Komunistický režim se velkých kulturních akcí v srpnu roku 1989 obával. Bylo to 21 let po vpádu sovětských vojsk do ČSSR, režim byl navíc na pokraji zhroucení. Proto došlo k plošnému zákazu všech takových událostí na dobu 14 dní před a 14 dní po 21. srpnu. Přesto se podařilo zorganizovat obří sešlost na Výstavišti, a to velkou měrou díky tomu, že se oficiálně tvářila jako setkání pořádané socialistickým svazem mládeže.

„Ve skutečnosti tam pracovala jedna známá dobrá kamarádka, která to na své triko takto uspořádala. Událost se na Výstavišti odehrávala dole, kde byl takzvaný letní parket. Kvůli plošnému zákazu se nikde nic kulturního nekonalo, tím pádem přišlo hodně lidí, kteří byli naladěni na underground,“ řekl pro Blesk.cz Petr Marek, dnešní předseda platformy Bez komunistů.cz a tehdejší zpěvák a frontman alternativní kapely Potěmkinova vesnice, která na Výstavišti vystoupila 23. srpna 1989.

Na akci přišly tisíce lidí, někteří pamětníci odhadují něco mezi 3 až 5 tisíci návštěvníků. Přestože se nikde nenacházelo oficiální avízo a většina lidí došla jen na základě doslechu, na místě bylo možné pořídit alespoň základní občerstvení jako párek nebo pivo.

Extáze a výhrůžky

„Během koncertu lidé byli doslova v extázi. Vyvolávali nás, tleskali. Museli jsme přidávat písničky, ale už jsme ani nic dalšího neměli, tak jsme něco hráli i znovu. Byla to manifestace. Když jsme přidávali českou verzi zahraniční písně „Which side are you on“ (na čí jste straně – pozn. red.), lidé skandovali „na vaší, na vaší“,“ vzpomínal s úsměvem Petr Marek.

Po ukončení programu toho dne dav vyrazil ven z areálu Výstaviště, kde pokračovala spontánní demonstrace. Někteří lidé prý pokračovali až na Václavské náměstí, ale toho už se členové Potěmkinovy vesnice neúčastnili. „Museli jsme balit a odvézt věci,“ vysvětlil Petr Marek, podle kterého na akci evidentně byli příslušníci bezpečnosti v civilu, před několikatisícovým a protirežimně naladěným davem se ale neodvažovali vylézt na pódium nebo happening jinak zarazit. „Po koncertě nás nikdo nesebral, zařadili jsme se do davu. Dostal jsem pak výhrůžku, ale následně rychle přišel listopad, takže se to nějak dokleplo,“ dodal Marek.

Členové kapely

Potěmkinova vesnice měla čtyři členy. Baskytaru zastával Vladimír Šťastka, který je jediným dosud aktivním muzikantem a zakládajícím členem skupiny Visací zámek. Na kytaru hrál Pavel Šolc, který se věnuje filmové produkci. Z této pozice je například podepsaný pod oskarovým Koljou. Bubeníkem byl Zbyněk Kučera, který se dnes živí grafikou. Petr Marek se po revoluci začal mezinárodně věnovat zpravodajství.

Kapela se ještě párkrát po nastolení demokracie sešla a zahrála v obměněné sestavě. Jednou takovou příležitostí byl 17. listopad roku 1999 na Václavském náměstí.

Účastnili jste se spontánní manifestace na Výstavišti v srpnu roku 1989? Pamětníci se snaží získat audiozáznam nebo další fotografie do sbírky. Pokud takové máte, můžete je posílat prostřednictvím e-mailu
Fotogalerie
9 fotografií

Úryvky textů Potěmkinovy vesnice:

Technika je lidem při ruce
Technika, ta lidem pomáhá
Kamera jim kouká na ruce
Neschová se, kdo nám nemává

Jedna teorie, svatá teorie
Na ten štěp ja všechno narazim
Ať to roste, jak to roste
Jen když strach svůj navždy usadim 

Z tajemníka král
To by Vaska bral
Z komunismu monarchii
Svou židli by držel dál

 (Vaska = někdejší komunistický pohlavár Vasil Biľak, pozn. red.)