Více než 20 let navrhovala umělkyně Blanka Hovorková autorský oděv. „K jeho dotvoření jsem využívala nejrůznější textilní techniky, kterými jsem se také zabývala. Například tisky a barvení, výšivky, krajky, tkaní, plstění...  Zároveň jsem provozovala oděvní galerii ve Zlaté uličce, v Karlštejně a v Loretánské ulici, kde jsem se snažila nabízet kvalitní českou tvorbu,“ vzpomíná Blanka Hovorková na svou dobře našlápnutou kariéru oblasti módy. Čím déle však tvořila šaty, tím větší chuť měla realizovat se i v jiném tvůrčím odvětví. 

Od módy k nádobí

„Když jsem se rozhodovala, co budu v životě dělat, tak jsem věděla, že chci tvořit. Rozhodovala jsem se mezi keramikou a textilem... a ten to tehdy i vyhrál asi proto, že mi byl blízký a ráda jsem se hezky oblékala,“ vysvětlovala, že volba byla jasná už jen proto, že v obchodech nic nebylo, a tak byla nutnost si na sebe šít. „Tenkrát většina lidí šila, pletla, háčkovala, protože to může doma každý. S keramikou to tak jednoduché nebylo.“

Až po revoluci začala rozvíjet svůj druhý tvůrčí sen. „Po revoluci jsem začala jezdit na kurzy Keramického studia do Kohoutova, kde vyučovali mnoho různě zaměřených technik. A jednou tam byla i kurz porcelánu, který mě moc lákal a po absolvování naprosto okouzlil. Je to úplně jiný level než keramika. Výrobky z něj jsou čisté a noblesní. Prostě něco jiného,“ vzpomínala na okamžik, kdy se  do porcelánu zamilovala, jako by to bylo včera.

Kovářova kobyla...

Dnes tvoří pod značkou Blaho nejen porcelánové nádobí, ale také lampy, náušnice a další bytové dekorace, které se jí jen zachce vytvořit. „Byla bych ráda a snažím se, aby ty moje »obyčejné věci« nebo nádobí, jak já říkám, zpříjemňovaly lidem život. Byly kvalitní, funkční a dostupné. Nechci vyrábět něco, co by bylo jen do poličky. Přeju si, aby lidé moje výrobky používali.“

Sama je ale taková kovářova kobyla, která chodí takřka bosa. Kdybyste přišli k Blance na návštěvu, v kredenci byste její tvorbu hledali velmi těžce. „Ještě než jsem se mu začala víc věnovat, nádobí už jsme měli a já věci vyhazovat neumím. Hrnky máme všechny porcelánové, z keramických už mi nechutná.“ Blanka však přiznává, že přece jen se v kuchyni ve skříňce jeden kousek ukrývá. „Je docela zajímavé, že máme asi deset talířů a mezi nimi jen jeden můj porcelánový. Když si někdo z rodiny bere talíř, tak klidně pracně vytáhne pátý zespoda, který je ten jediný porcelánový.

Co chystá na Dyzajn market?

Blanka Hovorková je jednou z více než dvou stovek nejtalentovanějších tvůrců, které můžete pravidelně potkat na Dyzajn marketu. U jejího stánku 16. a 17. prosince najdete její tvorbu s vánoční tematikou. „Chystám ozdoby na stromeček, aromalampy, svícny a tácy na cukroví. Letos přivezu i dárky, tematické sady v dárkových krabicích. Například ,Pro cyklistu', ,Velká snídaně', ,Splním tři přání' nebo ,Káva pro dva'. Dyzajn market je akce, kde se cítím jako doma. Snažím se na žádném nechybět, těším se tam na setkání se stálými zákazníky. Mám také ráda společnost mnoha šikovných designérů, u nichž vždycky objevím krásné nové výrobky.“ V případě, že nestihnete víkendovou akci, tvorbu Blaho je možné zakoupit v Dyzajnoffu v Ostrovní ulici.

Fotogalerie
15 fotografií