hygiena. „K dispozici byl jeden, maximálně dva pokusy,“ dodal Peter s tím, že shodu všech okolností považuje za neuvěřitelné štěstí. „Měl jsem po jejím pořízení radost několik hodin, jako bych vyhrál obrovskou sumu ve sportce,“ směje se.

Labutě pokračují

Za vítězství dostal Peter Čech, jenž pracuje jako konstruktér vlaků a v Praze žije (a fotí) šest let, 500 eur, tedy necelých 13 tisíc korun. Od ledna se chystá na profesionální dráhu fotografa. Na příští rok má připravenou další labutí sérii, kterou hodlá přihlásit do některé ze světových soutěží.

Fotogalerie
5 fotografií