Zakladatel sítě provozoven Mamacoffee Daniel Kolský v roce 2011 poprvé uspořádal pro Prahu velký kávový festival, který rok od roku navštěvuje stále více Pražanů. Za kávou cestuje i přes celý svět, dnes už ale kvůli tomuto lahodnému nápoji opouštět hranice státu nemusí. „V Česku máme k dostání jedny z nejlepších káv světa a místní pražírny se doslova předhání v tom, kdo nabídne kávu ještě zajímavější,“ prozrazuje Kolský.

Navzdory tomu všemu si všímá, že stále přetrvává zvyk pití takzvané „žbrndy“. „Někteří lidé nadále upřednostňují kávu z té opravdu nejzákladnější nabídky, což je pro mě osobně smutné. Důvody podle mého názoru nejsou chuťové, ale hlavně cenové. Člověk si ale může vždy vybrat, a to je ta největší změna k lepšímu,“ uvádí znalec. 

Pozoruje pokrok

Vývoj pití kávy v Česku nevidí odborník negativně. „Změnu pozoruji opravdu výraznou. Postupně jsme se s počtem kaváren i pražíren a kvalitou používaných surovin dostali na světovou úroveň. Zajímavé je, že se tento posun netýká pouze Prahy, ale i mnoha dalších měst po celé republice. Zároveň se lidé mnohem více zajímají o kávu jako o komplexní téma, baví je objevovat nové chutě a kávu vychutnávat. Stejně tak je zajímá, kdo s ní pracoval a jaký je její příběh,“ těší se zakladatel festivalu. Důkazem mu je i velký počet návštěvníků, který se rok od roku na festivalu navyšuje. Na lahodný teplý nápoj si zde lidé rádi vystojí i několikaminutové fronty. 

Do kavárny chodit nemusíte!

Je nutné chodit za dobrou kávou do kaváren? „To rozhodně není. Těžké je v domácích podmínkách připravit dobré espresso, ale je možné si doma připravit například filtrovanou kávu nebo kávu v moka konvičce jen se základním vybavením. A najdou se i další způsoby přípravy kávy, které jsou dostupné i s minimálním vybavením,“ tvrdí Kolský. 

Turek: Ano, nebo ne?

Klasického turka, na kterého je zvyklá zejména starší generace, znalec neodsuzuje. „I turek může být připraven ze skvělé kávy, což se o instantní kávě, k jejíž přípravě se používá ta nejlevnější káva, říci nedá. Když provádíme degustaci káv, připravujeme je prakticky stejným způsobem, jen s výrazně hrubším namletím,“ prozrazuje odborník, který ale u turka vidí jisté negativum v tom, že pokud se dostatečně neusadí, člověk pije také kávový lógr.

Jak vybrat kávu?

Jak tedy poznáme tu správnou kávu, když si začneme vybírat mezi obrovským množstvím v nabídce? „Poznáte to ve chvíli, kdy si k ní můžete přivonět a ochutnat ji. Káva by měla příjemně vonět a samozřejmě i chutnat – neměla by být přepálená, v horším případě spálená,“ vysvětluje Kolský, že není od věci vložit si jedno zrnko do úst.

 „Rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší. Určitě všem doporučuji zkoušet nové druhy, objevovat, rozšiřovat své znalosti o kávě, a postupně tak najít tu nejzajímavější, která jim nejvíce chutná. Kavárny a pražírny, kde vám personál poradí s výběrem a způsobem přípravy, by k tomu měly být ideálním místem,“ dodává odborník.

Zajímavost

Věděli jste, že své rituály má kromě pití čaje také káva? Daniel Kolský si například zamiloval etiopský kávový obřadběhem kterého zapojíte všechny smysly. Při přípravě kávy místnost provoní pálení kadidla, samotné mletí i pražení kávy. Přesně ritualizovaný je i počet nálevů. Tyto přípravy trvají poměrně dlouho, ale jsou dle Kolského neobyčejným zážitkem.

Fotogalerie
13 fotografií