„Skočil jsem k obrubníku, vlajku jsem chytil do ruky a v tom jsem to dostal,“ dodal. Fotografie, která je plná hrdosti, statečnosti i bolesti, pak vyšla v rakouském deníku Stern, který o invazi informoval. O tom ale Josef Novotný neměl ani ponětí. Vůbec vlastně podle jeho slov ani nevěděl, že ho někdo vyfotil.

„Za pár dní mi volal švagr. Byl s rodinou v té době na dovolené v Jugoslávii, a když se vraceli přes Vídeň zpátky, koupili časopis Stern,“ popsal náhodu, jak se ke „slavné“ fotografii dostal a pochlubil se s tím i v práci.

Výslechy a konec v práci

„Asi při prvním výročí v roce 1969, kdy jsem organizoval protest, jsem dostal výpověď a pak mě estébáci z Pardubic ze spravedlnosti začali zvát na výslechy. Trvalo to rok a pořád vyzvídali, co se tam dělo, kdo tam byl, co jsem tam viděl. Pravděpodobně se to doneslo z podniku - dali mně to jako intenci se západním novinářem. K tíži mi bylo, že jsem vedl skauty, tak jsem tam chodil tajně,“ popsal Josef.

Úspěšné pátrání

Tolik problémů kvůli jedné fotce? Josef nakonec začal pátrat po autorovi fotky. A přes novináře se mu podařilo zjistit, že snímek pořídil německý fotograf Volker Kramer z Hamburku. Dokonce se s ním ještě jednou viděl. „Přijel za mnou až na 25. výročí, a tak jsem poznal, kdo mě vyfotil. A slíbil, že zas na 30. výročí se staví, že jede do Anglie a pak do Kosova - a tam ho zastřelili,“ prozradil nakonec.

Na Josefa Novotného narazili kluci z kapely Sabrage, když sháněli inspiraci k natočení klipu k písni Naše Praha. „Dlouho jsme přemýšleli, jaký klip na tuto píseň vlastně natočit. Nepřipadaly v úvahu žádné procházky Prahou, hraní na Staromáku apod. Najednou jsme se poznali s panem Josefem Novotným a v tu ránu bylo jasno. Jeho příběh nás natolik oslovil, že to už prostě nešlo udělat jinak. Okamžitě jsme začali shánět archivní záběry a vše se rozběhlo velkým tempem…” sdělil kapelník Ladze.

Podívejte se na klip:


Fotogalerie
9 fotografií